Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
27. 12. 2022,
16.20

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

6

Natisni članek

Avstralija OP Avstralije tenis Novak Đoković

Torek, 27. 12. 2022, 16.20

1 leto, 4 mesece

Đoković in njegove neverjetne številke

Đoković se vrača po enem največjih škandalov. Kako ga bodo sprejeli?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

6

Novak Đoković | Novak Đoković je letošnjo sezono končal v svojem slogu. Že danes pa ga zanima, kako ga bodo letos sprejeli Avstralci, potem ko je januarja letos doživljal celo kalvarijo. | Foto Reuters

Novak Đoković je letošnjo sezono končal v svojem slogu. Že danes pa ga zanima, kako ga bodo letos sprejeli Avstralci, potem ko je januarja letos doživljal celo kalvarijo.

Foto: Reuters

Sezona 2022 se za Novaka Đokovića ni začela najbolje. Pravzaprav se je začela z enim največjih škandalov v zgodovini tenisa, če ne kar športa. Že nekaj časa je jasno, da se bo Đoković lahko vrnil v Avstralijo, kjer je dosegel svoje največje uspehe in ima tam v lasti kar nekaj rekordov.

Po zamenjavi oblasti v Avstraliji so se spremenili pogoji za vstop v to državo. Spomnimo, da je moral Novak Đoković letos januarja po odločitvi avstralskega sodišča zapustiti Avstralijo, potem ko ni izpolnjeval pogojev za vstop v državo. Posledično ni smel igrati na OP Avstralije, prvem turnirju za grand slam v sezoni.

Novak Đoković že danes v Avstraliji. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Novak Đoković že danes v Avstraliji. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V Avstraliji že v torek

Zdaj bo v deželo tam spodaj vendarle lahko prišel. Avstralske oblasti so mu na podlagi novih pravil izdale veljavni vizum, saj ne zahtevajo več obveznega cepljenja proti koronavirusu. Prav tako so Srbu razveljavili triletno prepoved vstopa v Avstralijo. Nole se tako po enoletnem premoru vrača na mesto, kjer je na turnirjih za grand slam dosegel največ uspehov.

Đoković bo po zagotovilih avstralske teniške zveze v Avstralijo prispel že ta torek. Beograjčan se je prijavil na turnir v Adelaidi v Avstraliji, ki se začne drugega januarja, medtem ko se prvi turnir za grand slam začne 16. januarja. V Adelaidi bo igral tudi v dvojicah, njegov partner pa bo Kanadčan Vasek Pospisil.

Avstralski teniški igralec Nick Kyrgios je na družbenih omrežjih sporočil, da bi lahko na turnirju serije masters v Indian Wellsu v igri dvojic združila moči z Novakom, kar bo zagotovo poželo veliko zanimanja.

Novaka Đokovića na tekmovanjih pogostokrat spremlja tudi družina. | Foto: Reuters Novaka Đokovića na tekmovanjih pogostokrat spremlja tudi družina. Foto: Reuters

Neverjetne številke v Avstraliji

Petintridesetletni teniški igralec ima na Avstralijo lepe spomine, saj je na tamkajšnjih turnirjih dosegel neverjetne številke. Dovolj zgovorni so podatki, da je tam zmagal na 29 dvobojih zaporedoma ali na kar 47 od 49 dvobojev. Če gremo še malo dlje, je na 75 dvobojih izgubil le trikrat.

To še zdaleč niso edine številke v Avstraliji, s katerimi se lahko pohvali trenutno peti igralec sveta. Na OP Avstralije je kar devetkrat zmagal, kar do zdaj pod avstralskim soncem ni uspelo še nikomur. Še najbližje sta mu Roy Emerson in Roger Federer, ki sta zmagala šestkrat.

Da se Nole v Avstraliji zares dobro počuti, kaže dejstvo, da je tam le desetkrat izgubil (97 zmag in 10 porazov), njegov izkupiček v Melbournu (OP Avstralije) je neverjetnih 82 zmag in le osem porazov. Na tem turnirju za grand slam je nazadnje izgubil že pred petimi leti. Leta 2018 ga je premagal Južni Korejec Chung Hyeon.

Nenazadnje in morda še najbolj impresivno je, da je v Avstraliji na vseh zadnjih 16 dvobojih proti igralcem iz najboljše deseterice zmagal. Pravzaprav je dobil kar 25 od 26 dvobojev.

Novak Đoković, navijač | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Želi si lep sprejem

Đoković, ki si želi in upa, da ga bo avstralsko občinstvo tokrat sprejelo z odprtimi rokami, bo tudi januarja prihodnje leto eden največjih favoritov za zmago na igriščih Melbourne parka. Na OP Avstralije je prvič zmagal že davnega leta 2008, nazadnje pa leta 2021, medtem ko leta 2022 iz že znanih razlogov ni igral.

"Po tem, kar se je zgodilo v začetku tega leta, si želim, da bi lahko prišel v Avstralijo in doživel dober sprejem ter tudi s pomočjo navijačev igral dober tenis," je med postankom v Dubaju povedal Novak.

Novak Đoković je sezono končal na najboljši mogoči način. | Foto: Reuters Novak Đoković je sezono končal na najboljši mogoči način. Foto: Reuters

Sezono je končal v svojem slogu

Nole ni smel igrati na OP Avstralije, 21-kratni igralec turnirjev za grand slam je moral izpustiti ameriško turnejo, prav tako je zaman do zadnjega čakal, da bi lahko igral na OP ZDA, na zadnjem turnirju za grand slam.

Če se je zanj letošnja sezona začela na slab način, se je končala veliko bolje. V končnici sezone je dobil kar tri turnirje (Tel Aviv, Astana in finalni turnir najboljše osmerice v Torinu), medtem ko se je na turnirju serije masters v Parizu prebil do finala. Đoković je v zadnji sezoni dosegel skupno pet turnirskih zmag, med njimi je slavil tudi na wimbledonski travi.

Camila Giorgi
Sportal Đokovića izgnali, Italijanka je domnevno igrala z lažnimi potrdili
Novak Đoković
Sportal Đoković računa na topel sprejem v Avstraliji
Novak Đoković
Sportal Nenavadna odločitev Novaka Đokovića
Ne spreglejte