Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 4. 2017,
15.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

1

Natisni članek

svetovno prvenstvo Escape room

Sobota, 1. 4. 2017, 15.30

6 let, 6 mesecev

Svetovni prvaki "escape rooma"

Slovenci, ki znajo najhitreje razvozlati sobo za pobeg #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

1

Escape Room 2017 Red Bull | Foto Mark Somay / Red Bull Content Pool

Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool

Soba za pobeg oz. escape room je priljubljena skupinska miselna igra, ki na krilih logičnega razmišljanja in timskega duha omogoča pobeg iz takih in drugačnih sob za pobege. Pred tednom dni smo dočali še prvo večje tekmovanje v tej disciplini. Prvi svetovni prvaki "escape rooma" so postali Slovenci, štirje študenti, ki se pred tekmovanjem sploh niso poznali. Neformalni vodja ekipe Jaka Koren predvideva, da je bila prav to njihova prednost.

Pred natanko tednom dni so v Budimpešti na Madžarskem gostili finale prvega svetovnega prvenstva "escape room" Red Bull Mind Gamers. Na njem so se pomerili najboljši z državnih kvalifikacij – na njih je srečo iskalo več kot devet tisoč posameznikov z vsega sveta – ter zmagovalci kvalifikacijskih pobegov v sklopu svetovnega prvenstva.

Slovensko ekipo so sestavljali štirje študenti: Jaka Koren, Jan Kromar, Roman Zalokar in Srdjan Veselinov. Trije študirajo na fakulteti za računalništvo, eden se posveča kemiji. Povsem po naključju so se srečali na lanskih državnih kvalifikacijah in pred nastopom na svetovnem prvenstvu še nikoli niso skupaj bežali iz sobe za pobeg. | Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool Slovensko ekipo so sestavljali štirje študenti: Jaka Koren, Jan Kromar, Roman Zalokar in Srdjan Veselinov. Trije študirajo na fakulteti za računalništvo, eden se posveča kemiji. Povsem po naključju so se srečali na lanskih državnih kvalifikacijah in pred nastopom na svetovnem prvenstvu še nikoli niso skupaj bežali iz sobe za pobeg. Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool

V ekipo jih je združilo naključje

Povsem po naključju so se na predhodnih kvalifikacijah v Sloveniji srečali štirje študenti: Jaka Koren, Jan Kromar, Roman Zalokar in Srdjan Veselinov, ki so pred tem uspešno (to pomeni v najkrajšem mogočem času) opravili z miselno računalniško igro, kar je bil predpogoj za uvrstitev na državne kvalifikacije.

Fantje, ki jim logično razmišljanje in reševanje takih in drugačnih miselnih zagonetk očitno ni tuje, prihajajo z vseh vetrov. Jaka je iz Štor pri Celju, Jan prihaja iz okolice Ljubljane, Roman je z Bleda, Srdjan pa prihaja iz Srbije. Trije so študenti fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani, medtem ko se Jan študijsko posveča kemiji.


Ne prezrite:


Na prvo svetovno prvenstvo "escape rooma" se je prijavilo devet tisoč posameznikov, na osrednje tekmovanje v Budimpešto na Madžarskem pa se je uspelo prebiti 24 državnim ekipam in 96 tekmovalcem iz 25 držav.

V finalu sta se pomerili ekipi Ukrajine in Slovenije, ki si med seboj ne bi mogli biti bolj različni. Slovenski kvartet se je spoznal v času kvalifikacij oktobra lani, ukrajinsko ekipo pa so sestavljali prijatelji iz šolskih dni Petro Fomin, Viktor Garber, Oleksij Gurski in Diana Remizovska, ki so že večkrat skupaj tekmovali na podobnih dogodkih.

Escape Room 2017 Red Bull | Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool

Vsi štirje so se državnih kvalifikacij, kamor so povabili najboljše z računalniškega testiranja, udeležili samostojno, torej brez ekipe, a to ni predstavljalo nobene težave.

"Organizatorji so mi rekli, da ni težave, če sem brez ekipe, in da mi bodo priključili prve tri, ki bodo vstopili v prostor na fakulteti za računalništvo in informatiko, kjer so potekale kvalifikacije. In res so jih, medtem ko smo četrtega člana ekipe, Romana, zbezali izza ene izmed bližnjih miz in postali ekipa," se je zametkov ekipe, ki so ji fantje nadeli ime s hudomušnim predznakom ICameForFreeRedBull, spominjal Jaka Koren, ki se je kvalifikacij udeležil iz čiste radovednosti.

Escape Room 2017 Red Bull | Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool

Tudi skupinsko vodenje prinaša uspeh

Zanimivo je, da je četvercu, čeprav nikoli prej ni izkusil česa takega in se pred tem sploh ni poznal, uspelo iz sobe pobegniti z najkrajšim časom že na slovenskem predtekmovanju.

V sobah pobega se skoraj vedno oblikuje neformalni vodja skupine, ki prvi daje pobudo, kako se lotiti zagonetk, tudi v slovenski ekipi je bilo podobno. "Z Janom sva si nekako podajala vlogo vodje in izkazalo se je, da tudi strategija več vodij lahko prinese uspeh," je povedal Jaka.

Med izzivi so bili številni povezani s svetlobo, laserskimi snopiči, ujemanjem simbolov ... | Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool Med izzivi so bili številni povezani s svetlobo, laserskimi snopiči, ujemanjem simbolov ... Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool

Izzivi so bili očitni, ampak …

Escape room, kakršnega so doživeli na svetovnem prvenstvu, se od klasičnih sob pobega precej razlikuje, saj je bil povsem prilagojen televizijskemu prenosu.

"V sobah na tekmovanju ni bilo treba iskati sledi, kot je to običaj v 'escape roomih', ampak so bili izzivi zelo očitni. Že ob vstopu v prostor je bilo jasno, kaj je treba storiti, seveda pa ni bilo jasno, kako to izpeljati. Ko smo opravili z enim izzivom, so se odprla vrata v drugo sobo, kjer nas je čakal naslednji izziv. Veliko je bilo ujemanja simbolov na stenah, prižiganja luči, sestavljank … Precej je bilo tudi iger s svetlobo, z laserji, ujemanjem simbolov in podobno."

NIčesar niso pričakovali, zato so se izzivov lahko lotevali povsem sproščeno. | Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool NIčesar niso pričakovali, zato so se izzivov lahko lotevali povsem sproščeno. Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool

Zmagovalna strategija? Brez strategije.

Jaka je prepričan, da jim je v prid šlo predvsem to, da so se pobega iz sobe lotili brez strategije in predznanja.

"To je pomenilo, da se nismo zatekali k pričakovanim rešitvam. Vse prepogosto se namreč ljudem zdi, da bo uganka rešljiva na točno določen način, potem pa se v praksi izkaže ravno obratno. Mislim, da je v tem primeru bolje, da se izziva lotiš brez načrta in predznanja in na mestu samem poskušaš čim hitreje ugotoviti, kako rešiti problem, ki ga še nikoli v življenju nisi srečal. Mislim, da je bila ravno to naša prednost. Ničesar nismo pričakovali, zato smo se lahko zelo hitro osredotočili na reševanje bistva problemov."

Escape Room 2017 Red Bull | Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool

Kaj pa če?

Fantje so se uspešno kosali tudi s pritiskom, no, vsaj do trenutkov pred začetkom snemanja (finale je bilo v neposrednem prenosu mogoče spremljati na internetni televiziji Red Bulla).

"Vse do takrat smo se res samo zabavali. Ko pa smo v soboto zvečer vstopili v studio, kjer se je odvijalo finale prvenstva, in tam zagledali vse te kamere, smo se zavedeli, da gre zares. Takrat sem se začel spraševati, kaj če bomo res nastopali v živo, kaj če se bomo uvrstili v finale, če nam bo uspelo opraviti z izzivi, če nam bo uspelo celo zmagati," je o teži bremena, ki ga prinese tak nastop, povedal Jaka.

Slovenci so se v finalu merili z Ukrajinci.  | Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool Slovenci so se v finalu merili z Ukrajinci. Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool

Slovenska ekipa je v Budimpešto pripotovala zgolj zaradi zabave. "Šele ko smo izvedeli, da smo v kvalifikacijah dosegli dober čas (v polfinalu so bili ena redkih ekip, ki je z izzivi opravila v manj kot eni uri) in da bi se lahko uvrstili v finale, smo začeli razglabljati o strategiji, ampak samo okvirno.

"Na primer, če bi nam zastavili uganko, pri kateri bi se morali ločiti v pare, smo že predhodno sestavili dvojce in podobno. Začeli smo razmišljati o znakovnem jeziku, ki bi ga uporabljali, če ne bi mogli govoriti in podobno, bolj dodelane strategije pa nismo imeli," je povedal Jaka. "Z ničemer se nismo obremenjevali, ne s točkami ne s časom, preprosto smo sledili izzivom in reševanju."

Finale: ko slovenska svežina premaga ukrajinsko rutino

Slovenski tekmovalci so v finalu premagali ekipo iz Ukrajine, nagrado – poseben pokal, sestavljen iz štirih enot, ki se sestavijo v kocko – pa so prevzeli iz rok Scotta Nicholsona, ameriškega profesorja za razvoj iger na Univerzi Wilfrid Laurier v Kanadi, ki je bil odgovoren tudi za oblikovanje sob za pobeg na prvem svetovnem prvenstvu. Prav z njim je povezana tudi nagrada, ki je pripadla novim svetovnim prvakom.

Zmagovalni pokal so prejeli iz rok profesorja razvoja miselnih iger Scotta Nicholsona, ki je oblikoval sobe za pobeg na svetovnem prvenstvu. Zmagovalci se bodo maja udeležili delavnice pod njegovim vodstvom. | Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool Zmagovalni pokal so prejeli iz rok profesorja razvoja miselnih iger Scotta Nicholsona, ki je oblikoval sobe za pobeg na svetovnem prvenstvu. Zmagovalci se bodo maja udeležili delavnice pod njegovim vodstvom. Foto: Mark Somay / Red Bull Content Pool

Fantje bodo namreč maja odpotovali v Boston, kjer jih na znameniti univerzi IMT čaka udeležba na delavnici. Tam bodo pomagali pri razvoju miselne igre, ki bo pozneje na voljo na spletni strani. Delavnico bo najverjetneje vodil prav profesor Nicholson.

Bodo fantje naslov branili? "Če nam ponudijo možnost, jo sprejmemo z veseljem," je povedal Koren, ki je prepričan, da bi pobegi iz sobe lahko prerasli v pravo športno disciplino.

Ne spreglejte