Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
5. 12. 2014,
14.23

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 5. 12. 2014, 14.23

5 let, 10 mesecev

Nova ljubljanska atrakcija: se znate rešiti iz zaklenjene sobe?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Po vzoru računalniških iger imamo tudi v Ljubljani pravi escape room. Ena soba, ena ekipa in več nalog, ki pripeljejo do ključa rešitve. Vznemirljivo in zabavno, ne le za turiste, tudi za domačine.

Ena soba po vzoru Agathe Christie, no, vsaj v njenem slogu. Druga s šolsko scenografijo, a obe z enakimi pravili, vendar različnimi ugankami. Polni presenečenj, duhoviti, ravno prav strašni, prva bolj analogna, druga z nekaj digitalnimi elementi.

Ena soba, ena ekipa, ena ura in en cilj Zbrano ekipo mojster igre za eno uro zaklene v izbrano sobo, v (od)Rešitev ali v (m)Učilnico. Od dve do pet oseb se lahko poda na detektivsko pot v prvi sobi, v (m)Učilnici sta lahko še dve več, a izkušnja je bolj polnovredna, če je skupina manjša. Tako je vsak bolj ali manj enakovredno vpleten v iskanje rešitev, ki vodijo do enega cilja: ključa vhodnih vrat. Pri tem velja, da vsaka skupina zadane uganke in zanke rešuje po svoje.

Vsem pa je skupen cilj: pobeg iz sobe.

"Verjetno je to edina dejavnost, kjer smo veseli, da gostje od nas bežijo," pravi kreativna direktorica projekta Nataša Potočnik.

Ravno prav strašljiva in zagonetna ter izjemno zabavna Enigmarium, prvi ljubljanski escape room na Trdinovi ulici, je že dobra dva meseca po svojem odprtju sprožil navdušenje. Na turističnem portalu Trip Advisor je pod iskalnim geslom, kaj početi v Ljubljani, na primer pristal že na drugem mestu.

A escape room ni le atrakcija za turiste, temveč je lahko za vsakogar vznemirljiv, zabaven, ravno prav zagoneten preplet ugank ter zank, ki so jih dramaturško premislili Nataša Potočnik, njen partner in drugi družinski člani kreativne direktorice projekta. Glede na vzdušje in naloge, ki so jih vključili, pa so snovalci igre izbrali tudi prepričljivo scenografijo.

Detektivska pot do odrešitve

Na detektivsko pot v (od)Rešitev smo odšli trije, 20 sekund pred iztekom ene ure pa našli ključ do rešitve.

Na pot izpolnjevanja ugank in zank smo se podali složno, ambicioznost reševalk in reševalca se je skozi spoprijemanje z nalogami in razvoj igre le še stopnjevala. Z odštevanjem minut je zagnanost rasla, število najdenih predmetov, ki jih bo treba tako ali drugače uporabiti, se je večalo, s tem pa tudi aktivnost sklepanja, kaj bi lahko uporabili za kam in kaj je povezano s čim.

Napeto, zabavno, malo strašljivo in ugankarskim izzivom

Vse je potekalo tako, kot pri takšnih dogodivščinah mora. Ravno prav napeto, ravno prav zabavno, nekoliko strašljivo in s pravim ugankarskim izzivom. Ravno tolikšnim, da vsako reševanje zagonetke, ki vodi do naslednjega koraka, pomeni majhno skupinsko zmagoslavje in razlog za veselje.

60 minut odrešitve

Zaprta vrata escape rooma, iz katerega je sicer cilj pobegniti, se rešiti, pa lahko med igranjem za reševalce predstavljajo pravi prostor odrešitve. In sicer odmik od zagat in ugank vsakdana, obveznosti in skrbi življenja. Reševanje ugank, ki vas bodo sicer res pripeljale nazaj v vsakdanji ritem, je tako s telefonom in osebnimi stvarmi v omari na drugi stran zaklenjenih vrat resnična sprostitev. Med iskanjem načinov do odrešitve se boste tako za 60 minut (od)rešili vsakdanjih zahtev.

Radodarnost z namigi

Potem ko se reševalci znajdejo v zaklenjeni sobi, se začne iskanje skrivnih predmetov, dešifriranje kod in reševanje ugank. Odpirati je treba skrivne predale, odklepati ključavnice, pri tem pa logično razmišljati, se iznajdljivo vesti, sodelovati in se spretno odzivati.

A pri vsem skupaj ni bojazni, dovolj sta osnovnošolsko znanje matematike in osnovno logično sklepanje. Ljubljanski escape room ni narejen s ciljem, da bi bil izhod iz zaklenjene sobe težak, cilj je, da se imajo ljudje tam prijetno. V osemdesetih odstotkih jim tudi uspe najti rešilni ključ.

"Z namigi, ki vodijo do končnega cilja, smo zelo radodarni, saj si želimo čim več srečnih reševalcev," pravi Nataša Potočnik, ki je med drugimi tudi sama skrbnica igre. Rekord v ljubljanskem escape roomu je 40 minut. Šlo je za izkušene reševalce, še pove kreativna sila igre.

Velja misel, ne sila

Velja še, da pri vsem skupaj ni treba plezati po omarah, pa čeprav se vam zdi to morda v tistem trenutku najbolj logičen naslednji korak. Prav tako ni treba uporabiti fizične sile, vse namreč poteka lepo, tekoče, brez kakšnega telesnega napora. Ključ ni v sili, temveč v moči misli.

Pri tem je reševanje zagat v escape roomu igra, kjer lahko pride do izraza vsak s svojo dobro lastnostjo. Pa naj bodo to opazovanje in iskanje, logično sklepanje, predvidevanje, asociacije, računanje ali kaj podobnega. Vsak se lahko izkaže na svoj način.

Klavstrofobije ni

Takrat, ko se zatakne, skrbnik igre po voki-tokiju postreže z besednim namigom ali z vizualnim na zaslonu. Ta namreč celotni potek spremlja prek zaslona, zato brez skrbi, če bi kdo želel igro zapustiti predhodno, to je mogoče. Sicer pa klavstrofobije ni, saj je prostor dovolj velik, igra pa pritegne vso pozornost.

Srednjeveški zapor

Nataša Potočnik in njeni najbližji so se s konceptom escape roomov okužili v Beogradu: "Po krstni izkušnji v Srbiji smo takoj vedeli, da moramo nekaj podobnega narediti tudi v Ljubljani."

In res, pol leta so premišljevali, obračali možnosti in rešitve sem ter tja, vse dokler niso 18. septembra odprli vrat prve sobe (od)Rešitve, pred dvema tednoma pa še druge. Pri tem spomladi načrtujejo še konkretno širitev, in sicer v kletne prostore. Glede na to, da so v bližini sodišča in policije, je tematika več kot na dlani. Pričakujemo lahko reševanje ugank v srednjeveškem zaporu.

Fenomen, ki je zaokrožil po svetu

Prenos načel računalniške igrice v fizični prostor so "pred več kot dvema letoma začeli na Japonskem, kjer imajo sicer veliko bolj zapletene uganke, ki sestavljajo takšne sobe. V Evropi se je ta fenomen pojavil pred dvema letoma na Madžarskem," pojasni Nataša Potočnik.

V Budimpešti je tako danes že približno 40 takšnih sob, najdemo jih tudi drugod po vzhodni Evropi, v Italiji jih še ni, v Ameriko in Avstralijo pa so pripotovale iz Japonske.

"Obstajajo franšize, a nam se to ni zdelo smiselno in zabavno, zato smo se odločili, da bomo naredili unikatne uganke in zanke, tudi v slogu naše lokalne zgodovine," še pravi ena od zaslužnih za ljubljanski escape room.

In če bo vse po sreči, bo v zimskih dneh morda nastal tudi takšen, kjer bo treba ključ iskati v igluju.

Ne spreglejte