Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 2. 2024,
4.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Štefan Hadalin Stanko Bloudek Teja Gregorin Vesna Fabjan na današnji dan

Nedelja, 11. 2. 2024, 4.00

2 meseca, 1 teden

Na današnji dan (11. februar)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Teja Gregorin Vesna Fabjan 2014 | Teja Gregorin in Vesna Fabjan sta se iz Sočija vrnili bogatejši za bronasto olimpijsko medaljo. | Foto Vid Ponikvar

Teja Gregorin in Vesna Fabjan sta se iz Sočija vrnili bogatejši za bronasto olimpijsko medaljo.

Foto: Vid Ponikvar

Leta 2014 sta slovenske ljubitelje športa na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju navdušili biatlonka Teja Gregorin in smučarska tekačica Vesna Fabjan. Oba sta osvojili bronasto medaljo. Fabjanova se je izkazala v prostem sprintu, kjer je zaostala le za dvema tekmicama, le dve uri po njej pa se je na zmagovalnem odru v Rusiji znašla še njena rojakinja Gregorinova, ki je osvojila tretje mesto v desetkilometrskem zasledovanju. To je bil četrti dan olimpijskih iger v Sočiju, na katerih je osvojila kar osem medalj (dve zlati, dve srebrni in štiri bronaste).


Zgodilo se je še …

Leta 1890 se je v Idriji rodil Stanko Bloudek. Bil je letalski konstruktor in konstruktor prvega slovenskega avtomobila, športnik, športni delavec, inženir in arhitekt.

Stanko Bloudek | Foto: MaPa Foto: MaPa

Bil je pionir številnih športov na Slovenskem, s katerimi se je kot član ljubljanskega športnega kluba Ilirija in Sokol tudi aktivno ukvarjal. Tako je bil eden od prvih nogometašev v Sloveniji, državni prvak v metanju diska in večkratni prvak Jugoslavije v umetnostnem drsanju. Od leta 1932 je naredil načrte za okoli sto smučarskih skakalnic. Med drugim je konstruiral in nenehno dograjeval planiško skakalnico (Bloudkova velikanka). 

Leta 1900 je Dwight F. Davis ustanovil novo teniško tekmovanje Davisov pokal (Davis Cup), ki poteka še danes.

Leta 1928 so v švicarskem alpskem športnem središču St. Moritz slovesno odprli 2. zimske olimpijske igre. Prvič v zgodovini niso bile v isti državi kot nekaj mesecev pozneje poletne igre. Prireditev, na kateri se je 438 športnikov in 26 športnic iz 25 držav do 19. februarja 1928 potegovalo za odličja v 14 disciplinah štirih športnih panog, je kot novost prinesla tekmovanja v skeletonu, vrsti malo težjih saní, na katerih se sankač po progi spušča na trebuhu z glavo naprej, prihajajo pa prav iz St. Moritza.

Med tekmovalnimi dosežki je finski drsalec Clas Thunberg svojim trem zlatim medaljam iz Chamonixa 1924 tukaj dodal dve novi, Norvežan Johan Grottumsbraaten je zmagal v smučarskem teku na 18 km in v nordijski kombinaciji, njegova le 15 let stara rojakinja Sonja Henie pa je z zmago med posameznicami v umetnostnem drsanju izzvala pravo senzacijo. Sonja je naslov najmlajše zmagovalke v kaki posamični disciplini potem obdržala kar 74 let!

Leta 1968 je francoski alpski smučar, takratni svetovni prvak Jean-Claude Killy, na olimpijskih igrah v Grenoblu osvojil zlato medaljo v smuku. Pozneje je bil na istem tekmovanju najboljši še v veleslalomu in slalomu. 

Leta 1980 je košarkar Houston Rockets Rick Barry kot prvi na tekmi lige NBA zadel vsaj osem trojk.

Leta 1984 je finska smučarska tekačica Marja-Liisa Hämäläinen na olimpijskih igrah v Sarajevu osvojila zlato medaljo v teku na 10-km. To je bila prva izmed skupno treh olimpijskih zmag, saj je bila najboljša tudi na pet in 20 km.

Leta 1995 je Američan Michael Johnson na atletskem dvoranskem mitingu v Renu v Nevadi postavil nov svetovni rekord na 400 metrov. Progo je pretekel v času 44,97 in tako za pet stotink izboljšal tri leta star rekord svojega rojaka Dannyja Everetta (45,02).

Leta 2005 je takratna olimpijska zmagovalka Hrvatica Janica Kostelić na svetovnem prvenstvu alpskih smučark v italijanski Santa Caterini zmagala v slalomu in s tem ubranila naslov iz St. Moritza.

Leta 2008 je na tekmi gabonske nogometne lige tragično umrl 21-letni gabonski reprezentant Guy Tchingoma, sicer član Librevilla.

Leta 2013 je bil Američan Ted Ligety v Schladmingu na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju osvojil še svojo drugo zlato kolajno. Po zmagi v superveleslalomu je bil najboljši tudi v superkombinaciji.

Leta 2017 je slovenska judoistka Tina Trstenjak postala zmagovalka grand slama v Parizu. Olimpijska prvakinja iz Ria je v velikem finalu kategorije do 63 kilogramov premagala Francozinjo Clarisse Agbegnenou, s katero sta se pomerili že v finalu olimpijskih iger. Tudi takrat je bila boljša Celjanka.

Štefan Hadalin | Foto: Sportida Foto: Sportida

Leta 2019 je slovenski alpski smučar Štefan Hadalin na svetovnem prvenstvu na Švedskem senzacionalno osvojil srebrno medaljo v alpski kombinaciji. Po smukaškem delu je bil na 30. mestu. Zmagovalec je postal Francoz Alexis Pinturault.

Leta 2020 je slovenski tekmovalec v telemark smučanju Jure Aleš na tekmi za svetovni pokal v paralelnem sprintu v Rjukanu na Norveškem slavil prvo zmago v sezoni. To je bila njegova četrta zmaga v svetovnem pokalu.

Leta 2022 je sloviti ameriški sprinter Justin Gatlin prek Instagrama sporočil, da se poslavlja od atletike. Štiridesetletni veteran tega športa, katerega kariero so zaznamovale tudi dopinške afere, se tako od atletike poslavlja z olimpijskim zlatom in več svetovnimi naslovi.

Leta 2023 so smučarski skakalci z ekipne tekme na olimpijskih igrah v Pekingu Peter in Cene Prevc ter Timi Zajc in Lovro Kos, alpski smučar Žan Kranjec in deskarja Tim Mastnak ter Gloria Kotnik za leta 2022 osvojene olimpijske medalje dobili najvišja državna priznanja za šport za leto 2022, Bloudkove nagrade.


Rodili so se …

1937 pokojni kanadski hokejist Eddie Shack
1966
nekdanji slovenski atlet Roman Kejžar
1972 nekdanji angleški nogometaš Steve McManaman
1974 slovenski nogometni trener Saša Gajser
1976 nekdanja slovenska alpska smučarka Alenka Dovžan
1983 slovenski rokometaš Miladin Kozlina
1983
nekdanji nizozemski nogometaš Rafael van der Vaart
1984
nekdanji slovenski hokejist Miha Pisanec
1985 nekdanja češka alpska smučarka Šárka Strachová (rojena Zahrobska)
1986 nekdanji slovenski košarkar, zdaj trener Dejan Jakara
1987 nogometaš iz BiH Ervin Zukanović
1987 švicarski alpski smučar Beat Feuz
1991 španski košarkar črnogorskih korenin Nikola Mirotić
1992 francoski košarkar Louis Labeyrie
1993 nemški smučarski skakalec Karl Geiger
1994 ruski nogometaš Roman Zobnin
1994 slovenska atletinja Claudia Štravs
1995 slovaški nogometaš Milan Škriniar
1995 slovenska odbojkarica Nina Lovšin
1996 ruski teniški igralec Daniil Medvedev
1996 slovenski atlet Jan Luxa
1996 nemški nogometaš Jonathan Tah
1996 
urugvajski nogometaš Lucas Torreira
1997 poljski teniški igralec Hubert Hurkacz
1998 nemški atlet Niklas Kaul
2000 ameriški košarkar Nassir Little​

Ilka Štuhec
Sportal Na današnji dan (10. februar) ...
Tina Maze SP 2015
Sportal Na današnji dan (9. februar) ...
Gloria Kotnik Tim Mastnak
Sportal Na današnji dan (8. februar) ...
Sarajevo 1984
Sportal Na današnji dan (7. februar) ...
Manchester united 1958
Sportal Na današnji dan (6. februar) …
Ne spreglejte