Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 6. 2020,
17.25

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Natisni članek

EP 2022 Slovenska rokometna reprezentanca Ljubomir Vranješ

Torek, 16. 6. 2020, 17.25

3 leta, 10 mesecev

Žreb kvalifikacij za EP 2022 v rokometu

Znano je, kdo bo Slovencem stal na poti do EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16
Ljubomir Vranješ | Slovenski rokometaši se bodo za preboj na evropsko prvenstvo 2022 v skupini 5 udarili z Nizozemci, Poljaki in Turki. | Foto Reuters

Slovenski rokometaši se bodo za preboj na evropsko prvenstvo 2022 v skupini 5 udarili z Nizozemci, Poljaki in Turki.

Foto: Reuters

Slovenski rokometaši se bodo v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu na Madžarskem in Slovaškem 2022 pomerili z Nizozemsko, Poljsko in Turčijo. Na EP se bosta iz vsake od osmih kvalifikacijskih skupin uvrstili dve najboljši reprezentanci, vstopnico pa si bodo zagotovile še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance. Na EP sta poleg gostiteljic že uvrščeni najboljši z zadnjega prvenstva, Španija in Hrvaška.

Blaž Blagotinšek
Sportal Blagotinšek pred žrebom: Mislim, da smo od vseh boljši

Na Dunaju so na žrebu na sedežu Evropske rokometne zveze (EHF) izžrebali kvalifikacijske skupine za nastop na evropskem prvenstvu leta 2022, ki ga bosta skupaj gostili Madžarska in Slovaška.

Slovenska reprezentanca, ki je na minulem EP končala na četrtem mestu, je bila v najkakovostnejšem bobnu. Varovanci Ljubomirja Vranješa se bodo v skupini 5 pomerili z Nizozemsko, Poljsko in Turčijo. Nastop na EP si bosta iz vsake skupine zagotovili najboljši reprezentanci, napredovale bodo še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

Z Nizozemci so Slovenci igrali v zadnjih kvalifikacijah za EP in obakrat zmagali. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Z Nizozemci so Slovenci igrali v zadnjih kvalifikacijah za EP in obakrat zmagali. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida S Poljaki na zadnjem EP, z Nizozemci v zadnjih kvalifikacijah, s Turki pred 23 leti

S Poljsko se je slovenska izbrana vrsta nazadnje pomerila januarja letos. Na uvodni tekmi evropskega prvenstva so bili Vranješevi izbranci v švedskem Göteborgu boljši s 26:23.

Zgolj dva meseca in pol pred tem je v Ormožu gostovala Nizozemska. Pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića je Slovenija iztržila neodločen rezultat (29:29). Nizozemci so bili sicer slovenski tekmeci že v prejšnjih kvalifikacijah. Obakrat so zmagali Slovenci, v Almereju za gol (27:26), v Celju pa s 30:23. 

Po pisanju Rokometne zveze Slovenije bo v sredo minilo 23 let od zadnjega rokometnega srečanja Slovenije in Turčije, reprezentanci sta se takrat na sredozemskih igrah razšli z remijem.

Vranješ: Moramo biti zadovoljni, cilj je jasen

"Zavedati se je treba, da moramo vselej biti previdni. Cilj je jasen, uspešno moramo opraviti s kvalifikacijami in se uvrstiti na sklepni turnir," pravi selektor Ljubomir Vranješ.  | Foto: Reuters "Zavedati se je treba, da moramo vselej biti previdni. Cilj je jasen, uspešno moramo opraviti s kvalifikacijami in se uvrstiti na sklepni turnir," pravi selektor Ljubomir Vranješ. Foto: Reuters

"Z žrebom moramo biti zadovoljni. Smo favoriti skupine. Kvalifikacije bomo začeli proti Poljski, za katero smo na zadnjem evropskem prvenstvu videli, česa je zmožna. Gre za mlado reprezentanco, ki napreduje. Podobno je tudi z Nizozemsko, ki vsako leto rokomet igra na višji ravni. Medtem o Turčiji še ne znam povedati kaj veliko, a zavedati se je treba, da moramo vselej biti previdni. Cilj je jasen, uspešno moramo opraviti s kvalifikacijami in se uvrstiti na sklepni turnir, ki ga bosta gostili Madžarska in Slovaška," je Vranješ povedal za krovno domačo zvezo.

"Zadovoljen sem z rezultatom žreba. Nasproti nam bodo stali kakovostni tekmeci, ki bodo zanimivi tudi za navijače. Nizozemska je svojo moč že pokazala, ne nazadnje smo kar nekaj težav z njo imeli tudi mi. Podobno je s Poljsko, ki v zadnjih letih sicer ni velesila, ima pa zelo dober podmladek, ki se želi dokazati na evropskem prostoru. Turčija je vedno neugodna in lahko preseneti. Skupina je zahtevna, a prepričan sem, da je naša reprezentanca bolj kakovostna od preostalih. Z dobro in motivirano igro se lahko prebijemo na novo evropsko prvenstvo," pa je žreb komentiral izkušeni kapetan Vid Kavtičnik.

Začetek novembra

Slovenci bodo kvalifikacije odprli doma proti Poljakom. | Foto: Reuters Slovenci bodo kvalifikacije odprli doma proti Poljakom. Foto: Reuters Prvi cikel kvalifikacij bodo odigrali novembra. Prva slovenska tekmica v kvalifikacijah bo Poljska, ki bo tu gostovala 4. ali 5. novembra. Nekaj dni za tem (7. ali 8. novembra) bodo Vranješevi varovanci gostovali v Turčiji.

Med drugim reprezentančnim oknom, ki je zaradi nastopa Slovenije na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre premaknjeno v januar, se bodo Slovenci pomerili z Nizozemci. 6. ali 7. januarja bodo igrali v gosteh, 9. ali 10. pa na domačih tleh. Slovenija bo ta obračuna izkoristila kot eno od sklepnih priprav pred odhodom na svetovno prvenstvo v Egiptu (14.–31. januar 2021).

Zadnji kvalifikacijski cikel bo na sporedu pozno spomladi. V zadnjih dneh aprila (28. ali 29.) bo slovenska zasedba gostovala na Poljskem, 2. maja pa bo kvalifikacijske boje končala s tekmo proti Turkom.

Slovenska izbrana vrsta je največji uspeh na evropskih prvenstvih dosegla leta 2004, ko je na domačem terenu postala evropska podprvakinja. Slovenci so do zdaj na EP nastopili 12-krat.

Kvalifikacijske skupine za nastop na EP 2022:

Skupina 1: Francija, Srbija, Belgija, Grčija

Skupina 2: Nemčija, Avstrija, BiH, Estonija

Skupina 3: Češka, Rusija, Ukrajina, Ferski otoki

Skupina 4: Islandija, Portugalska, Litva, Izrael

Skupina 5: Slovenija, Nizozemska, Poljska, Turčija

Skupina 6: Norveška, Belorusija, Latvija, Italija

Skupina 7: Danska, Severna Makedonija, Švica, Finska

Skupina 8: Švedska, Črna gora, Romunija, Kosovo

Sergej Rutenka
Sportal Ljubljenec slovenskih navijaških src na novi poti

Kvartet že na EP, prostora še za 20

Na evropsko prvenstvo sta se poleg obeh gostiteljic (Madžarske in Slovaške) že uvrstili Španija in Hrvaška, nosilki zlatega in srebrnega odličja na letošnjem EP na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji.

Španci in Hrvati so ob gostiteljih že uvrščeni na evropsko prvenstvo. | Foto: Reuters Španci in Hrvati so ob gostiteljih že uvrščeni na evropsko prvenstvo. Foto: Reuters

 

Ne spreglejte