Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
12. 1. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

olimpijske igre svetovno prvenstvo rokomet slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca Boris Denič Veselin Vujović Tone Tiselj

Četrtek, 12. 1. 2017, 8.00

6 let, 6 mesecev

Selektorji rokometne reprezentance in njihovi dosežki

Veste, kdo so bili slovenski selektorji?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
boris denic | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Drugo, četrto in šesto mesto so najboljše uvrstitve slovenske rokometne reprezentance na evropskih prvenstvih, svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Nagradna igra: koliko selektorjev je vodilo slovensko reprezentanco?

Prvi selektor rokometne reprezentance je bil Tone Tiselj, ki se je pozneje še enkrat usedel na slovensko klop. Podobno kot Miro Požun in Slavko Ivezič. Tiselj je tudi avtor najboljše slovenske uvrstitve vseh časov. Pred 13 leti je v Ljubljani po porazu z Nemci v finalu osvojil srebrno kolajno. Pravzaprav je bil tedaj trener Krima, ki je svojega trenerja moški reprezentanci le posodil.

Medalji se je najbolj približal Boris Denič, ki ima najdaljši, skoraj petletni selektorski staž. Če prištejemo še obdobje, ko je pomagal svojim predhodnikom Kasimu Kamenici, Miru Požunu in Zvonimirju Serdarušiću, se obdobje na slovenski klopi podaljša za tri leta. Denič je Slovence leta 2013 v Španiji prvič popeljal v polfinale svetovnega prvenstva. Tam so bili boljši domačini in poznejši prvaki. Na tekmi za tretje mesto pa je Slovencem proti Hrvatom zmanjkalo moči.

Obdobje Borisa Deniča je prineslo nov veter v slovensko reprezentanco. | Foto: Vid Ponikvar Obdobje Borisa Deniča je prineslo nov veter v slovensko reprezentanco. Foto: Vid Ponikvar
Denič se je na začetku svojega mandata lotil prenove reprezentance in z njo leta 2012 v Srbiji dosegel tretji najboljši rezultat na evropskih prvenstvih, šesto mesto. Dvanajst let prej je bil Leopold Jeras na Hrvaškem peti, prvikrat pa se je uvrstil tudi na olimpijske igre.

Zdajšnji selektor Veselin Vujović je avtor najboljše uvrstitve na olimpijskih igrah. Letos je bil v Riu šesti, potem ko je bila v četrtfinalu od slovenske reprezentance boljša poznejša prvakinja Danska. Reprezentanco je do zdaj vodilo deset selektorjev. Vse uvrstitve Slovenije na velikih tekmovanjih najdete v spodnji infografiki.

 

 

 

 

Ne spreglejte