Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
18. 8. 2016,
0.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

6

Natisni članek

Rio 2016

Četrtek, 18. 8. 2016, 0.39

6 let, 7 mesecev

Danski stroj razblinil slovenske sanje o kolajni

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

6

Slovenska rokometna reprezentanca se po najslabši predstavi v Riu de Janeiru s porazom proti Danski (30:37) poslavlja od olimpijskih iger. "Potrebna so dejanja, ne besede," je ob tem pripomnil selektor Veselin Vujović in se razgovoril o strahu pred zgodovinskim uspehom.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Uroš Zorman je sklonjene glave odkorakal v slačilnico. Še zadnjič v dresu slovenske reprezentance. | Foto: Stanko Gruden, STA Uroš Zorman je sklonjene glave odkorakal v slačilnico. Še zadnjič v dresu slovenske reprezentance. Foto: Stanko Gruden, STA

Čeprav so slovenski rokometaši pred četrtfinalno tekmo z Dansko s predajanjem vloge favorita in izpostavljanjem že doseženega cilja zavestno odvračali pozornost in si zmanjševali pritisk, pa po visokem porazu in slovesu od olimpijskih iger niso skrivali razočaranja.

Še najtežje je bilo kapetanu Urošu Zormanu, ki se z debelim cmokom v grlu in solznimi očmi ne poslavlja zgolj od Ria, temveč tudi od reprezentance. "Če bi mi nekdo pred olimpijskimi igrami ponudil slovo v četrtini finala, bi ga sprejel z odprtimi rokami. A po prikazanem v prvem delu sem vedel, da lahko dosežemo več. Tega žal nismo potrdili v ključnem trenutku," je po svoji zadnji reprezentančni predstavi dejal poklapani kapetan.

Selektor Veselin Vujović je s prstom pokazal na pristop. | Foto: Reuters Selektor Veselin Vujović je s prstom pokazal na pristop. Foto: Reuters

Vodili le v prvi minuti

S soigralci Zorman tokrat ni bil niti blizu uspehu, saj so razigrani Danci povsem nadigrali Slovence in se ob rajanju številnih navijačev sprehodili v polfinale. Slovenija je namreč vodila le v prvi minuti – 1:0.

Že kmalu po vodilnem golu Marka Bezjaka so Danci zagnali svoj napadalni stroj. Zlahka so prihajali do strelov in kot za stavo premagovali tokrat nerazpoloženega vratarja Gorazda Škofa, ki po tekmi ni zbral dovolj moči, da bi stopil pred sedmo silo, temveč ji je od daleč zgolj pomahal.

Kljub podrejeni vlogi so Vujovićevi izbranci večji del prvega polčasa še ohranjali stik z višjimi tekmeci in ohranjali upanje. Strelski korak z izbranci Gudmundurja Gudmundssona sta držala Bezjak in Vid Kavtičnik, nekaj dodatne energije pa so dale Slovencem tudi obrambe Urbana Lesjaka. Toda sleherni slovenski gol je bil trdo prigaran, Danci pa so nadaljevali v visokem ritmu in si do polčasa priigrali tri gole naskoka (16:13).

Slovo od Ria: štiri zmage in dva poraza. | Foto: Stanko Gruden, STA Slovo od Ria: štiri zmage in dva poraza. Foto: Stanko Gruden, STA

Za nameček je prav ob izteku prvega dela španski sodniški par izključil Darka Cingesarja, tako da je Vujovićeva vrsta drugi polčas začela z igralcem manj. A ključno vprašanje je bilo, ali je selektor med odmorom našel prave besede, s katerimi bi poskrbel za preobrat. Odgovor je sledil kaj kmalu. Danci so prestavili še v višjo prestavo in dodobra prerešetali slovensko mrežo. Že po desetih minutah drugega polčasa so vodili z devetimi goli prednosti (26:17), tako da je bilo kmalu jasno, da se slovenske sanje o boju za kolajno razblinjajo na četrtfinalni stopnici.

Veselin Vujović o slovenskem sindromu

"Nismo bili niti kopija ekipe, ki je igrala v kvalifikacijah in v prvem delu olimpijskih iger. Že na začetku so nas ugnali s pristopom, entuziazmom in željo. Karkoli smo storili, ni šlo. Bojim se, da gre za sindrom. Za neke vrste strah pred uspehom na veliki sceni. S tem se bo treba ukvarjati v prihodnje," je po tekmi ugotavljal Veselin Vujović in dodal, da je Slovenija tekmo tokrat predala že pred začetkom.

"Poraz ne more pokvariti dobrih stvari na teh igrah. A obstajajo različni načini izpada. Tekma z Dansko zanesljivo ni bil pravi način poraza. Že govorica telesa v slačilnici je dajala slutiti, da fantje niso tu. Vsi poskusi, da bi vpisali prvo zlato črko svoje zgodovine, so bili padli v vodo," je bil razočaran črnogorski strokovnjak, ki vztraja na slovenski klopi, če ga bo, kot pravi, vodstvo zveze še želelo.

Danska je bila boljša od prve do zadnje minute. | Foto: Stanko Gruden, STA Danska je bila boljša od prve do zadnje minute. Foto: Stanko Gruden, STA

S takšno igro bi se poslovili z ničlo

Manj pojasnil za velikansko razliko med predstavami v skupinskem delu olimpijskih iger in polomom v ključnem trenutku so našli igralci. "S takšno igro v skupinskem delu ne bi vknjižili niti ene zmage. To je bila neka druga Slovenija. Zakaj? Od prve minute nismo bili pravi. Nismo se držali dogovorov. V obrambi nismo prekinjali njihovega hitrega pretika žoge, ki Skandinavcem najbolj ustreza. S takšnim načinom se tekem ne da zmagovati. Možnosti smo si pokvarili že v prvem delu. Nismo velesila, ki bi si lahko dovolila loviti nasprotnika. Vseeno smo upali na preobrat, ki pa ga ni bilo," je z glavo zmajeval Jure Dolenec.

"Vse je šlo narobe. Nismo imeli niti enega igralca, ki bi bil na ustrezni ravni. Na žalost se nam je to zgodilo v četrtfinalu. Poraz je boleč. Verjetno najhujši do zdaj. A to je del športa. Ostati moramo ekipa," pa je ob slovesu od dvorane Future dejal Simon Razgor.

Ne spreglejte