TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
8. 1. 2016,
11.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tone Tiselj selektor rokomet evropsko prvenstvo

Petek, 8. 1. 2016, 11.33

6 let, 7 mesecev

Tone Tiselj: posojeni trener postal evropski podprvak

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na Sportalu bomo ob desetem evropskem prvenstvu, ki ga bo na Poljskem igrala slovenska reprezentanca, predstavili šopek selektorjev, ki so vodili Slovenijo v njeni zgodovini.

Tone Tiselj, ki trenutno deluje na Madžarskem, je bil prvi selektor rokometne reprezentance, nekakšen njen porodničar. V prvem mandatu je na slovenski klopi sedel v obdobju med letoma 1992 in 1994. Njegov pomočnik je bil, zanimivo, izkušenejši Miro Požun, ki je bil kasneje tudi Tisljev naslednik.

"Miro Požun je eden vodilnih slovenskih strokovnjakov. Tudi kasneje se je pokazalo, da je primerljiv s svetovno stroko. Ko sem ga poklical, mi je bilo malo nerodno. Dejal sem mu, da so mi dali selektorski položaj in ga prosil za sodelovanje. Miro je v to privolil in skupaj sva zelo dobro sodelovala. Jaz kot bolj agresiven, Miro pa kot bolj umirjen z več izkušnjami," se spominja zdajšnji trener Debrecena: "Začetki so bili polni entuziazma in nacionalnega naboja. Najbolj mi je ostalo v spominu prvo pravo gostovanje na Islandiji, kjer je kakih pet, šest ribičev, ki so živeli tam prišlo na tekmo. Dvignili so zastavo, peli himno."

V drugem mandatu je Tiselj prevzel reprezentanco pred evropskim prvenstvom v Sloveniji, na selektorsko klop ga je "posodil" Krim, pri katerem je tedaj služboval. Zgodba je znana, na krilih domače energije je Slovenija prišla vse do finala in srebrne kolajne. Zlato so osvojili Nemci.

"Pomembno je bilo igralce prepričati, da je osvojitev kolajne mogoča. Zavrteli smo jim dva posnetka hrvaške reprezentance. Prvi je bil z EP 2002, kjer je Hrvaška osvojila zadnje mesto. Tista generacija je bila označena za neperspektivno. Čez eno leto je ista reprezentanca postala svetovni prvak. Če lahko oni, lahko tudi mi, smo si rekli. Zbrali smo posnetke, kako je Slovenija igrala na prejšnjih prvenstvih. Igralci kar niso mogli verjeti, da so to oni. Predvsem obramba je bila strahovito slaba. S pomočjo teambuildinga, sociometrije in treninga zaupanja smo vzpostavili pravilno hierarhijo v ekipi," je Tiselj razložil tedanje principe.

Zdaj v Grosupljem živeči Celjan je leta 2004 Slovence popeljal tudi na olimpijske igre in tam zasedel 11. mesto.

Ne spreglejte