Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 1. 2020,
6.00

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

3

Natisni članek

Blaž Blagotinšek Ljubomir Vranješ EP v rokometu 2020 slovenska rokometna reprezentanca

Torek, 14. 1. 2020, 6.00

4 leta, 3 mesece

Iz slovenskega tabora pred obračunom s Švico

Slovenci pred zadnjo tekmo opozarjajo: Naredili nismo še ničesar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

3

slovenska rokometna reprezentanca Švedska EP | Slovenci se bodo pomerili še s Švico. | Foto Reuters

Slovenci se bodo pomerili še s Švico.

Foto: Reuters

Pred slovenskimi rokometaši je še zadnje dejanje prvega skupinskega dela na evropskem prvenstvu. Stoodsotni Slovenci se bodo na zadnji tekmi skupinskega dela v torek ob 18.15 udarili s Švico. Z morebitno zmago bi si Slovenija zagotovila prvo mesto v skupini F, v glavni del turnirja stare celine pa bi prenesla dve točki. "Na zadnji tekmi skupinskega dela bomo igrali na zmago," zagotavlja selektor slovenske reprezentance Ljubomir Vranješ.

Slovenija Švica rokomet
Sportal Slovenci gladko potrdili prvo mesto, Poljaki namučili Švede #video

Za slovensko izbrano vrsto sta že dve tekmi evropskega prvenstva. Varovanci Ljubomirja Vranješa so najprej v petek odpravili Poljsko, dva dni kasneje pa so pred dvanajst tisoč švedskimi navijači s fenomenalno predstavo odpravili še gostitelje prvenstva. Kljub dvema zmagama pa Slovenci še nimajo zagotovljenega nastopa v glavnem delu prvenstva.

Vid Kavtičnik | Foto: Mario Horvat/Sportida Foto: Mario Horvat/Sportida

Prvič na delu tudi Vid Kavtičnk

Proti Švicarjem bo prvič na tekmovanju zaigral kapetan Vid Kavtičnik, ki ga je selektor Ljubomir Vranješ v ekipo uvrstil namesto mladega krožnega napadalca Kristjana Horžena. Proti Švicarjem bodo tako v slovenski vrsti zaigrali krožna napadalca Blaž Blagotinšek in Igor Žabić, zunanji igralci Dean Bombač, Nejc Cehte, Jure Dolenec, Nik Henigman, Vid Kavtičnik, Borut Mačkovšek, Rok Ovniček in Miha Zarabec, krila Darko Cingesar, Blaž Janc, Tilen Kodrin in Mario Šoštarić ter vratarja Klemen Ferlin in Urh Kastelic.

Ljubomir Vranješ bo na tekmi s Švico igralne minute ponudil tudi igralcem, ki so do zdaj igrali manj. | Foto: Reuters Ljubomir Vranješ bo na tekmi s Švico igralne minute ponudil tudi igralcem, ki so do zdaj igrali manj. Foto: Reuters

Pot v Malmö, ki bo gostil drugi del zaključnega turnirja, jim lahko prepreči visok poraz s sedmimi goli proti Švicarjem, kar pa je glede na prikazano malo verjetno. Če se bodo Slovenci uvrstili v drugi del prvenstva, se bodo tam pomerili z Norvežani in Portugalci iz skupine D ter dvema najboljšima iz skupine E. V tej sta bila do zdaj odigrana le dva dvoboja, na katerih so Islandci premagali Dance, Madžari pa Ruse. Slovenci so se v zgodovini evropskih prvenstev s Švico dvakrat že pomerili. Leta 2002 se je tekma končala z remijem, štiri leta kasneje pa so se zmage s štirimi goli razlike veselili slovenski rokometaši.

Večja rotacija igralcev

Blaž Blagotinšek opozarja, da ni še nič odločeno. | Foto: Reuters Blaž Blagotinšek opozarja, da ni še nič odločeno. Foto: Reuters "Na zadnji tekmi skupinskega dela bomo igrali na zmago. V drugi del EP se želimo uvrstiti z dvema točkama. Na tekmi s Švicarji bo zagotovo nastopilo več naših igralcev kot na preteklem dvoboju s Švedi. Na turnirskem delu tekmovanja potrebuješ kadrovsko širino in naša ekipa jo premore," je pred tekmo povedal slovenski selektor Vranješ, ki bo tako priložnost za igro ponudil tudi igralcem, ki so do zdaj igrali manj.

Da kljub dvema zmagama ni še nič odločeno, se zaveda tudi steber slovenske obrambe Blaž Blagotinšek. "Na uvodnih tekmah smo dobro opravili svoje delo, naredili pa nismo še ničesar. Naredili bomo vse, da premagamo Švicarje ter se z dobro energijo in pozitivnimi mislimi odpravimo v Malmö. Andy Schmid (zvezdnik nemške ekipe Rhein-Neckar Löwen, op. p.) je alfa in omega švicarske ekipe in ga bo treba zaustaviti, prav tako druge igralce. V napadu igrajo s sedmimi igralci, na njihovo igro se bo treba dobro pripraviti, da ne bi bilo v našem taboru slabe volje po koncu tekme," pred tekmo opozarja srednji krožni igralec.

Proti sinu nekdanjega selektorja

Tekma bo imela velik naboj tudi za Švicarje, ki imajo svoje načrte glede uvrstitve v drugi del prvenstva. Še posebej zanimiva bo za švicarskega reprezentanta, sicer Slovenca Nika Tominca, sina nekdanjega selektorja Matjaža Tominca, ki je slovensko izbrano vrsto vodil med letoma 2000 in 2002.

Barve Švice brani tudi Nik Tominec. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Barve Švice brani tudi Nik Tominec. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Razen Schmida nihče od nas še ni nastopil na evropskem prvenstvu, zato je za vse nas to neka nova izkušnja. Slovenija ima vrhunsko ekipo, igralce, ki nastopajo za najmočnejše evropske klube, in izjemnega trenerja, ki je že poskrbel za nekatere spremembe v igri. Trdi obrambi in hitri igri se bomo morali zoperstavili z veliko teka in pravočasnimi vrnitvami v obrambo, v nasprotnem primeru nimamo nobenih možnosti proti Sloveniji," je pred torkovo tekmo dejal 29-letni Tominec.

Preberite še:

francoska rokometna reprezentanca
Sportal Kaj takšnega se ni zgodilo že skoraj pol stoletja
Madžarska, Danska
Sportal Olimpijskim in svetovnim prvakom grozi izpad, Slovenija v lov za napredovanje v torek
Vranješ ferlin
Sportal Slovenci: Pokazali, da smo veliki. Šved česa takega v karieri še ni videl.

 

Ne spreglejte