Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 1. 2020,
22.24

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Natisni članek

EP v rokometu 2020 evropsko prvenstvo rokomet

Ponedeljek, 13. 1. 2020, 22.24

4 leta, 3 mesece

EVROPSKO PRVENSTVO V ROKOMETU, 5. DAN

Olimpijskim in svetovnim prvakom grozi izpad, Slovenija v lov za napredovanje v torek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Madžarska, Danska | Po remiju proti Madžarski imajo olimpijski in svetovni prvaki Danci nepričakovano samo eno točko po dveh tekmah in jim grozi izpad. | Foto Reuters

Po remiju proti Madžarski imajo olimpijski in svetovni prvaki Danci nepričakovano samo eno točko po dveh tekmah in jim grozi izpad.

Foto: Reuters

Po ponedeljkovem dnevu na evropskem rokometnem prvenstvu je jasno, da so si napredovanje v drugi, glavni skupinski del prvenstva zagotovili rokometaši Hrvaške, Belorusije, Španije, Nemčije in Islandije. Izpad grozi olimpijskim in svetovnim prvakom Dancem. Slovenci bodo v torek za napredovanje proti Švici lovili vsaj točko.

V skupini E je Hrvaška, ki je napredovala že pred zadnjo tekmo, v vedno vročem balkanskem derbiju odpravila Srbijo in prišla še do tretje zmage. V neposrednem obračunu za drugo mesto so Belorusi razbili Črno goro in jo premagali za devet golov, s tem pa tudi uvrstili v naslednji krog.

V skupini C evropski prvaki Španci pričakovano niso imeli težav z Nizozemci, premagali so jih za 11 golov, medtem ko je bilo precej bolj vroče na tekmi med Latvijo in Nemčijo, ki so jo Nemci dobili za samo en gol, kar pa je bilo dovolj za napredovanje.

V skupini E so bili rokometaši na delu šele drugič, a so Islandci, ki so za 11 golov razbili Ruse, že krog pred koncem napredovali, medtem ko je bilo zelo vroče na tekmi med Madžarsko in Dansko, ki se je končala z remijem, kar pomeni, da imajo olimpijski in svetovni prvaki Danci v zadnjem krogu še možnosti za napredovanje, a niso odvisni sami od sebe.

Sistem tekmovanja

V drugi del tekmovanja se bosta prebili po dve najboljši reprezentanci iz vsake od šestih skupin. V drugem delu tekmovanja se bodo med 16. in 22. januarjem na Dunaju križale izbrane vrste iz skupin A, B in C, v Malmöju pa reprezentance iz skupin D, E in F. V polfinale se bosta uvrstili po najboljši dve ekipi iz obeh skupin drugega dela. Odločilne tekme bodo med 24. in 26. januarjem v Stockholmu.
Kako na olimpijske kvalifikacije?

Na prvenstvu stare celine si bo le prvak izboril nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. Od evropskih reprezentanc ima olimpijsko vozovnico le Danska, ki je lani slavila na svetovnem prvenstvu v Nemčiji in na Danskem. V primeru danskega zmagoslavja si bo mesto na olimpijskem turnirju v deželi vzhajajočega sonca zagotovila drugouvrščena izbrana vrsta.

Francija, Nemčija in Norveška so si na račun visokih uvrstitev na lanskem SP izborile pravico do organizacije kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre, ki bodo med 17. in 19. aprilom. Nastop na enem od treh turnirjev so si zagotovile tudi Švedska, Hrvaška in Španija, prosti pa sta še dve mesti.

Skupina A

Lestvica:

Skupina C:

Lestvica:

Skupina E:

Lestvica:

Preberite še:

Vranješ ferlin
Sportal Slovenci: Pokazali, da smo veliki. Šved česa takega v karieri še ni videl.
slovenska rokometna reprezentanca Švedska EP
Sportal Slovenci pred 12.000 gledalci na kolena spravili evropske podprvake
Blaž Janc Slovenija Švedska EP
Sportal Velik skalp Slovencev, ki so utišali nabito polno dvorano v Göteborgu
Ne spreglejte