Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
31. 1. 2017,
21.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

2

Natisni članek

Celje Pivovarna Laško Nik Henigman Jan Grebenc Jure Dolenec Matej Gaber rokomet slovenska rokometna reprezentanca Veselin Vujović

Torek, 31. 1. 2017, 21.23

6 let, 6 mesecev

Nazaj h koreninam

Od kod prihajajo bronasti rokometni junaki? #infografika

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

2

Sprejem rokomet Ljubljana | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V katerih klubih oziroma krajih so kariere začeli rokometni reprezentanti, ki so v Slovenijo prinesli bron s svetovnega prvenstva?

Šport že dolgo ne živi več v starih, romantičnih časih, ko so igralci vso kariero preživeli v enem klubu. Takšni igralci so zdaj na najvišji ravni ne le svetle izjeme, ampak resnično redki osamelci. Naprej, v boljši klub z boljšo ekipo in trenerjem za več denarja je logično vodilo športnikov z ambicijami in potencialom velikih razsežnosti.

Preberite še:

--> Kako so si rokometaši dali duška? #video
--> Ljubljana je sprejela bronaste junake #video
-> Za vratarja Matevža Skoka je vsega preveč: po medalji se mu je rodil še sin
-> Žalostna novica za kapetana Kavtičnika

Včasih podatek, kje je kdo začel kariero, ostaja v ozadju. Zato smo se sprehodili po krajih oziroma mestih klubov, pri katerih so žogo začeli metati bronasti rokometaši. Gre torej za njihove prve klube.

 

Seznam dodatnih igralcev za svetovno prvenstvo:

Celje: Žiga Mlakar, Simon Razgor, David Razgor, Miha Žvižej
Velenje: Mario Šoštarič
Brežice: Gorazd Škof
Koper: Dean Bombač
Ljubljana: Uroš Zorman
Slovenj Gradec: Vid Levc
Trbovlje: Primož Prošt

1. Celje, 2. Škofja Loka, 3. Velenje in Ribnica

Številka ena po produkciji reprezentantov je celjski klub, kar postane še bolj očitno ob pogledu na širši reprezentančni seznam. V Metzu in Parizu je zaigralo pet nekdanjih pivovarjev, na seznamu tistih s pravico nastopa na SP so bili še dodatni štirje.

Tako kot v Riu so pričakovano tudi tokrat reprezentanti trije Ločani: Matej Gaber, Darko Cingesar in Jure Dolenec so med najpomembnejšimi členi ekipe. Odkritji Veselina Vujovića v reprezentančnem – ne klubskem – pogledu sta Ribničana Nik Henigman in Jan Grebenc. Medtem ko je prvi že zaigral na olimpijskih igrah, je bil Grebenc presenečenje že za slovensko javno sfero, kaj šele za mednarodno. In še zdaleč ni odigral stranske vloge.

Po Urošu Zormanu prestolnica vsaj nekaj časa ne bo imela reprezentanta, razen če se zgodi velik zasuk. | Foto: Stanko Gruden, STA Po Urošu Zormanu prestolnica vsaj nekaj časa ne bo imela reprezentanta, razen če se zgodi velik zasuk. Foto: Stanko Gruden, STA Ljubljana brez reprezentanta

Ljubljano, ki je ob vrnitvi reprezentantov pripravila nepozaben sprejem, predstavlja le eno ime, Uroš Zorman. Nekdanji kapetan je (bil) na širšem seznamu za vsak primer.

Jasno je, da se njegova reprezentančna kariera prej ali slej bliža koncu, čeprav kljub več kot jasnim namigom v Riu končne pike še ni postavil.

Po Zormanovem umiku bo torej Ljubljana ostala brez reprezentanta. Vprašanje je, kdaj ga bo spet imela. Ne glede na to, da se Slovan, Olimpija in Krim trudijo vsak po svoje.

Svetlejša ljubljanska prihodnost?

Boštjan Brulec, trener združene članske ekipe Krim-Olimpija in skupaj z Juretom Kavškom koordinator mlajših selekcij Olimpije, je optimist: "Morda bi lahko v štirih do petih letih kak Ljubljančan vendarle prišel na na primer širši reprezentančni seznam. Imamo nekaj fantov, ki precej obetajo po morfoloških in motoričnih sposobnostih.

Ljubljančan Mark Ferjan, letnik 1998, je kadetski reprezentant. | Foto: L. G. Ljubljančan Mark Ferjan, letnik 1998, je kadetski reprezentant. Foto: L. G.
Ob zavzetem delu bi jim lahko uspelo." Zanimivo ljubljansko ime brani vrata Füchseja iz Berlina. To je kadetski reprezentant Mark Ferjan, ki smo ga na Sportalu že predstavili. Morda pa njemu uspe (prvemu).

 

Tako je bilo pred lanskim evropskim prvenstvom:

 
Ne spreglejte