Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 1. 2024,
22.06

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

Natisni članek

Hrvaška Španija EP v rokometu 2024

Petek, 12. 1. 2024, 22.06

3 mesece, 2 tedna

EP V ROKOMETU 2024 (M), 3. DAN

Nekdanji slovenski reprezentant blestel ob veliki zmagi Hrvatov, Srbi se držijo za glavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86
Hrvaška Mario Šoštarić | Nekdanji slovenski reprezentant, od konca leta 2022 pa član Hrvaške Mario Šoštarić, se je s soigralci veselil visoke zmage. | Foto Reuters

Nekdanji slovenski reprezentant, od konca leta 2022 pa član Hrvaške Mario Šoštarić, se je s soigralci veselil visoke zmage.

Foto: Reuters

Slovenski rokometaši so imeli dan po težko prigarani zmagi nad Ferskimi otoki na evropskem prvenstvu v Nemčiji prost dan. So pa zato bile na delu reprezentance v skupinah B in C. Še posebej pod drobnogledom je bil derbi med Španijo in Hrvaško, ki so ga v velikem slogu in prepričljivo s kar 39:29 dobili hrvaški rokometaši. Že prva tekma dneva med Islandijo in Srbijo je postregla s pravim trilerjem, ki se je končal z remijem 27:27. Avstrija, ki jo vodi nekdanji slovenski reprezentant Aleš Pajovič, je z 31:24 ugnala Romunijo, Madžarska je s 26:24 premagala Črno goro.

Španija in Hrvaška sta se pred današnjo tekmo nazadnje na velikih tekmovanjih pomerili v finalu evropskega prvenstva leta 2020, ko se je zmage z 22:20 na koncu veselila Španija. "Upam, da se jim bomo oddolžili in maščevali za ta poraz. Lahko rečem, da smo se dobro pripravili, v ekipi imamo dobro vzdušje in upam, da bo tako tudi na igrišču. Upam, da bomo s pomočjo navijačev dobro začeli prvenstvo," je pred srečanjem povedal hrvaški kapetan Domagoj Duvnjak, ki je nato s soigralci v velikem slogu tudi prišel do tako želene in visoke zmage.

Hrvati so po sedmih minutah povedli že s 5:1, Španci so se v prvem polčasu nekajkrat približali na tri gole zaostanka, a so Hrvati vselej odgovorili in držali zanesljivo prednost. Ob koncu prvega polčasa so vodili z 18:14. V še višjem ritmu in še bolj odločno so varovanci Gorana Perkovaca zaigrali v nadaljevanju in drugih trideset minut odprli z delnim izidom 4:0 (22:14) ter naredili odločujoči korak k veliki zmagi. V nadaljevanju so brez težav držali visoko prednost, ki je dvakrat znašala tudi enajst zadetkov (34:23, 39:28). Na koncu so Hrvati, ki so imeli od prve do zadnje minute absolutni nadzor na igrišču, zmagali z 39:29.

Španci so bili povsem nemočni. | Foto: Reuters Španci so bili povsem nemočni. Foto: Reuters

Ob visoki zmagi Hrvatov je blestel nekdanji slovenski reprezentant Mario Šoštarić, ki je konec leta 2022 sporočil, da bo igral za Hrvaško. Proti Špancem je bil nezgrešljiv, dosegel je osem golov iz osmih strelov. Pod osem zadetkov se je podpisal tudi Ivan Martinović, prav toliko pa jih je za Španijo dosegel Aleix Gomez Abello.

Španci sicer na letošnjem prvenstvu upajo na še peto zaporedno uvrstitev v polfinale evropskih prvenstev, kar do zdaj ni uspelo še nikomur, a jih glede na prikazano na prvi tekmi čaka izjemno težek podvig.

Mario Šoštarič
Sportal Šoštarić nič več za Slovenijo, od zdaj za Hrvaško

Srbi zapravili nemogoče

Za pravo dramo sta poskrbeli reprezentanci Islandije in Srbije. Srbi so dve minuti pred koncem še vodili s 27:24, nato pa v zadnjih minutah zapravili nemogoče. Nekaj sekund pred koncem so žogo podali v roke Islandcem, ki so sedem sekund pred koncem po protinapadu in golu Sigvaldija Bjorna Gudjonssona (šest golov) izenačili na 27:27. Srbi so nato še poskusili, a je bil islandski vratar na mestu, tekma pa se je končala z delitvijo točk. Bjarki Mar Ellison je bil s sedmimi zadetki prvi strelec Islandije, pri Srbiji je Dragan Pechmalbec dosegel pet zadetkov iz petih poskusov.

Selektor Srbije Antonio Gerona ni mogel verjeti, kaj so zapravili njegovi varovanci. | Foto: Reuters Selektor Srbije Antonio Gerona ni mogel verjeti, kaj so zapravili njegovi varovanci. Foto: Reuters

Napredovanje v drugi del, ki bo za skupine D, E in F v Hamburgu, za A, B ter C pa v Kölnu, si bosta priigrali dve najboljši reprezentanci iz vsake od šestih skupin.

EP v rokometu 2024, 3. dan

Petek, 12. januar:

Lestvice:

Preberite še:

EP v rokometu: Francija - Severna Makedonija
Sportal Prvi dan EP že padel svetovni rekord, zmago Nemcev pospremilo več kot 53 tisoč navijačev
Ne spreglejte