Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
24. 7. 2016,
20.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Rusija doping Rio 2016

Nedelja, 24. 7. 2016, 20.06

6 let, 6 mesecev

Kronologija ruskega dopinškega škandala

Kronologija ruskega škandala, ki dobiva epilog

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Mednarodni olimpijski komite je danes Rusiji dovolil nastop na olimpijskih igrah v Riu, a bodo zeleno luč morale prižgati še krovne panožne zveze. Mednarodna atletska zveza, z razkritjem v atletiki se je vse začelo, je ruskim atletom že preprečila nastop na igrah. Ponujamo vam kronologijo dogodkov, na epilog pa bo treba še nekaj dni počakati.

Kronološki pregled ruskega dopinškega škandala:

WADA je s prvo preizkavo začela že 16. decembra 2014. | Foto: Reuters WADA je s prvo preizkavo začela že 16. decembra 2014. Foto: Reuters 3. december 2014: Dokumentarni film nemške ARD (ki si ga lahko ogledate zgoraj) Rusko federacijo obtoži sistematičnega dopinga, ki je prisoten na nacionalni in mednarodni ravni.

10. december 2014: Britanski mediji se dokopljejo do elektronske pošte, v kateri sin predsednika Mednarodne atletske zveze (Iaaf) Papa Massata Diack zahteva pet milijonov ameriških dolarjev v času neuspešne kandidature Dohe za organizacijo svetovnega prvenstva v atletiki leta 2017.

11. december 2014: Papa Massata Diack zapusti funkcijo marketinškega svetovalca pri Iaafu. To stori tudi predsednik ruske atletske zveze Araf in blagajnik Iaafa Valentin Balahničev.

16. december 2014: Nekdanji predsednik Svetovne protidopinške agencije (Wada) Dick Pound napove preiskavo, ki jo bo vodila tričlanska neodvisna komisija.

23. januar 2015: Glavni trener ruske atletike Valentin Maslakov po obtožbah v povezavi z dopinškimi kršitvami ponudi odstop.

16. februar 2015: Predsednik Iaafa Lamine Diack izrazi zaskrbljenost in izjavi, da je šokiran nad dopinško krizo v atletiki.

Lamine Diack je imel prav, ko je trdil, da Rusija ne bo izključena s prihodnjih olimpijskih iger. | Foto: Reuters Lamine Diack je imel prav, ko je trdil, da Rusija ne bo izključena s prihodnjih olimpijskih iger. Foto: Reuters 21. april 2015: Diack zatrdi, da Rusija ne bo izključena s prihodnjih olimpijskih iger.

1. avgust 2015: Avtor nemškega dokumentarca Hajo Seppelt nadaljuje razkritja – tokrat se loti kenijskih tekačev. Poročilo namiguje, da številni maratonci in tekači na dolge razdalje iz afriških držav uporabljajo krvni doping.

Britanski Sunday Times in nemška ARD se dokopljeta tudi do podatkov Iaafa, ki vsebujejo informacije o 12 tisoč krvnih vzorcih, odvzetih okoli 5.000 atletom med letoma 2001 in 2012. Baza razkriva, da je imela tretjina tekmovalcev, ki so na največjih tekmovanjih osvojili medalje, sumljive rezultate dopinških testov, a nikomur niso odvzeli medalje.

2. avgust 2015: Wada po novih razkritjih sproži alarm. Sporoči, da bodo nove informacije posredovali komisiji, ki se ukvarja s preiskavo v Rusiji.

7. avgust 2015: Ruski maratonki Lidiji Šobuhovi odvzamejo naslov zmagovalke londonskega maratona zaradi dopinškega prekrška. Šobuhova svojo zgodbo o dopingu predstavi tudi v dokumentarcu ARD (ogledate si ga lahko zgoraj), kjer med drugim razkrije, da sta morala z možem za prikritje pozitivnih testov plačati pol milijona dolarjev.

9. avgust 2015: Sunday Times razkrije, da je sedem od dvanajstih zmagovalcev londonskega maratona v letih med 2001 in 2012 osumljenih dopinških prekrškov.

19. avgust 2015: Britanec Sebastian Coe, dvakratni olimpijski prvak, postane novi predsednik IAAF. Že pred tem je napovedal vojno proti dopingu.

20. avgust 2015: Tedaj že nekdanji predsednik Iaafa Diack zatrdi, da je 99 odstotkov atletov "čistih".

3. november 2015: Diacka pod drobnogled vzame francoska policija. Obtožen je prejemanja podkupnin v zameno za prikrivanje pozitivnih dopinških testov. Korupcije je osumljen tudi njegov pravni svetovalec.

9. november 2015: Neodvisna komisija predstavi poročilo preiskave na 323 straneh in predlaga izključitev Rusije iz atletskih tekmovanj. Coe prizna, da so to črni dnevi za šport ter da je pripravljen reformirati atletiko in povrniti zaupanje.

IAAF rusko atletsko zvezo suspendira 13. novembra,
 | Foto: Reuters IAAF rusko atletsko zvezo suspendira 13. novembra, Foto: Reuters 13. november 2015: IAAF sporoči, da je ruska atletska zveza suspendirana, ruski atleti in atletinje pa imajo prepoved nastopanja na vseh atletskih tekmovanjih v tujini.

17. november 2015 - IAAF je ustanovila neodvisno skupino, ki bo nadzirala in ocenjevala proces reform ruske zveze. Vodja skupine je postal nekdanji direktor Wade Rune Andersen.

18. november 2015: Wada suspendira tudi rusko protidopinško agencijo (Rusada) in razkrije listo držav, ki so pod drobnogledom in morajo zadostiti ostrim pogojem, če ne želijo, da jih doleti podobna kazen.

26. november 2015 - Svet IAAF sprejme polni suspenz ruske atletske zveze.

11. januar 2016 - Neodvisna skupina IAAF prvič obišče Rusijo. Že pred tem sprejmejo kriterije, katerim bo Rusija morala zadostiti.

14. januar 2016 - Neodvisna komisija Wade predstavi še drugo poročilo.

8. marec 2016 - Na najbolj priljubljeni spletni strani za izmenjavo videoposnetkov se je pojavil tretji dokumentarec nemške ARD o sistematičnem dopingu v Rusiji.

11. marec 2016 - Rune Andersen Svetu IAAF predstavi prvo poročilo skupine, skupaj pa se strinjajo, da bo potrebnega še veliko dela, če Rusija želi zadostiti kriterijem. Rusija dobi dodaten čas, neodvisna skupina pa naznani, da bo nadaljnje poročilo predstavila junija.

EP v atletiki poteka brez Rusije, pod zastavo evropske atletske zveze nastopi le Julija Stepanova. | Foto: Reuters EP v atletiki poteka brez Rusije, pod zastavo evropske atletske zveze nastopi le Julija Stepanova. Foto: Reuters 17. junija 2016 - Zasedanje Sveta IAAF je potekalo na Dunaju, kjer so predstavili končno odločitev – prepoved Rusiji ostaja – njeni atleti ne bodo nastopili na letošnjem evropskem prvenstvu v Amsterdamu in olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Posamezniki imajo možnost, da dokažejo nevpletenost in zaprosijo za nastop na igrah pod nevtralno zastavo.

21. junij 2016Rusi napovejo pritožbo pri Mednarodnem arbitražnem razsodišču za šport (CAS). Mednarodni olimpijski komite hkrati dopusti možnost nastopa ruskih atletov pod rusko zastavo, če bo njihova prošnja za nastop odobrena.

10. julij 2016 -  IAAF je zavrnila prošnje 68 ruskih atletov za nastop na avgustovskih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. V Braziliji bo lahko tekmovala le skakalka v daljino Darja Klišina. Že pred tem so nastop pod nevtralno zastavo ugodili Juliji Stepanovi, ki je z možem Vitalijem razkrivala podatke o sistematičnem dopingu v Rusiji. Stepanova je lahko nastopila že na evropskem prvenstvu v atletiki v Amsterdamu.

18. julij 2016 Wada predstavi novo poročilo, ki Rusijo obtožuje hudih dopinških prekrškov. Kandačan Richard McLaren je  nedvomno zapisal, da doping v največji državi sveta načrtujejo, dobro organizirajo in celo vodijo vladni uradniki ob pomoči vseh odgovornih služb, tudi tajne policije, ki je pomagala prikrivati pozitivne vzorce. Moku svetuje, naj ruskim športnikom prepove nastop na igrah v Riu.

20. julij 2016 – Mok sporoči, da bo končno odločitev podal v nedeljo, 26. julija. Številne države zahtevajo izključitev Rusije, zato je pričakovan tudi tak rezultat.

Mok 24. julija sporoči, da Rusiji ne prepoveduje nastopa v Riu. | Foto: Reuters Mok 24. julija sporoči, da Rusiji ne prepoveduje nastopa v Riu. Foto: Reuters 21. julij 2016CAS zavrne pritožbo ruskih atletov in njihovega nacionalnega olimpijskega komiteja na prepoved nastopa v Riu s strani IAAF. To pomeni, da je usoda ruskih atletov dokončno zapečatena. V Braziliji jih ne bo.

24. julij 2016 - Izvršni odbor MOK  v nasprotju s pričakovanji ruski olimpijski reprezentanci ni prepovedal nastopa na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Posamezne krovne športne zveze je prosil, naj na podlagi strogih kriterijev same odločijo, ali bodo dovolile nastop ruskim športnikom v svojih športnih panogah. Zaradi jemanja prepovedanih poživil v preteklosti pa nastop v Riu prepovejo Rusinji Stepanovi.

Ne spreglejte