Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
17. 6. 2016,
19.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

2

Natisni članek

IAAF doping Rusija

Petek, 17. 6. 2016, 19.08

6 let, 7 mesecev

Kocka je padla: IAAF Rusom ne pusti nastopa na olimpijskih igrah

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

2

Mednarodna atletska zveza IAAF je na današnjem zasedanju podaljšala prepoved nastopanja ruskim atletom na vseh mednarodnih tekmovanjih, vključno z olimpijskimi igrami.

Ključne ugotovitve:
- IAAF je sprejela odločitev, da ne umakne suspenza, ki ga je Rusiji podelila novembra lani
- ruski atleti imajo prepoved nastopanja na mednarodnih tekmovanjih, vključno z olimpijskimi igrami
- Rusija je pokazala velik napredek, a ni zadostila vsem kriterijem
- nekateri ruski atleti bodo lahko nastopili na igrah v Riu, če bodo zadostili določenim kriterijem (neodvisnost od ruskega sistema, redna testiranja v tujini …). Vsakega atleta bodo obravnavali individualno, atleti, ki bodo dobili dovoljenje, pa ne bodo tekmovali pod rusko zastavo
- za dovoljenje za nastop v Riu bodo lahko zaprosili tudi atleti, ki so sodelovali pri razkritju škandala. Izpostavljeno je bilo eno ime – Julija Stepanova

 

Mednarodna atletska zveza ni bila zadovoljna z ruskimi reformami, povezanimi z dopingom. Kazen ostaja, ruskih atletov v Riu ne bo. | Foto: Reuters Mednarodna atletska zveza ni bila zadovoljna z ruskimi reformami, povezanimi z dopingom. Kazen ostaja, ruskih atletov v Riu ne bo. Foto: Reuters

Ruska atletska zveza ostaja brez pravice do nastopa na mednarodnih tekmovanjih. Suspenz, ki ga je Rusija zaradi sistematičnega dopinga prejela novembra lani, tako ostaja. Odločitev je bila sprejeta po anonimnem glasovanju.

"Čeprav je bil narejen velik napredek, sej je svet IAAF z anonimnih glasovanjem strinjal, da ruska zveza ni naredila dovolj in da se njeni atleti ne morejo vrniti na mednarodna atletska tekmovanja. Posledično se ruska zveza za zdaj ni vrnila med članice IAAF, njeni predstavniki pa ne smejo tekmovati v tujini," je na tiskovni konferenci po srečanju dejal predsednik IAAF Sebastian Coe: "Sam in še številni med nami smo bili tekmovalci, zato vemo, kaj pomeni prepoved nastopanja. Lahko vam zagotovim, da odločitev ni bila lahka in predstavlja črn dan za atletiko."

Britanec je še poudaril, da ima končno odločitev o tem, kdo od atletov lahko nastopi na igrah, v rokah krovna atletska zveza in ne Mednarodni olimpijski komite (MOK).

Rusija je zelo razočarana nad odločitvijo

204. srečanje Sveta IAAF je potekalo na Dunaju. | Foto: Getty Images 204. srečanje Sveta IAAF je potekalo na Dunaju. Foto: Getty Images

Že se je odzvalo rusko ministrstvo za šport, ki je nad odločitvijo zelo razočarano. "Sanje čistih atletov so uničene zaradi kaznivih dejanj nekaterih atletov in uradnikov. Žrtvovali so leta svojega življenja, da bi lahko nastopili na olimpijskih igrah, zdaj pa se je izkazalo, da je bilo vse zaman. Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, da bi povrnili zaupanje mednarodnih teles. Pod nadzorom mednarodnih strokovnjakov smo reorganizirali protidopinške institucije. Naši atleti so testirani s strani britanske protidopinške agencije in vsak od atletov je bil vsaj trikrat dodatno testiran. Ničesar ne skrivamo in prepričani smo, da smo zadovoljili kriterijem za umik suspenza," so zapisali v izjavi za javnost.

Ministrstvo je v izjavi še pozvalo člane MOK, naj premislijo, kakšen učinek bo imela izključitev ruskih atletov ne samo na njihove sanje in celotno rusko populacijo, temveč tudi na igre same. Namen iger naj bi bilo po njihovem mnenju združevanje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že pred odločitvijo zavrnil kakršno koli kolektivno odgovornost, saj naj ruska vlada ne bi bila nikdar vključena v organiziran doping. Prav tako je dejal, da bi morali imeti čisti atleti pravico nastopa na olimpijskih igrah. Minister za šport Vitalij Mutko pa je po odločitvi dejal, da je bila ta pričakovana.

Upanje za posameznike še ostaja Sebastain Coe je dejal, da je Rusija naredila velik napredek, a še vedno premajhen, da bi lahko umaknili prepoved. | Foto: Getty Images Sebastain Coe je dejal, da je Rusija naredila velik napredek, a še vedno premajhen, da bi lahko umaknili prepoved. Foto: Getty Images

Naslednji torek se bodo v Lozani sestali predstavniki MOK, mednarodnih športnih zvez, nacionalnih olimpijskih komitejev in nacionalnih protidopinških agencij in razglabljali, ali bi morali posamezne atlete in njihove pravice obravnavati individualno.

Mnogi namreč pričakujejo, da se bodo atleti, ki niso bili nikdar povezani z dopingom, pritožili na Mednarodno arbitražno športno razsodišče.

Svet je sprejel pravilo, ki bo atletom, ki bodo lahko dokazali, da niso povezani z ruskim sistemom, da so trenirali v tujini in so v tujini tudi redno opravljali dopinške teste, dovolilo nastop na olimpijskih igrah, vendar ne pod rusko zastavo. Prav tako naj bi nastop omogočili atletom, ki so pomagali pri zakritju škandala. Izpostavljena je bila žvižgačica Julija Stepanova, ki je sodelovala z nemško televizijo ARD, ki je že decembra 2014 v dokumentarnem filmu kot prva opozorila na nepravilnosti v ruski atletiki.

Časovnica:

9. november 2015 - Svetovna protidopinška komisija (WADA) predstavi prvo poročilo o preiskavah, povezanih s korupcijo v IAAF in kršenjem protidopinških pravil ruske atletike.

13. november 2015 - IAAF je začasno suspendirala rusko zvezo.

17. november 2015 - IAAF je ustanovila neodvisno skupino, ki bo nadzirala in ocenjevala proces reform ruske zveze. Vodja skupine je postal nekdanji direktor Wade Rune Andersen.

26. november 2015 - Svet IAAF sprejme polni suspenz ruske atletske zveze.

11. januar 2016 - Neodvisna skupina IAAF prvič obišče Rusijo. Že pred tem sprejmejo kriterije, katerim bo Rusija morala zadostiti.

14. januar 2016 - Neodvisna komisija Wade predstavi še drugo poročilo.

11. marec 2016 - Rune Andersen Svetu IAAF predstavi prvo poročilo skupine, skupaj pa se strinjajo, da bo potrebnega še veliko dela, če Rusija želi zadostiti kriterijem. Rusija dobi dodaten čas, neodvisna skupina pa naznani, da bo nadaljnje poročilo predstavila junija.

17. junija 2016 - Zasedanje Sveta IAAF je potekalo na Dunaju, kjer so predstavili končno odločitev – prepoved Rusiji ostaja – njeni atleti ne bodo nastopili na letošnjem evropskem prvenstvu v Amsterdamu in olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

 

Ne spreglejte