Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
13. 11. 2015,
23.32

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

doping Rusija suspenz

Petek, 13. 11. 2015, 23.32

8 let, 3 mesece

Iaaf začasno suspendirala Rusijo z mednarodnih tekmovanj

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ruska federacija je zaradi dopinških kršitev s strani Mednarodne atletske zveze Iaaf začasno suspendirana z vseh mednarodnih tekmovanj, vključno z olimpijskimi igrami.

Krovna atletska zveza je po poročilu Svetovne protidopinške komisije (Wada), katerega je javnosti predstavila v ponedeljek in Rusijo obtožuje sistematičnega dopinga, hitro stopila v akcijo in državo po priporočilu Wade že suspendirala z vseh mednarodnih tekmovanj, vključno s prihodnjimi olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru.

Svet Iaaf je se je odločil po glasovanju, kar 22 od 24 članov pa je glasovalo za suspenz. Eden od članov je bil proti, ruski predstavnik Mihail Butov pa ni imel pravice glasovanja. "To je bila sramotna streznitev. Sporočilo bi težko bilo močnejše. Jasno je, da ne bomo tolerirali nikakršnega goljufanja na nobeni ravni. Celoten sistem je razočaral športnike, ne le v Rusiji, ampak po vsem svetu. Odločili smo se za najstrožjo možno sankcijo" je bil jasen predsednik Iaaf Sebastian Coe, dvakratni olimpijski prvak v teku na 1500 metrov.

Prepoved velja za vsa največja atletska tekmovanja, vključno z olimpijskimi igrami, ki se začnejo 5. avgusta prihodnje leto. Rusija je ostala tudi brez organizacije svetovnega pokala v hitri hoji v Čeboksariju in mladinskega svetovnega prvenstva v Kazanu, ki bi jih morala gostiti prihodnje leto. Ali bosta tekmovanji izvedeni, še ni jasno, za organizacijo pa naj bi interes pokazali Irska in Finska.

"Jezni smo zaradi škode, ugleda in kredibilnosti, ki ga je izgubila atletika in stojimo ob strani predsedniku, ki se ne želi skrivati pred izzivi našega športa," pa je dodal nekdanji šprinter Namibijec Frankie Fredericks, predstavnik atletov pri Iaaf.

Hitro se je odzval ruski minister za šport Vitalij Mutko, ki je dejal, da imajo ruski atleti še vedno možnost nastopa na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru: "Možnost obstaja, suspenz je začasen. V prihodnjih mesecih moramo izpolniti številne zahteve. Pripraviti se moramo na naslednji korak, pripraviti ukrepe in upoštevati priporočila."

Ne spreglejte