Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 7. 2016,
11.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58

6

Natisni članek

prepoved atletika Olimpijske igre Rio de Janeiro Rio 2016

Četrtek, 21. 7. 2016, 11.27

6 let, 6 mesecev

Ne bodo smeli nastopiti

CAS zavrnil pritožbe ruskih atletov, na OI pod rusko zastavo le Darja Klišina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58

6

Mednarodno športno razsodišče (Cas) je zavrnilo pritožbe ruskega olimpijskega komiteja in 68 ruskih atletov, ki so se pritožili na odločitev atletske zveze IAAF o prepovedi nastopanja ruskih atletov (zaradi sistematičnega dopinga) na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

"Pritožbena komisija Casa je potrdila odločitev IAAF. V pravilih je določeno, da športniki, katerih nacionalno zvezo je mednarodna suspendirala, po pravilih IAAF ne morejo nastopiti," je sporočil Cas. Pod rusko zastavo bo tako v Riu lahko nastopila le skakalka v daljino Darja Klišina, ki ne trenira v Rusiji, pač pa na akademiji v Bradentonu na Floridi.

Na OI bi lahko videli še eno Rusinjo, in sicer Julijo Stepanovo, ki je z možem Vitalijem razkrivala podatke o sistematičnem dopingu v Rusiji. Ta naj bi nastopila kot neodvisna atletinja.

Daleč od tega, da je to dan za triumfalne izjave

Predsednik IAAF Sebastian Coe je pozdravil odločitev Casa, "ker je podprl naša pravila in našo moč, da ta pravila uveljavimo ter pri tem upoštevamo naš protidopinški kodeks". Toda obenem je nekdanji olimpijski zmagovalec Coe zatrdil: "Toda odločitev je daleč od tega, da bi bil to dan za triumfalne izjave. V šport nisem prišel zato, da bi športnikom prepovedoval tekmovati. Zveza IAAF in njena posebna skupina bosta še naprej sodelovali z Rusijo, da naredijo čisto, varno in primerno okolje za atlete in da bosta ruska federacija in ekipa ponovno dobili mednarodno priznanje, atleti pa bodo lahko nastopali na mednarodnih tekmovanjih."

"Pogreb za atletiko"

Ena najboljših atletinj vseh časov Jelena Išinbajeva, ki je bila pred dvema dnevoma tudi sama na zaslišanju v Lozani, je medtem že sporočila, da pomeni odločitev arbitraže "pogreb za svetovno atletiko".

"To je žalosten dan, odločitev je nepravična, saj gre za kolektivno kaznovanje," je odločitev CAS komentiral ruski minister za šport Vitalij Mutko. | Foto: Reuters "To je žalosten dan, odločitev je nepravična, saj gre za kolektivno kaznovanje," je odločitev CAS komentiral ruski minister za šport Vitalij Mutko. Foto: Reuters
Ruski minister za šport Vitalij Mutko je napovedal, da bodo v Rusiji preučili potrebne korake in da stvari ne bodo ostale take, kot so zdaj, ter dodal: "To je žalosten dan, odločitev je nepravična, saj gre za kolektivno kaznovanje." V Rusiji so dan prej, v sredo, sicer imenovali olimpijsko reprezentanco, v kateri je 387 športnikov v 30 različnih panogah, med njimi je tudi 68 atletov.

Težko je sprejeti princip kolektivne krivde


"Mislimo, da je težko sprejeti princip kolektivne krivde. Govorimo o atletinjah in atletih, ki so se trdo in dolgo pripravljali na OI in nimajo nič z dopingom, z obtožbami in špekulacijami, in ki so jih stalno testirale tudi tuje proptidopinške organizacije," se je na odločitev Casa odzval tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov.

 Preložili predstavitev reprezentance

Ruski olimpijski komite (ROC) je za nedoločen čas prestavil slovesno predstavitev svoje olimpijske reprezentance za nastop v Riu de Janeiru, ki je bila predvidena v nedeljo, 24. julija v Moskvi, je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal vodja ruske olimpijske delegacije Igor Kazikov.

MOK bo odločil v nedeljo

Na potezi je MOK, ki bo odločitev o tem, ali bo preostali del ruske reprezentance lahko nastopil na OI, sporočil v tednu dni. | Foto: Reuters Na potezi je MOK, ki bo odločitev o tem, ali bo preostali del ruske reprezentance lahko nastopil na OI, sporočil v tednu dni. Foto: Reuters Rusi zdaj nestrpno čakajo na odločitev MOK o tem, ali bo v Braziliji lahko nastopil preostali del ruske reprezentance.

Spomnimo, v ponedeljek je svetovna protidopinška agencija Wada v svet poslala šokantno poročilo o sistematičnem dopingu v Rusiji, ki ga je podpiralo tako rusko športno ministrstvo, tajne službe in celo domača protidopinška organizacija Rusada.

Odločitev MOK, ki je napovedal, da bo pri odločanju upošteval tudi odločitev CAS o ruskih atletih, bo po zadnjih informacijah znana v nedeljo.

Ne spreglejte