Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
21. 7. 2016,
10.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

16

Natisni članek

olimpijske igre Rio 2016 WADA doping Rusija

Četrtek, 21. 7. 2016, 10.55

6 let, 6 mesecev

VAŠE MNENJE

Bi morali Rusom zapreti olimpijska vrata?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

16

Del odštevanja do začetka olimpijskih iger v Riu de Janeiru je tudi vroče vprašanje, ali bi morali vsem ruskim športnikom kot odziv na šokantno poročilo protidopinške agencije Wada prepovedati nastop na največjem športnem dogodku. Danes je postalo jasno, da tam zagotovo ne bo ruskih atletov, preostala reprezentanca bo odločitev izvedela v nedeljo.

Na ruski blišč v Sočiju pada vse več madežev. | Foto: Na ruski blišč v Sočiju pada vse več madežev.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach je v sredo zvečer prejel pismo kar štirinajstih protidopinških agencij. Predstavniki nacionalnih agencij Avstrije, ZDA, Kanade, Nemčije, Danske, Švedske, Nove Zelandije, Egipta, Norveške, Finske, Španije, Japonske, Nizozemske in Švice so enotni: Izključite Rusijo!

Mednarodni olimpijski komite se je že odzval na poročilo protidopinške agencije (Wada), ki Rusiji očita sistematično prekrivanje pozitivnih testov dopinga v laboratoriju v Moskvi, menjavanje vzorcev urina med zimskimi olimpijskimi igrami leta 2014 v Sočiju, projektno uporabo koktajla s prepovedanimi substancami ter obenem tudi (ne)posredno vključenost ruske agencije za boj proti dopingu, tajnih služb in celo resornega športnega ministrstva.

Toda odziv še ni vključeval odgovora na vprašanje, ali bo MOK Rusiji prepovedal udeležbo na bližajočih se olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Športni veljaki so si vzeli nekaj več časa, da proučijo vse možnosti za morebitne drastične ukrepe, v prvem odgovoru pa so Rusom zgolj omejili število olimpijskih akreditacij in onemogočili organizacijo oziroma kandidaturo za tekmovanja pod olimpijskim okriljem.

Odločitev MOK o (ne)nastopanju ruskih športnikov na olimpijskih igrah v Riu bo znana v nedeljo, že danes pa je postalo jasno, da v Braziliji ne bo ruskih atletov, saj je Mednarodno športno razsodišče zavrnilo pritožbe 68 atletov. V Riu bo tako pod rusko zastavo lahko nastopila le skakalka v daljino Darja Klišina.

Bi moral Mednarodni olimpijski komite Rusiji prepovedati nastop na olimpijskih igrah v Riu?

  • Da
    42,75 %
    283 glasov
  • Ne
    57,25 %
    379 glasov
Oddanih 662 glasov

Ključni poudarki:

  • Svetovna protidopinška agencija Wada je v ponedeljek razkrila poročilo, ki se navezuje na doping v ruskem športu, in potrdila namige o dopinških prekrških v Rusiji.

  • Rusi so po besedah profesorja športnega prava in preiskovalca Wade Richarda McLarna tako na svetovnem atletskem prvenstvu leta 2013 v Moskvi kot na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014 zamenjevali vzorce urina. Sporne vzorce so zamenjali s čistim urinom.

  • V sistematični doping v ruskem športu je vpletena vsa država, tudi ministrstvo za šport, varnostne, tajne službe in domača protidopinška organizacija Rusada.

  • Ali bodo po objavljenem poročilu Rusom prepovedali nastop na bližajočih se OI, še ni znano.

  • Vsaj en nogometaš v ruski ligi naj bi imel "privilegij" menjave vzorca.

  • V ponedeljek se je oglasil tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in ruski dopinški škandal označil za šokantnega in brez primere. Napovedal je preučitev poročila in kazni za vse vpletene.

  • Sprva je bilo predvideno, da bi bile lahko kazni znane že v torek, a je MOK v sporočilu za javnost zapisal, da še preučuje pravne možnosti kolektivne prepovedi nastopanja Rusije na OI v Riu de Janeiru.

  • MOK ne bo organiziral oziroma pod njegovim pokroviteljstvom ne bo nobenega športnega dogodka ali srečanja v Rusiji, vključno z načrtovanimi Evropskimi igrami leta 2019.

  • MOK za OI v Riu de Janeiru ne bo izdal akreditacij nobenemu uradniku ruskega športnega ministrstva oziroma katerikoli osebi, omenjeni v Wadinem poročilu, ki ga je v ponedeljek predstavil McLaren.

  • MOK bo sprožil ponovne analize, vključno s forenzičnimi pregledi vseh ruskih športnikov, njihovih trenerjev, uradnikov in športnega osebja, ki so sodelovali na olimpijskih igrah v Sočiju. V ta namen so ustanovili posebno disciplinsko komisijo.

Ne spreglejte