Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 3. 2016,
19.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

doping

Petek, 11. 3. 2016, 19.03

7 let, 12 mesecev

Iaaf: suspenz ruskim atletom ostaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Svet Mednarodne atletske zveze je na zasedanju v Monte Carlu sklenil, da ruski atletiki, ki je sistematsko kršila pravila in zlorabljala prepovedana poživila, ne umakne prepovedi nastopanja.

Po razkritju dopinškega škandala lansko leto, je Iaaf ruski atletski zvezi prepovedala nastopanje njihovih športnikov na mednarodnih tekmovanjih.

Ruski atleti in atletinje sicer še niso povsem brez možnosti za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, saj je vodstvo ruske atletske zveze napovedalo nove strukture in reforme. Te nadzoruje posebna komisija mednarodne zveze, ki je tokrat poročala 27-članskemu svetu Iaaf.

Kot je danes ob robu dogajanja v Monte Carlu dejal predsednik Iaaf Sebastian Coe, Rusi niso storili dovolj v boju proti dopingu. Končna odločitev bo sicer padla maja, a do takrat imajo Rusi prepoved nastopanja na mednarodnem prizorišču.

"V tem trenutku Rusiji ne moremo omogočiti nastopanja na tekmovanjih," je ob koncu sestanka menil Coe in dodal, da po mnenju sveta Rusija ni storila dovolj v boju proti dopingu.

Zaenkrat glede odprave prepovedi nastopanja "revolucionarne rešitve" ni na vidiku, pa meni ruski športni minister Vitalij Mutko, ki je današnje zasedanje komentiral iz Moskve. Glavni razlog za to so po njegovem mnenju novi primeri dopinga z melodonijem, ki so se pojavili v ruskem športu v zadnjih tednih. Mutko je tudi za te primere že prevzel odgovornost, za tiskovno agencijo Interfaks pa je dejal, da sistematskega dopinga z melodonijem v Rusiji ni.

V minulih dneh je svet pretreslo priznanje ruske teniške zvezdnice Marije Šarapove, ki je jemala melodonij, v afero pa se je vmešal še ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki želi od Wade pojasnila, zakaj športniki omenjenega preparata ne smejo več uživati.

Meladonij odpira številna vprašanja

"Po desetletjih uporabe, ko so sredstvo jemali tako športniki kot tudi srčni bolniki, je melodonij nenadoma postal prepovedan. To odpira številna vprašanja," je dejal Lavrov, ki zdaj od Svetovne protidopinške agencije pričakuje odgovore. "Profesionalna vprašanja terjajo profesionalne odgovore," je še dejal.

Resno opozorilo je danes Coe poslal Etiopiji, Maroku, Keniji, Ukrajini in Belorusiji, saj tudi v teh državah boj proti dopingu ne teče kot bi moral. Te države so po njegovem mnenju v "kritičnem stanju" in morajo zato protidopinške programe nujno izboljšati. "Zaenkrat sankcij ne bo, ampak napredek na tem področju je nujen in mora biti viden kmalu," je dejal Coe, ki prva poročila o stanju pričakuje 5. aprila.

"Glavna težava so pomanjkljivo izvajanje testov v tekmovalnem obdobju in izven njega, pomanjkljivo spoštovanje protidopinške politike, v primeru Kenije, pa tudi pomanjkljiva sredstva za izvajanje programov, a je Kenija zdaj ta sredstva prejela, tako da težav ne bi smelo več biti," je še dejal Coe.

A na zasedanju v Monte Carlu vse le ni bilo tako črno. Poleg vseh afer so bili delegati deležni tudi dobre novice. Adidas, ki je eden sedmih največjih pokroviteljev Iaaf ,ostaja med pokrovitelji vse do konca leta.

Ne spreglejte