Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
22.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rusija doping

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 22.44

6 let, 6 mesecev

Črn dan za atletiko

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svetovno atletiko je pretresel nov dopinški škandal. Obtožbe iz dokumentarca nemške televizije ARD so se po enajstmesečni preiskavi izkazale za resnične. Kakšni so prvi odzivi?

Rezultati enajstmesečne preiskave o ruski dopinški aferi so presegla tudi najhujša pričakovanja. Wada je danes v Ženevi razkrila svoja dognanja in predlagala ukrepe krovni atletski zvezi Iaaf: izključitev ruske atletske zveze iz vseh tekmovanj, dosmrtne prepovedi nekaterim ruskim trenerjem in atletom, odvzem licence ruskemu laboratoriju, ki je uničil več kot tisoč vzorcev …

"Hujše od pričakovanj"

"V Rusiji je globoko zakoreninjena kultura goljufanja. Rezultati preiskave so hujši od pričakovanj. Doping je podpirala tudi država," je dejal nekdanji predsednik Wade Dick Pound, ki je vodil skoraj enoletno preiskavo: "Naš predlog je suspenz Rusije v letu 2016. Upamo, da bo to storila prostovoljno."

Suspenz bi imel velik vpliv na izide v Riu

Odsotnost Rusije na olimpijskih igrah bi pomenil velik udarec za atletska tekmovanja v Riu de Janeiru. Ruska atletska reprezentanca je na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu osvojila 17 medalj – sedem zlatih, pet srebrnih in pet bronastih. Med dobitniki medalj sta bili tudi tekačici na 800 metrov Marija Savinova in Jekaterina Poistogova, za kateri Wada predlaga dosmrtno prepoved nastopanja.

MOK: Šokantno poročilo

"Gre za zelo šokantno poročilo in žalostno novico za svet športa. Zaščita čistih atletov je ena glavnih prioritet Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Podpiramo prizadevanja neodvisne komisije, da v dobro športa osvetli celotno zadevo," so v izjavi za javnost zapisali predstavniki Moka.

Šokirani so tudi atleti

"Črni dan za atletiko", "uničenje zaupanja", "izdaja" so najpogostejši odzivi tudi med atleti, ki so se že odzvali na novico, ki je v hipu obkrožila svet. "Že leta sem sumila nekaj podobnega, a to je huje kot sem si predstavljala. Atletika potrebuje stoge ukrepe in hiter premik v pravo smer. Čas je za borbo čistih atletov za kredibilnost našega športa," je prek socialnega omrežja Twitter sporočila svetovna maratonska rekorderka Paula Radcliffe, ki bi v preiskavi ruskih atletov uporabila tudi detektor laži.

Da bo potrebna prevetritev v svetovni atletiki in ponovna vzpostavitev zaupanja se zaveda tudi novi predsednik Iaaf Sebastian Coe, ki pravi, da tako odločen, da to stori, ni bil še nikoli.

Ne spreglejte