Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
18. 8. 2016,
17.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Rio 2016 Blaž Janc

Četrtek, 18. 8. 2016, 17.35

6 let, 6 mesecev

Blaž Janc: Mladenič, ki je navdušil rokometni svet

Po bleščeči olimpijski premieri ga bo premamila le ponudba velikana

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Vsega 19-letni slovenski rokometni reprezentant Blaž Janc se kljub grenkobi ob četrtfinalnem porazu proti Danski zaveda, da si je s pogumnimi predstavami na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru odprl marsikatera vrata.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Ne le zaradi brade, ki je postala njegov zaščitni znak, Blaž Janc na olimpijskih igrah ni deloval kot 19-letni debitant. Na vseh slovenskih tekmah je bil med najbolj aktivnimi in strelsko pogumnimi, podobno odločen pa je bil tudi v vseh komentarjih. Tudi po visokem četrtfinalnem porazu proti Danski (37:30) ni zgolj sklonil glave, temveč je zrelo in samokritično odbijal obrabljene puhlice, ki se jih slovenski športniki pogosto oklepajo.

Zavidljiva olimpijska statistika Blaža Janca: 35 strelov, 28 golov | Foto: Zavidljiva olimpijska statistika Blaža Janca: 35 strelov, 28 golov

"S takšno igro, kakršno smo prikazali, se Danske ne da premagati. Do te tekme smo prejemali v povprečju 22 golov. Tokrat kar 37. Želja ni bila sporna. Želeli smo se vključiti v boj za kolajne. A iskanja izgovorov v slabem dnevu mora biti enkrat konec. Vedno smo blizu, a ko napoči trenutek za veliko tekmo, izginemo. V analizi se bo treba lotiti predvsem te težave," razočaranja ob slovesu od Brazilije ni skrival Janc.

Nov zagon v karieri

Ko bo prvi val razočaranja ob zapravljeni priložnosti za zgodovinski naskok na odličja olimpijskih iger minil, bo prav mladenič iz vrst slovenskega klubskega prvaka, Celja Pivovarne Laško, med tistimi, ki bodo lahko najbolj zadovoljni z individualnimi predstavami. Nanj so rokometni strokovnjaki opozarjali že več let, zdaj se je v velikem slogu pokazal tudi na največji mogoči sceni.

Naslednji reprezentančni izziv: svetovno prvenstvo 2017 v Franciji | Foto: Naslednji reprezentančni izziv: svetovno prvenstvo 2017 v Franciji "Sprijaznil bi se z manj vidno vlogo in prebojem v polfinale. A žal ne gre tako. Res pa je, da sem lahko zadovoljen s svojimi predstavami. Svojo priložnost sem dobro izkoristil. S tem sem dobil nov zagon v karieri. A bodite brez skrbi, Rio mi ne bo stopil v glavo. Še naprej bom trdo delal in ostal skromen fant," ob koncu pomembne reprezentančne akcije zagotavlja 184 centimetrov visoko desno krilo.

Zanimajo ga le velikani

Ker pa v Riu z 28 goli ni padel v oko le novinarjem, tekmecem in navijačem, se samo po sebi poraja vprašanje o klubskih snubcih. Janc ima sicer veljavno pogodbo s Celjem, ki ga veže še za tri sezone, a zdi se, da bo precejšnje presenečenje, če bo v dvorani Zlatorog resnično domoval vse do leta 2019. "Moje misli so pri Celju. Verjamem, da bo prišla kakšna ponudba. Toda Slovenijo bom zapustil le, če me bo v svoje vrste povabil eden od petih največjih evropskih klubov," na pogosta vprašanja o klubski prihodnosti odgovarja mladi Sevničan.

Bolj jasna in odločna pa je njegova reprezentančna prihodnost. Po uspehih v mlajših kategorijah je trdno odločen do kakšnega odličja na velikem tekmovanju popeljati tudi člansko izbrano vrsto. "Vem, da se bo reprezentanca malce spremenila. A ostati moramo na začrtani poti. V Riu smo pokazali pravo enotnost. Ta nas mora krasiti tudi v prihodnje," napoveduje nosilce novega rokometnega rodu.

"Verjamem, da je pred Jancem in drugimi fanti še svetla reprezentančna prihodnost. Brez mene. A dobri temelji so postavljeni,"  se je od Blaža Janca in preostalih po olimpijskih igrah poslovil dolgoletni kapetan Uroš Zorman in dodal: "Fantom manjka še nekaj izkušenj, predvsem pa predrznosti v ključnih trenutkih."

Vaše mnenje: kako uspešna je bila Slovenija v Riu?

  • Presegla je pričakovanja.
    6,87 %
    103 glasov
  • Dosegla je realen rezultat.
    79,72 %
    1195 glasov
  • Razočarala je.
    13,41 %
    201 glasov
Oddanih 1499 glasov
Ne spreglejte