Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2022,
16.05

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Natisni članek

bostonski maraton

Torek, 19. 4. 2022, 16.05

2 leti, 5 mesecev

V spomin na brata, ki je umrl v bombnem napadu, pretekel bostonski maraton

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
Henry Richard Bostonski maraton 2022 | Američan Henry Richard je v spomin na svojega mlajšega brata, ki je leta 2013 umrl v bombnem napadu v Bostonu, pretekel bostonski maraton.  | Foto Guliverimage

Američan Henry Richard je v spomin na svojega mlajšega brata, ki je leta 2013 umrl v bombnem napadu v Bostonu, pretekel bostonski maraton.

Foto: Guliverimage

Devet let po bombnem napadu na bostonskem maratonu leta 2013 je kraljevsko razdaljo pretekel tudi Henry Richard, starejši brat Martina Richarda, ki je, star komaj osem let, umrl v napadu.

Bostonski maraton 2013
Sportal Bostonski maraton: športni dogodek, ki se je sprevrgel v tragedijo #video

Natanko devet let in tri dni po bombnem napadu na bostonskem maratonu, v katerem so življenje izgubili trije ljudje, več kot 250 je bilo ranjenih, več kot 15 so morali amputirati ude, je 20-letni Američan Henry Richardson maratonsko razdaljo pretekel s posebnim namenom.

Za kruto dejanje na bostonskem maratonu sta odgovorna čečenska brata Carnajev. Takrat 26-letni Tamerlan in 19-letni Džohar Carnajev sta iz ekonomloncev izdelala bombi, ki sta ju napolnila z žeblji in svinčenimi kroglicami. Tamerlan je nekaj dni po napadu umrl v oboroženem spopadu s policijo, Džoharja pa je dve leti po napadu porota obsodila na smrt.

Henry Richard Bostonski maraton 2022 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

S tekom se je poklonil svojemu mlajšemu bratu Martinu, ki je umrl v napadu, star komaj osem let, in sestri, ki je v tragediji kot sedemletna deklica izgubila levo nogo. Brat in sestra sta jo skupila med spodbujanjem tekačev na cesti Boylston v Bostonu.

Henry Richardson, ki je sploh prvič pretekel maratonsko razdaljo – za 42 kilometrov je potreboval 4:02:20 –, je v cilju svoja čustva spustil na plano. Objel je svojo mlajšo sestro Jane ter starša Billa in Denise. 

Na desnem bicepsu je imel izpisano bratovo ime, na hrbtu pa sestrino.

Henry Richard Bostonski maraton 2022 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Izkušnjo je opisal kot izjemno čustveno in pomirjujočo. Ko je tekel po cesti, ki vodi od Hopkintona do Bostona, si je predstavljal, da teče s svojim pokojnim bratom Martinom, ki bi junija praznoval 17. rojstni dan.

"Če bi bil Martin še živ, potem bi letos ali v prihodnjih letih maraton zagotovo pretekel z mano," je prepričan Henry.

126. izvedbe bostonskega maratona se je udeležilo 30 tisoč tekačev, kar je toliko pred epidemijo, med zmagovalce sta se vpisala Kenijca Evans Chebet v moški in Peres Jepchicir v ženski konkurenci. 

Evans Chebet, Peres Jepchirchir
Sportal Chebet in Jepchirchirjeva zmagovalca bostonskega maratona

Preberite še:

Stephen England
Sportal Nora ideja: kar na strehi je pretekel maratonsko razdaljo #video

 

Ne spreglejte