Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 4. 2020,
17.30

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

1

Natisni članek

maraton bostonski maraton Koronavirus

Petek, 24. 4. 2020, 17.30

4 leta

Nora ideja: kar na strehi je pretekel maratonsko razdaljo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

1

Prejšnji ponedeljek bi v Bostonu moral potekati tradicionalni bostonski maraton, a je bil tako kot dolga vrsta športnih in drugih dogodkov zaradi pandemije prestavljen na drug termin. A to ni ustavilo 40-letnega maratonca Stephena Englanda, člana ekipe Team Novo Nordisk, v kateri so združeni športniki s sladkorno boleznijo. Odločil se je, da bo v čast tradiciji 42 kilometrov odtekel kar na strehi stavbe v New Yorku, kjer živi.

Ni bilo preprosto, še težje je bilo za glavo kot za telo, a je zmogel.

42 kilometrov je nanizal v neverjetnih 1.098 krogih na vrhu stavbe na Manhattnu, kjer živi.

Prvotno bi ta dan moral preživeti v Bostonu, kjer zadnjih 123 let vsak tretji ponedeljek v aprilu, ko v ameriški zvezni državi Massachusetts praznujejo t. i. Patriots Day, prirejajo znameniti bostonski maraton. Letos so ga, tako kot številne druge maratone, nazadnje tudi berlinskega, prestavili na poznejši termin. Namesto 20. aprila ga bodo maratonci, če bodo izredne zdravstvene razmere to dopuščale, pretekli 14. septembra.

Bostonski maraton 2013
Sportal Bostonski maraton: športni dogodek, ki se je sprevrgel v tragedijo #video

Septembra tudi na pravem bostonskem maratonu

Tam bo, kot je že potrdil, tudi England, tako kot že sedemkrat prej, tudi leta 2013, ko sta brata Carnajev s terorističnim napadom grdo posegla v živahno dogajanje bostonskega maratona, in tudi leta 2016, ko je v enem dnevu kar dvakrat pretekel maratonsko razdaljo.

40-letni v Ameriki živeči Anglež se s tekom ukvarja že vse življenje. V svoji tekaški zgodovini je pretekel že 90 maratonov in ultramaratonov, a še nobenega na strehi. "Bostonski maraton je pomemben del mojega življenja," je povedal  v enem od intervjujev. "Takoj, ko sem izvedel, da ga bodo prestavili, sem vedel, da moram poiskati način, kako bi lahko počastil spomin na maratonski ponedeljek v Bostonu."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Boston (Rooftop) Marathon Ready 🦄 Word got out that IG live is 1h max. As, I’m not in tip top marathon shape for this one 🤣, I’m making a late media transfer to my new Rundiabetes FB page (link in bio) instead with an 8h time limit. Should be enough time to run 1098 loops aka 26.2 miles up on the rooftop! Also, check out my custom aid station for one. Am I ready or what?! ・ @honeystinger 🐝 🍯 @nuunhydration 🥛💦 @milemarkers 📝 ・ 4/20/20 @6am EST For the health heroes of NYC 🙏🏼 #stayathome #bostonstillrunning #bostonmarathon #marathonmonday #262 #covid19 #coronavirus #socialdistancing #changingdiabetes #runhappyteam #hshive #nuunlife

A post shared by Stephen England (@rundiabetes) on

Že pred izvedbo maratona je natančno premeril prostor na vrhu zgradbe in izračunal, da bo za 42 kilometrov moral preteči 1.098 krogov. Poskrbel je tudi za okrepčevalnico – z energijskimi geli in bidoni, pripravil si je celo medaljo.

Štartal je ob 6. uri zjutraj, cilj pa dosegel pet ur, 29 minut in 37 sekund pozneje, kar je precej slabše od njegovega najboljšega dosežka iz leta 2018, ko je bostonski maraton v dežju in vetru pretekel v času dveh ur in 45 minut.

Kot je povedal, je imel kar precej težav s številnimi zavoji, ki so ga upočasnjevali, njegove namere pa ni dobro razumel niti njegov GPS, saj se je ustavil pri 999. krogu, kar pomeni, da je England zadnjih 98 krogov odšteval sam oziroma skupaj s prijateljem, ki ga je spremljal prek Facebooka.

Ob "progi" je imel tudi nekaj navijaške podpore –  ženo Tiffany England, prav tako ultramaratonko, nekaj naključnih sosedov, ki so prišli na streho zbistrit glavo ali si privoščit cigareto, medtem ko so ga prijatelji spremljali prek prenosa v živo.

Dokazni material je objavil na platformi Strava.

Stephen England | Foto: Instagram & Imdb Foto: Instagram & Imdb

Po vsaki pretečeni milji je zaužil gel, preveril raven sladkorja v krvi in odgovarjal na vprašanja sledilcev na Facebooku.

England je vedel, da z 42 kilometri ne bo imel težav, saj je pred kratkim pretekel 333-kilometrsko Tor des Geants v Alpah, ki velja za eno najtežjih tekaških preizkušenj na svetu, zanjo je potreboval pet dni, ga je pa skrbelo, kako bo to zdržal na tako majhni kvadraturi.

"Najtežje je bilo zaradi monotonosti in zato, ker nisem zmogel razviti hitrosti," je povedal maratonec, ki je svoj nenavadni podvig združil z dobrodelnostjo.

S tekom je namreč zbiral sredstva za Diabetični center Naomi Berrie na univerzi Columbia, kjer se zadnjih osem let zdravi zaradi diabetesa tipa 1, ki so mu ga diagnosticirali pri 14 letih.

Tek je izkoristil tudi za ozaveščanje javnosti o tem, da so tudi ljudje, ki živijo s sladkorno boleznijo, športniki.

England je ambasador ekipe Team Novo Nordisk, prve športne ekipe na svetu, v kateri so združeni športniki z diabetesom. Njihova kolesarska ekipa je lani nastopila na dirki Po Sloveniji.

"Med ljudmi obstaja predsodek, da diabetiki ne bi smeli obremenjevati svojega telesa. Ta predpostavka temelji na strahu in svetu želim povedati, da ne drži. Ljudem želim pokazati, kaj vse je mogoče tudi za ljudi, ki živijo z diabetesom," sporoča England.

Preberite še:

Luka Smolko
Sportal Nor kolesarski podvig v najmanjši slovenski občini, opravičil se je sosedom
Jan Frodeno
Sportal Navdihujoča zgodba: olimpijski prvak kar v domači hiši izpeljal celoten ironman #video

 

Ne spreglejte