Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 4. 2012,
13.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rekreacija vadba

Sreda, 11. 4. 2012, 13.54

8 let

S tibetanskimi vajami do energije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ste brez energije in je vaše telo izčrpano? Mladostniško razposajenost, energijo in odpornost si lahko povrnete s petimi tibetanskimi vajami, znanimi tudi kot vrelec mladosti.

Tibetanske vaje so starodavne vaje iz tibetanskih samostanov, ki vplivajo na čakre, žleze z notranjim izločanjem, in omogočijo telesno in duševno sprostitev ter obnovo energije. Vaje so enostavne, saj od vas ne zahtevajo veliko časa in prostora. Že 15 minut, mehka podlaga in prostor, dovolj velik, da se sproščeno uležete na tla, zadostujejo, da si s sklopom vaj za pomlajevanje zvišate energetski nivo.

Priporočljivo je, da vaje izvajate zjutraj, saj so takrat energije prebujanja zelo visoke. Ker imajo vaje "budilni" učinek, je bolje, da jih ne izvajate v poznih popoldanskih urah, saj bi to lahko kratilo vaš spanec. Če ste začetnik tibetanskih vaj, je priporočljivo, da prvi teden vsako vajo ponovite trikrat, drugi teden petkrat, nato pa stopnjujete ponovitve vse do številke 21. Pri tem je ključno, da poslušate svoje telo, saj ko začutite bolečino, z vajami prenehajte in se tako izognite morebitnim poškodbam.

1. Vaja Pri prvi vaji gre za vrtenje okoli svoje osi v smeri urinega kazalca, s katero pospešite pretok energije po telesu. Pomembno je, da pri tej vaji ves čas dihate skozi nos. Stojte vzravnano, noge postavite v širino ramen, roke odročite vodoravno s tlemi v višini ramen, dlani obrnite navzdol, prste pa stisnite skupaj. Nato se (na začetku) trikrat zavrtite okoli svoje osi v smeri urinega kazalca, hitrost pa stopnjuje s ponavljanjem vaj.

2. Vaja Pri drugi vaji ležite na hrbtu, roke iztegnite ob telo, pri čemer naj bodo dlani obrnjene navzdol. Nato vdihnite in dvignite iztegnjene noge do praga bolečine, ob tem dvignite glavo, tako da se z brado dotaknete oziroma čim bolj približate prsim. Vajo na začetku ponovite trikrat, nato pa stopnjujte število ponovitev do 21. Med dvigovanjem glave in nog globoko vdihnite, v končnem položaju dih zadržite, med spuščanjem nog pa počasi izdihnite.

3. Vaja Pri tretji vaji vzravnano klečite na kolenih, stopala spodvijte navznoter, z rokama pa se oprimite zadnjice. Med izdihom spuščajte glavo in se dotaknite prsi, pri tem pa pazite, da hrbtenica ostane ravna. Med vdihom glavo in ramena nagnite nazaj, oprite se na stegna, hrbtenico ukrivite nazaj in se vrnite v začetno pozicijo.

4. Vaja Usedite se na tla, iztegnite noge v širini ramen in vzravnajte hrbtenico. Dlani položite na tla ob telo. Glavo med izdihom sklonite in se dotaknite prsi, med vdihom pa glavo nagnite nazaj. Hkrati dvignite telo, in sicer tako, da bodo kolena upognjena, roke pa vzravnane (naredite most). Nato zadržite dih in napnite mišice, ob izdihu se vrnite v začetni položaj in sprostite napete mišice.

5. Vaja Ulezite se s trebuhom na tla, telo naj bo v loku naslonjeno na iztegnjene roke in spodvite prste na nogah. Kolena naj bodo v zraku, med vdihom se oprite na roke in noge, medenico visoko dvignite, glavo pa sklonite k prsim in zadržite dih. Med izdihom počasi spustite spodnji del trupa na tla, z zgornjim se opirajte na iztegnjene roke, glavo pa potisnite čim bolj nazaj.

S tibetanskimi vajami na preprost način okrepite medenične mišice, izboljšate fizične in motorične sposobnosti, odpravite stres in krepite imunski sistem. Pri tem pa ne smete pozabiti, da so starodavne vaje namenjene predvsem obnavljanju energije in ne stopnjevanju moči.

Ne spreglejte