Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2017,
13.31

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Foto: Grega Valančič / Sportida

Natisni članek

Brdo pri Kranju advertorial tek Zavarovalnica Triglav Triglav tek

Sreda, 30. 8. 2017, 13.31

2 meseca

Triglav tek

Pridružili smo se tekačem na lokaciji, ki je delno še vedno zaprta za širšo javnost

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Foto: Grega Valančič / Sportida

triglav tek | Foto Grega Valančič / Sportida

Foto: Grega Valančič / Sportida

Tečemo lahko skoraj kjerkoli, omejitve so samo v naših glavah in zmožnostih. Tokrat smo si za tekaški trening izbrali čudovito lokacijo, ki je še vedno ovita v tančico skrivnosti.

Nekaj dni pred dobrodelnim Triglav tekom smo se pridružili skupini tekačev, ki se na posestvu Brdo pri Kranju že nekaj časa intenzivno pripravlja na ta tradicionalni tekaški dogodek.

Triglav tek za dober namen

triglav tek | Foto: Grega Valančič / Sportida Foto: Grega Valančič / Sportida

Zadnji dan za prijavo na Triglav tek, ki ima tudi dobrodelen namen, je petek, 1. 9. 2017. Prijavnina za teka na 10 in 21 kilometrov je 20 evrov, za poslovni tek trojk znaša 50 evrov na ekipo, za tekača družinskega teka pa pet evrov. Otroški tek Kuža Pazi je brezplačen.

Za novorojenčke: Triglav tek ima tudi dobrodelno noto. Zavarovalnica Triglav bo namreč na dogodku predala donacijo za boljšo oskrbo novorojenčkov, in sicer Splošni bolnišnici Trbovlje, Splošni bolnišnici Brežice in Ultrazvočnemu društvu za projekt Slojenčki.

Druga sobota v septembru bo pokazala, kako dobro so trenirali

triglav tek | Foto: Grega Valančič / Sportida Foto: Grega Valančič / Sportida

Triglav tek, ki ga že šesto leto zapored organizira Zavarovalnica Triglav, je namenjen spodbujanju aktivnega načina preživljanja prostega časa. V ta namen so pripravili tudi številne brezplačne tekaške delavnice, kjer izkušeni trenerji poskrbijo za dinamične, predvsem pa izjemno kakovostne priprave.

Treningi potekajo na desetih različnih lokacijah po Sloveniji, naša ekipa pa se je pridružila tekačem, ki trenirajo znotraj čudovitega protokolarnega posestva Brdo pri Kranju, ki je deloma še vedno zaprto za javnost. Treningi sicer potekajo v delu, ki je odprt za javnost in kjer bo potekal tek na dan prireditve. Prav lokacija je eden od čarov kranjskih tekaških delavnic.

Pod kozolcem pred hotelom Brdo se je zbralo približno 50 tekačev, ki se že nekaj tednov pod vodstvom izkušenega tekaškega trenerja Klemna Dolenca pripravljajo na veliki tekaški dogodek.

Gimnastične vaje so potekale pod kozolcem, nato so se tekači za ogrevanje odpravili kar do Račjega otoka, kjer so si privoščili še 20 minut različnih vaj za trening hitrosti. Po vrnitvi na zelenico so poskrbeli še za obvezen iztek, nekaj vaj za moč in raztezne vaje.

S pravilno tehniko do najboljših rezultatov

triglav tek | Foto: Grega Valančič / Sportida Foto: Grega Valančič / Sportida

"Ocenjujem, da so vsi tekači, ki obiskujejo naše delavnice, dobro pripravljeni za razdalje, na katere so se prijavili. Tekaški treningi so namenjeni učenju pravilne tehnike teka, ki pripomore k bolj ekonomičnemu in lahkotnejšemu teku. Poučimo jih, kako se pripraviti za Triglav tek in druge jesenske tekaške prireditve, vključno z Ljubljanskim maratonom. Želimo si, da bi osnovno tekaško znanje osvojili za zmeraj. Tek, pa tudi trening v skupini je zelo motivacijski, saj nihče ni preveč izpostavljen, tako da tudi nova znanja hitro sprejemajo. Predvsem pa se tekači dobro počutijo," je povedal glavni trener Klemen Dolenc, ki že nekaj tednov na domačem terenu skrbi za priprave kranjskih tekačev.

Glede na prejšnje vadbe se je pokazalo, da nizkointenzivni trening tekači lahko opravijo sami, bolj zahtevne tehnike pa lahko nadgradijo na strokovno vodenih delavnicah. Gre za posebne tekaške vaje, kot so atletska abeceda, igra hitrosti, fartlek in različne tehnike pospeševanja.

Z Žanom Koširjem na tekaški trening

triglav tek | Foto: Grega Valančič / Sportida Foto: Grega Valančič / Sportida

Čeprav motivacije tekačem nikoli ne manjka, se jim je tokrat kot trener pridružil eden najbolj priljubljenih mladih športnikov, deskar na snegu Žan Košir.

"Od vsega začetka sem že del Triglav teka. Moja današnja naloga je, da tekačem pokažem nekaj gimnastičnih vaj in jih navdušim za aktivno življenje. Tekačem se bom pridružil tudi na teku septembra. Triglav tek je zares enkratna priložnost, da tečemo znotraj posestva parka Brdo, ki je sicer zaprto za javnost. V Sloveniji je res veliko lepih kotičkov, vendar je prav Brdo nekaj posebnega," je povedal Žan Košir, tokrat v vlogi trenerja, tik preden se je s skupino najmlajših tekačev postavil pred fotografski objektiv. Tekaški trening, ki ga lahko opravimo v družbi najboljših športnikov, je še bolj navdihujoč in tudi najmlajši oboževalci so z veseljem opravili vse vaje, ki jih je pokazal dvakratni dobitnik olimpijske medalje.

Tek po idiličnih stezicah na posestvu Brdo

triglav tek | Foto: Grega Valančič / Sportida Foto: Grega Valančič / Sportida

Po obveznem ogrevanju se je dogajanje preselilo v park Brdo, kjer so se rekreativci prepustili navodilom trenerja Klemna Dolenca, ki je imel ob sebi še dva izkušena tekaška strokovnjaka, in sicer trenerko Uršo Gantar in nekdanjega odbojkarja Artjoma Bajdaka.

"Treningi so odlični, pridno napredujemo in se veselimo glavnega teka. Trener Klemen je vrhunski, vedno dobro svetuje in nas spodbuja k lahkotnemu teku," so med sopihanjem povedali trije izkušeni tekači, ki treninge teka izkoristijo za piljenje tekaške tehnike.

Lahkotno do boljših rezultatov

triglav tek | Foto: Grega Valančič / Sportida Foto: Grega Valančič / Sportida

Med glavnimi navodili, ki jih trener Klemen Kolenc vedno polaga na srce, je lahkoten, dinamičen tek. "Ko smo utrujeni, se nam telo kar povesi, rame se pomaknejo naprej, tudi boki se kar posedejo, kar posledično vodi k manj ekonomičnemu teku. Če se lepo poravnamo in aktivno tečemo, bomo zmogli veliko več in z manj obremenitvami," je tekačem zaupal trener. Drugo pomembno vodilo pri vsakem treningu pa je: teči je treba glede na svoje sposobnosti, ne smemo pretiravati, saj lahko naredimo več škode kot koristi.

Triglav tek: 9. septembra na Brdu pri Kranju

triglav tek | Foto: Grega Valančič / Sportida Foto: Grega Valančič / Sportida

Kako dobro so trenirali, bodo tekači lahko preizkusili 9. septembra na šestem Triglav teku. Tekačem vseh generacij bo na voljo več prog različnih težavnosti: družinski tek (3,4 kilometra), poslovni tek trojk (trikrat 3,4 kilometra), tek na 10 kilometrov in polmaraton (21 kilometrov). Za najmlajše bo organiziran tudi otroški tek Kuža Pazi na 350 in 700 metrov.

Triglav tek je predvsem odlična priložnost za družinski dan: preživljanje prostega časa z družino v naravi, gibanje, druženje z najboljšimi športniki, okusna hrana in energično vzdušje s Samuelom Lukasom

Na spletni strani Triglavtek.si preverite, katera od tras je najprimernejša za vas.

Dogodek lahko spremljate na spletni strani www.triglavtek.si, portalu Vse bo v redu, strani dogodka na Facebooku ter profilu Zavarovalnice Triglav na Twitterju.

Svoje tekaške utrinke s priprav na Triglav tek ali z dogodka delite tudi na Instagramu. Označite jih s #triglavtek in bodite del edinstvenega tekaškega dogodka.

Ne spreglejte