Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2024,
13.30

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

Slovenija kolesarstvo maraton Franja

Nedelja, 9. 6. 2024, 13.30

1 teden, 4 dni

Maraton Franja

Federico Pozzetto je zmagovalec 43. izdaje maratona Franje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Italijan Federico Pozzetto je zmagovalec 43. izdaje maratona Franje, največjega amaterskega kolesarskega dogodka v Sloveniji. Pozzetto je dirko dobil, potem ko je po odločitvi žirije s prvega na četrto mesto padel Timotej Bavec, ki je v Žalah ubral napačno pot v krožišču. Pri ženskah je bila najboljša Maruša Klemenc.

Kolesarji so na pot velikega maratona krenili ob 9. uri in po treh urah, 35 minutah in 44 sekundah prekolesarili 154 km v okolici Ljubljane. Prvi ključni trenutek je bil vzpostavitev četverice vodilnih na klancu Kladje, ki je nato obračunala za zmago. Med njimi pa si je, kot se je sprva zdelo, odločilno prednost kilometer pred koncem pridobil Bavec. Ta je v krožišču pri Žalah izbral krajšo pot od drugih in si po levi privozil okoli deset sekund prednosti.

"Zmaga je zaslužena"

V zadnjem kilometru je nato brez težav zadržal prednost in se za kratko veselil zmage v trgovskem centru BTC v Ljubljani. Komisarji pa so nato določili, da je bila leva stran v krožišču napačna, s čimer se je zmage veselil Federico Pozzetto. Ta je v sprintu ugnal preostala Slovenca, lanskega zmagovalca Matica Grošlja in Mirana Kovačiča. Bavec je na koncu zasedel četrto mesto.

"Na Kladje smo ostali štirje, potem pa smo skupaj sodelovali do konca in bilo je dovolj, da smo se spopadli za zmago," je v uradnem prenosu dirke na spletni strani tekmovanja dejal Pozzetto. O trenutku v krožišču pa je dodal: "Prav je tako, da gremo vsi štirje po eni strani. Tam je tudi pravilo tako, da se po levi ne sme, tako da je zmaga zaslužena."

Maruša Klemenc do prednosti prišla na klancu Kladje

V ženski konkurenci je slavila Maruša Klemenc, ki je do odločilne prednosti prišla na klancu Kladje. Dirko je končala po 3:56:13 ure. Drugo mesto je z zaostankom 44 sekund pripadlo Irki Marine Lenehan, tretje pa Majdi Horvat, ki je zaostala 1:22 minute.

Ob 10.40 so sicer na pot krenili tudi tekmovalci v malem maratonu (97 km), slavila pa sta Miha Hain pri moških in Lucija Miklavec pri ženskah.

Trasa velikega maratona je kolesarje izpred BTC Cityja peljala do Brezovice in Vrhnike ter vzpona čez vrhniški klanec do Logatca in Kalc. Sledil je še spust proti Idriji in Želinu. Kolesarji so nato krenili proti Cerknemu, kjer jih čakal vzpon na Kladje. Pozneje so nadaljevali pot do Gorenje vasi in Škofje Loke ter proti Jeprci in Vodicam, nato pa še proti Skaručni ter skozi Povodje, Gameljne in Črnuški most. Zadnji del po Ljubljani je vseboval Štajersko cesto do krožišča Žale in Pokopališko cesto do Šmartinske in BTC.

Na veliki maraton je bilo po podatkih spletne strani na koncu prijavljenih 1.335 kolesarjev, na malega pa 1.960. Skupaj je bilo za celoten konec tedna prijavljenih 6.337 kolesarjev in kolesark. V soboto so bili na sporedu družinsko-šolski maraton, Vzajemkov kolesarski izziv za najmlajše ter Barjanka. Že v petek pa je bil po petih letih znova na sporedu kronometer v okviru maratona Franja.

Na 21,2 kilometra dolgi trasi od Ljubljane do Domžal ter nato nazaj do Ljubljane je bil najhitrejši Avstrijec Martin Geretschnig. Deset sekund je zaostal najboljši Slovenec Igor Kopše, tretje mesto pa je pripadlo Poljaku Robertu Kaluži. Pri ženskah je prav tako slavila Avstrijka, in sicer Katharina Machner. Za dobro minuto je ugnala Slovakinjo Moniko Košutovo, medtem ko je tretja Italijanka Annalisa Mondi zaostala minuto in 45 sekund. Od Slovenk je bila najboljša Teja Gulič na četrtem mestu z zaostankom dve minuti in pet stotink.

Med mlajšimi mladinci je na 11 kilometrov dolgi trasi slavil Vanja Kuntarič Žibert (Pogi Team Uae Generali), med mlajšimi mladinkami pa Iva Colnar (Adria Mobil). Pri starejših mladincih, ki so dirkali na 21,2 kilometra dolgi progi, sta bila najboljša Jakob Omrzel (Adria Mobil) in Eva Potočnik (BTC City Ljubljana Scott).

Maraton Franja
Novice Čez vikend bodo zaprte številne ceste. Objavljamo možne obvoze.
maraton Franja
Sportal Kronometer se vrača na maraton Franja
Ne spreglejte