Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 3. 2012,
9.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rekreacija prehrana

Torek, 13. 3. 2012, 9.38

6 let, 7 mesecev

Do hormona sreče ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Folna kislina ali folat je eden od najpogostejših manjkajočih vitaminov v telesu. To rahlo pomanjkanje sicer ni usodno, a za našo dobro voljo še kako pomembno.

Ta vitamin iz družine B-kompleksa je zelo občutljiv. Svetloba, vročina in celo daljša hramba pri sobni temperaturi ga hitro uničijo. Jedci presne, surove hrane so pri vnosu folne kisline malenkost na boljšem.

Za pojem "folatni ekvivalenti" oziroma za opredelitev tega vitamina je prava mala zmešnjava. Šele v zadnjih letih so večja prehranska združenja mnenje poenotila: 1 mikrogram folatnega ekvivalenta = 1 mikrogram prehranskega folata = 0,5 mikrograma sintetične folne kisline. Z drugimi besedami to pomeni, da je biorazpoložljivost prehranskega folata iz mešane hrane približno 50 %. To pa zato, ker v prehrani srečamo monoglutamat in poliglutamatno obliko folata, sintetični pripravki imajo pa samo monoglutamat, ki se bistveno bolje absorbira. Zadeva se še bolj zakomplicira, če začnemo govoriti o derivatih, a o tem kdaj drugič.

Dnevne potrebe Za povprečnega človeka bo zadostoval 400-mikrogramski dnevni vnos folne kisline iz prehrane. Ženske, ki želijo zanositi ali bi lahko zanosile ali doječe matere, naj bi dodatno uživale 200 mikrogramov sintetične folne kisline iz prehranskih dopolnil. To kar dvakratni odmerek priporočene prehranske vrednosti za povprečnega človeka. Do tega povečanja vnašanja folne kisline naj bi prišlo najpozneje 4 tedne pred začetkom nosečnosti in naj bi se izvajalo tudi med prvo tretjino nosečnosti.

Folat v prehrani Dobri viri folata so zelena solata, paradižnik, zelje, špinača, kumare ter pomaranče, grozdje, kruh in pecivo iz polnozrnate moke, krompir, meso, jetra, mleko in mlečni izdelki, jajca. Posebno veliko folata je v soji in pšeničnih kalčkih.

Vloge folata Folat pomaga pri nastajanju serotonina in noradrenalina. Serotonin je pomirjajoči "osrečevalec", zadolžen za dobro spanje. Hormon sreče noradrenalin pa skrbi za dejaven dan. Folat ima pomembno vlogo nosilca ogljikovih hidratov in pomaga pri izgradnji rdečih krvničk. Sodeluje pri nastajanju nukleinskih kislin, v katerih so shranjeni naši dedni zapisi. Nepogrešljiv je za rast, obnovo in nadomeščanje vseh telesnih celic. Ta vitamin "je kriv", da se nam cedijo sline ob pogledu na hrano. Na mentalnem območju skrbi za dobro voljo, srečo, motivacijo, pogum in samozavest. Folna kislina ima poleg družine vitaminov B-kompleksa še "brata", ki mu je ime vitamin B12. Če primanjkuje enega, drugi težje deluje. Več o B12 pa v naslednjem članku.

Ne spreglejte