Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
16. 5. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

6

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije Darko Milanič Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 16. 5. 2019, 4.00

4 leta, 11 mesecev

Šampionska sezona NK Maribor 2018/19

Zahovićeva trnova pot od suspenza do izjemne časti #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

6

Spodobi se, da se v trenutku nepopisne sreče in ponosa NK Maribor spomnimo poti, ki so jo nogometaši v vijoličastem prehodili do državnega naslova. Bilo je pestro, na eni strani silne zmage, obdobja neporaženosti, na drugi ogorčenje nad sodniškimi napakami in občutek manj všečne igre, na koncu pa sta Darko Milanič in Zlatko Zahović doživela najlepšo čast in poletela po zraku.

Sportal Darko Milanič: Tega meni in fantom ne more vzeti nihče #video #foto

Srečen konec, vse dobro. Mariborčani so ekspresno zacelili rane po sobotnem spodrsljaju, ko so jih na levi nogi ujeli Ljubljančani in jim preprečili, da bi 15. državno krono proslavili pred nabito polnimi tribunami v Mariboru. Končno črto pod naslov so potegnili štiri dni pozneje, ko so gostovali v Celju in v najbolj potrebnem trenutku pokazali značaj. Tisto, kar je od njih poskušal izvleči na plan trener Darko Milanič, ki je vseskozi verjel vanje.

Veselje nogometašev Maribora po osvojenem naslovu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Veselje nogometašev Maribora po osvojenem naslovu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ko so vijolice zaostajale z 0:1, se niso predajale. Pletle so obroč okrog celjskega kazenskega prostora, v zadnjih 20 minutah pa trikrat pičile kot ose in postavile piko na i rezultatsko zelo uspešni sezoni. Čeprav se je strokovno vodstvo NK Maribor spomladi spoprijemalo s prenekatero kritiko o tem, kako ekipa na igrišču ne igra v skladu s svojim potencialom in izkušnjami, ampak kakovostna izvedba v primerjavi z jesenskim delom, ko je po slovenskih zelenicah grmel mariborski napad, bistveno šepa, je na koncu za dobro voljo poskrbel rezultat. Je najbolj pomemben. Prinaša prvo mesto, naslov, igranje v želenih kvalifikacijah za ligo prvakov. ''Kanta'' se vrača v Maribor, v tej sezoni poleg Murske Sobote najbolj nogometno mesto v Sloveniji, in zapušča Ljubljano.

Ekspresno na vrhu

Igralci so med proslavljanjem vrgli v zrak tudi športnega direktorja. | Foto: Grega Valančič / Sportida Igralci so med proslavljanjem vrgli v zrak tudi športnega direktorja. Foto: Grega Valančič / Sportida V sezoni, polni obtožb o slabem sodniškem kriteriju, ko so mariborskemu zgledu sledili še nekateri klubi, so bile vijolice tako prepričljive, da so glavnega tekmeca Olimpijo tri kroge pred koncem prehitele za neulovljivih 11 točk. Prav tiste zmaje, s katerimi so bili slabši v medsebojnih spopadih, a so jim med sezono pomagali z neprestanimi menjavami tako na trenerskem stolčku kot tudi na igralnih mestih. V Mariboru je bilo tega neprimerno manj.

Ko so nastopili krizni trenutki, se je v svojem slogu odzval športni direktor Zlatko Zahović. Čeprav je bil do polovice jeseni pod suspenzom Nogometne zveze Slovenije, nato pa je ostal še brez pomočnika Mirana Pavlina, ga to ni zmotilo, da je znal pravočasno zmotivirati igralce in poskrbeti, da je Maribor ekspresno zasedel prestol, nato pa ga ni več zapustil.

Vrhunci dvoboja v Celju:

Sezono je začel imenitno. Edini poraz je dolgo časa vknjižil le v Glasgowu, ki se je žal izkazal za usodnega, tako da je sledil izpad v kvalifikacijah za evropsko ligo, v prvenstvu pa je šlo Mariboru neprimerno bolje. Tekmece je kot za stavo premagoval z visokimi rezultati. Pokale so petarde, v vrstah vijolic pa so igralci kar tekmovali med seboj, kdo bo dosegel več zadetkov. Idilo sta na kratko prekinila šele poraza v Fazaneriji ter v Ljudskem vrtu, ko se je tam jeseni mudila Olimpija. Po tem porazu pa je sledila novinarska konferenca, na kateri je vodstvo Maribora očitalo sodnikom pomanjkanje enakopravnega kriterija in opozorilo na številne odločitve, ki so šle na škodo vijolic.

Mariborčani se bodo 30. maja vrnili v Celje in poskušali v finalu pokala proti Olimpiji osvojiti dvojno krono.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Mariborčani se bodo 30. maja vrnili v Celje in poskušali v finalu pokala proti Olimpiji osvojiti dvojno krono. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenija se je razdelila na dva pola. Nekateri so prikimavali Mariboru, drugi pa bili mnenja, da so ta dejanja prenagljena in povsem nepotrebna, s strani krovne zveze pa tudi nedopustna. Vijolice so očitno dosegle svoj cilj, saj so nanizale odlične rezultate, prezimile s prednostjo devetih točk pred Olimpijo, nato pa jo spomladi še povečale. Ni šlo tako gladko, kot bi si želeli, še manj je šlo tako atraktivno, kot bi lahko načrtovali, seznam poškodovanih igralcev pa je bil kar naenkrat tako zajeten, da se je prižgal manjši opozorilni alarm. Zalegel je.

Milanič na večnih derbijih proti štirim različnim trenerjem zmajev

Trener Darko Milanič je zelo navezan na kapetana Marcosa Tavaresa. | Foto: Grega Valančič/Sportida Trener Darko Milanič je zelo navezan na kapetana Marcosa Tavaresa. Foto: Grega Valančič/Sportida Mariborčani so se cilja lotili pragmatično, s tesnimi zmagami, ki so ubijale duha v vrstah tekmecev in večale prednost pred zmaji. Olimpija je trend menjav trenerjev prekinila šele s prihodom Safeta Hadžića, Maribor pa je še naprej, kljub raznoraznim govoricam, trmasto in zvesto deloval pod taktirko Darka Milaniča. Konkretneje se ni menjal tudi igralski kader, se pa bo poleti, s tem, da se bosta takrat v delo že povsem vključila spomladanska novinca Andrej Kotnik in Špiro Peričić, katerega prestop je bil ovekovečen v najbolj neprimernem trenutku za Muro, ravno pred polfinalnima pokalnima spopadoma.

Maribor je na krilih mladega dvojca v napadu, Luke Zahovića in Jana Mlakarja, ki se mu je uresničila želja in je pred odhodom v Anglijo končno postal slovenski prvak, polnila mreže, z rezervne klopi je prepotrebno pozitivno energijo dodajal kapetan Marcos Tavares, Dino Hotić je pokazal ogromen napredek, a tudi večjo disciplino, odkar ga je neumnost na domačem derbiju stala nastopa na šestih tekmah, z asistencami je izstopal Amir Dervišević, z zadetki in še kako drugače so plenili pozornost tudi ''nekdanji bratje'' Jasmin Mešanović, Saša Ivković in čuvaj mreže Kenan Pirić, ki je imel zahtevno nalogo, saj je nasledil klubsko ikono Jasmina Handanovića.  

Nk Maribor
Sportal Maribor jih ima več od vseh slovenskih klubov skupaj!

Zahović pripisoval Olimpiji vlogo favorita

Maribor je s tem, ko je tako kmalu postal prvak, presegel samega sebe. Zakaj? Zlatko Zahović je večkrat med sezono ponovil, kako ostaja favorit za naslov Olimpija, ker lahko zaradi predsednika Milana Mandarića računa na neprimerno ugodnejše finančne pogoje in zelo kakovostne posameznike. Na koncu matematika pravi, da Ljubljančani gledajo v hrbet Mariborčanom kar z 11 točkami zaostanka.

Darko Milanič po osvojenem naslovu v posebni šampionski majici:

Prednost je tolikšna, da bi bilo vse drugo kot čestitati Mariboru za zasluženi naslov neprimerno. Tako, kot je že v soboto naznanil trener Olimpije Hadžić in malce prehitel čas. Priljubljenega Ljubljančana navijači zeleno-belih zaradi podobne pričeske povezujejo z likom iz filmske uspešnice Nazaj v prihodnost. V podobnem ozračju pa so Mariborčani skovali idejo za šampionsko majico v čast 15. naslovu, kjer je na podobi namesto avtomobila, časovnega stroja, ovekovečen znameniti avtobus iz Maribora, v njem ''kanta'' za prvaka, poleg vozila pa pripis Nazaj v Maribor XV.! Ko bi se vsaj tako vrnila v Ljudski vrt še himna lige prvakov ...

Nogometna gala v živo

V nedeljo, 19. maja, bo potekala Nogometna gala, svečana prireditev v ljubljanski Operi, na kateri bodo razglasili najboljšega nogometaša Prve lige Telekom Slovenije v sezoni 2018/2019, izbrali pa bodo tudi najboljšega trenerja in idealno enajsterico sezone. Prireditev, ki se bo začela ob 20. uri, si boste v neposrednem televizijskem prenosu lahko ogledali na Planetu. Že ob 18. uri pa boste lahko na Sportalu sledili neposrednemu prenosu dogajanja z rdeče preproge, na kateri bomo spremljali prihod povabljencev.

Vsi dozdajšnji prvaki Slovenije:

Sezona Prvak Število klubov
1991/92 SCT Olimpija 21
1992/93 SCT Olimpija 18
1993/94 SCT Olimpija 16
1994/95 SCT Olimpija 16
1995/96 HiT Gorica 10
1996/97 Maribor Branik 10
1997/98 Maribor Teatanic 12
1998/99 Maribor Teatanic 12
1999/00 Maribor Teatanic 12
2000/01 Maribor Pivovarna Laško 12
2001/02 Maribor Pivovarna Laško 12
2002/03 Maribor Pivovarna Laško 12
2003/04 HiT Gorica 12
2004/05 HiT Gorica 12
2005/06 HiT Gorica 10
2006/07 Domžale 10
2007/08 Domžale 10
2008/09 Maribor 10
2009/10 Luka Koper 10
2010/11 Maribor 10
2011/12 Maribor 10
2012/13 Maribor 10
2013/14 Maribor 10
2014/15 Maribor 10
2015/16 Olimpija 10
2016/17 Maribor 10
2017/18 Olimpija 10
2018/19 Maribor 10
Nk Maribor
Sportal Maribor izkoristil darilo Domžal in se vrnil na slovenski vrh! #video #foto
NK Maribor
Sportal Naslov se vrača na Štajersko: Maribor tri kroge pred koncem ušel na neulovljivo prednost #video #foto
Ne spreglejte