Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
5. 11. 2018,
17.07

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

9

Natisni članek

Pogled s tribune Nogometna zveza Slovenija NK Olimpija NK Olimpija NK Domžale Darko Milanič NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije

Ponedeljek, 5. 11. 2018, 17.07

4 leta, 7 mesecev

POGLED S TRIBUNE

Pa udarimo čez sodnike

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

9

Blaz Vrhovec | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Mariborčani so z odmevno novinarsko konferenco slovenskemu nogometu, vsaj kratkoročno, naredili medvedjo uslugo, saj so razpravo zapeljali v napačne vode in (ne)hote odprli vsesplošno fronto proti sodnikom na vseh ravneh, pri čemer dvom o pravilnosti zdaj prevladuje nad predpostavko o poštenem sojenju, lovci na vrhunec tekem pa sodniškim spodrsljajem dajejo prednost pred spektakularnimi goli.

Kar 26 golov je padlo v že 15. krogu Prve lige Telekom, od tega osem na neodločenem derbiju tedna med Olimpijo in Domžalami, kar pet pa po zaslugi strelsko navdahnjenega Maribora v Celju. A če bi slovenski nogometni utrip merili po vedenju gledalcev na štadionih in odzivih na družbenih omrežjih, bi zlahka sklenili, da je prednost pred festivalom zadetkov dobilo komentiranje sodniških odločitev. Tako je bilo pravzaprav tudi med tednom, na četrtfinalnih tekmah slovenskega pokala, in tako bo, kot vse kaže, še nekaj časa.

Pandorina skrinjica je namreč odprta. Ne le v večinoma anonimnem in še pogosteje neargumentiranem spletnem pljuvanju, temveč tudi na igrišču in ob njem. Stalno kriljenje z rokami igralcev, nalezljivo odkimavanje z glavo in sinhrono skakanje spremljevalnih štabov na klopi postajajo sestavni deli tekem. Pa to še zdaleč ne drži le za tekme, na katerih nastopata najmočnejša kolektiva iz dveh največjih mest.

Skomina karton | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Ne le napake, temveč …

Kdor želi biti v trendu, bo pač kakšno rekel čez sodnike, a ob tem še zdaleč ne bo dovolj, če bo opozoril zgolj na napako ter kritiko podkrepil s posnetkom še nikdar tako celostno medijsko pokrite lige. Opozorilo je treba v duhu nove mode, katere elementi so sorodni tudi dogajanju v drugih sferah, obvezno začiniti z odkritim ali pa latentnim namigovanjem na načrtno pristranskost, v skrajnem primeru celo na svojevrstno zaroto.

Tovrsten trend so pretekli teden kot duh iz stekleničke v nogometno ozračje spustili pri NK Maribor, in sicer na nenavadni novinarski konferenci, na kateri so se v spotikanju ob lastna protislovja dotaknili sodniških odločitev. Spomnimo, jasno so sicer zatrdili, da sklic novinarske konference ni povezan z Olimpijo ali njenim domnevno privilegiranim statusom. Po drugi strani pa so v zbranem "dokaznem" gradivu prikazovali predvsem situacije, v katerih naj bi sodniki napake delali ali v korist Olimpije ali v škodo Maribora. Trener zadnjega Darko Milanič pa je ob tem v intervjuju za Večer brez dlake na jeziku dejal, da je njegov klub v neenakopravnem položaju, ter izrazil celo razumevanje do poteze Dina Hotića, ki je na derbiju odrinil sodnika.

Strokovni krogi, ne navijaška arena

Da sojenje na slovenskih tekmah, regijska obarvanost delivcev nogometne pravice, razmerje sil v sodniški organizaciji ter manko notranje samokritike, popolna neodzivnost Nogometne zveze Slovenije in predvsem odnos privzdignjenega sodniškega zbora do ključnih deležnikov kličejo k podrobni analizi in strokovni razpravi, bi se z Mariborčani strinjali v veliki večini slovenskih klubov. A časovni termin (kot odmev na poraz v derbiju), medijski kanal s pripadajočimi naslovniki in celostna strategija, ki so jo ubrali v Ljudskem vrtu, k tovrstnemu diskurzu ne pripomorejo kaj prida. Prej nasprotno, ob vsesplošnih napadih, ki so dobili prednost pred strokovno razpravo, in molku NZS bi se lahko sodniška školjka še dodatno zaprla.

Nespodbudna pa je tudi dodatna sporočilna vrednost izstreljenih puščic. Da ima Maribor v mestu, v katerem je zasidranost nogometa v številne življenjske pore na zavidljivi ravni, najbolj zveste navijače, ki se najbolj doživeto veselijo zmag, ob tem pa se jih tudi porazi najbolj dotaknejo, morajo, čeprav stežka, priznati povsod v državi. Je odgovorno takšnim navijačem vreči tovrstno kost za glodanje in pri tem (tudi) preusmeriti pozornost od lastnih težav, katerih repi se v neharmoničnih notranjih odnosih vlečejo še iz pretekle sezone? Nadalje, kakšen odnos bodo do nogometne igre in sodnikov imeli mladi nogometni nadobudneži, ki zglede kot po pravilu iščejo pri večkratnih državnih prvakih in udeležencih lige prvakov? In ko se ustvarjena večna sodniška skepsa dokončno razširi še v druge nogometne kraje in ravni …

Darko Milanič
Sportal Milanič opozoril na novo sodniško napako #video
NK Olimpija
Sportal Nora tekma v Stožicah! Osem golov, sporne odločitve in kar dve enajstmetrovki Olimpije.
NK Olimpija NK Domžale Prva liga Telekom Slovenije
Sportal Barišić izzval navijače Olimpije #video
Damir Skomina
Sportal Vse sporne sodniške odločitve v Stožicah. Ocenite, kdo ima prav.
Radenko Mijatović
Sportal Neiskreni predsednik NZS je (p)ostal tarča

 

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 boste štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljali v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem bo na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Ne spreglejte