SiolNET. Sportal Prva liga
0,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Najboljši slovenski klubi v en glas: Država proti športu

Nogometaši proti vladnemu ukrepu: Označujejo ga za nesprejemljivega

0,65

termometer

Maribor, Olimpija, Ljudski vrt, februar 2021
Večna tekmeca Maribor in Olimpija sta si enotna v mnenju, da so vladni ukrepi o ustavitvi prvoligaških tekmovanj med prvim in 11. aprilom nesprejemljivi. Tako razmišlja tudi Mura. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

V Sloveniji se med 1. in 12. aprilom zaustavlja javno življenje, tudi športna dejavnost, z izjemo nekaterih najboljših. Šport v večini primerov za ustavitev tekmovanj sprejema z razumevanjem, vse več pa je tudi zahtev, da se zagotovi nemoten proces trenažnega procesa. Oglasila se je Nogometna zveza Slovenije (NZS) kot tudi trije najboljši klubi v Prva Liga Telekom Slovenije. Vsi

Maribor, Olimpija, Ljudski vrt, februar 2021 Sportal "Lockdown" tudi za vse prve lige

Trije najboljši slovenski nogometni klubi so si enotni. Nedavno sprejeti vladni ukrep o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, ki med prvim in 11. aprilom prepoveduje izvajanje številnih tekmovanj, med njimi tudi nogometne prve lige Telekom Slovenije, označujejo za nesprejemljivega. V obsežnem javnem pismu so pojasnili, kakšno škodo bi lahko utrpel slovenski klubski nogomet zaradi omenjenega odloka.

Predsedniki treh najboljših klubov v tej sezoni, prvi možje Olimpije, Maribora in Mure, so se tako podpisali pod skupni odziv in se pridružili pozivu petih kolektivnih panožnih športnih zvez za nadaljevanje tekmovanj.

Vlado RS tako na podlagi predstavljenih argumentov pozivamo k takojšnji spremembi dikcije odloka, ki bo omogočila izvajanje nogometnih tekmovanj, ki predstavljajo gospodarsko dejavnost, oziroma ustrezno interpretacijo odloka na način, da so treningi enako kot za vrhunske športnike omogočeni tudi vsem poklicnim športnikom.      Vlado RS tako na podlagi predstavljenih argumentov pozivamo k takojšnji spremembi dikcije odloka, ki bo omogočila izvajanje nogometnih tekmovanj, ki predstavljajo gospodarsko dejavnost, oziroma ustrezno interpretacijo odloka na način, da so treningi enako kot za vrhunske športnike omogočeni tudi vsem poklicnim športnikom.      Foto: Žiga Zupan/Sportida

Oglasila se je tudi Nogometna zveza Slovenije. Na Vlado Republike Slovenije je poslala spodnji dopis, s katerim poziva, da se spremeni dikcija v uradnem listu ter s tem dovoljuje tudi nadaljevanje državnih prvenstev v nogometu in ostalih kolektivnih športih.

Pismo predsednikov Maribora, Olimpije, Mure kot tudi predsednika NZS objavljamo v celoti.

Olimpija Navijač Sportal Kaj se dogaja s klubi 1. SNL? Hud udarec za vodilno Olimpijo!

NZS: Nogometnim klubom grozi lasten obstoj

Spoštovani,

v uvidu včerajšnjega Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov v imenu Nogometne zveze Slovenije in celotne nogometne javnosti pozivamo Vlado Republike Slovenije ter njene pristojne službe k spremembi omejitev na področju športa, ki po našem mnenju, sicer na razumljivem temelju poskusa zajezitve epidemije in odgovornosti do zdravja vseh državljanov, prekomerno vplivajo na dejavnost NZS in vse njene deležnike, nogometne klube, športnike in športne delavce ter ne nazadnje tudi poslovne partnerje, medijske partnerje, sponzorje in pokrovitelje. 

Z novim odlokom je izvajanje treningov in športne vadbe omejeno na vrhunske športnike v najvišjih razredih kategorizacije in člane mladinskih in kadetskih državnih reprezentanc, obenem pa so ponovno ustavljena tekmovanja na najvišjem nivoju. 

Uvodoma izpostavljamo, da so se doslej dovoljena tekmovanja v organizaciji NZS odvijala pod strogim spoštovanjem ukrepov in omejitev. Izvajala so se redna testiranja nogometašev, strokovnih vodstev in celotnega organizacijskega osebja, tako v okviru priprav, kot tekmovanj. Nogometnih aktivnosti so se pod temi pogoji udeleževali le na SARS-CoV-2 negativni posamezniki, protokoli, ki jih je po nemškem vzoru pripravila NZS, pa so zagotavljali strogo spoštovanje omejitev in ukrepov v okviru tekmovanj. Kot edini smo prav zaradi doslednega spoštovanja ukrepov uspešno končali preteklo in pričeli novo sezono najelitnejšega tekmovanja. 

Tekmovanja na nacionalni ravni se med drugim odvijajo tudi z namenom uvrščanja slovenskih nogometnih klubov v elitna evropska klubska tekmovanja, UEFA ligo prvakov in UEFA evropsko ligo. V primeru prekinitve tekmovanja je slovenskim nogometnim klubom lahko ne le onemogočena priložnost za dokazovanje mednarodne konkurenčnosti, posredno pa so jim onemogočeni prihodki iz naslova uvrstitev in napredovanj v navedenih tekmovanjih. 

Jasno je, da je nogomet v sodobnem času v globalnem in nacionalnem okviru pomembna gospodarska dejavnost. Proračun NZS znaša skoraj 20 milijonov EUR, prihodki nogometnih klubov 1. SNL pa skupaj skoraj 30 milijonov EUR. Ni potrebno posebej poudarjati poslovne škode, ki ob prekinitvi tekmovanja grozi prihodkom NZS in nogometnih klubov. 

Velik del proračunov nogometnih klubov temelji tudi na dejavnosti prestopov poklicnih nogometašev. Nogometni klubi so z novimi ukrepi ponovno postavljeni pred tveganje, da ostanejo brez znatnega dela svojih prihodkov in ogrozijo lasten obstoj, njihovi nogometaši pa ponovno ostajajo ne le brez priložnosti, da na igrišču dokažejo svojo vrednost, temveč tudi brez možnosti, da vzdržujejo trenažni proces in ohranjajo kakovost in fizično formo. 

V uradni novici Vlade Republike Slovenije z dne 28. 3. 2021  je odločitev, da se treningi dovolijo vrhunskim športnikom, utemeljena z dejstvom, da bi jim odsotnost treninga onemogočila nadaljnjo konkurenčnost na mednarodni ravni. Kar 13 od 23 članov nogometne U21 reprezentance, ki v tem času prvič v zgodovini sodeluje na UEFA evropskem prvenstvu do 21 let, je članov slovenskih nogometnih klubov, ki jim bo v celoti onemogočena priprava na to mednarodno tekmovanje. 

V razvid poklicnih športnikov je vpisanih okrog 530 poklicnih športnikov, od katerih je 340 nogometašev, kar je 64 % vseh poklicnih športnikov v Republiki Sloveniji. Poleg poklicnih športnikov, vpisani v razvid, poklic nogometaša opravljajo tudi posamezniki s statusom samostojnih podjetnikov. Profesionalno pogodbo o igranju nogometa ima ta trenutek namreč skupno kar 392 nogometašev, od tega 304 v elitnem tekmovanju 1. SNL. 

Treninge torej lahko izvajajo vrhunski športniki, ki so kategorizirani v olimpijskem, mednarodnem in svetovnem razredu, ter perspektivni mladi športniki. V trenažnem procesu tako ostaja nekaj več kot 700 mladih perspektivnih športnikov, medtem ko je skoraj 400 nogometašem onemogočeno opravljanje njihovega poklica.

V Twitter objavi Vlade Republike Slovenije je bilo dne 28. 3. 2021 ob 16:27 objavljena izjava ministrice dr. Simone Kustec, s katero je bila javnost obveščena, da »za profesionalne športnike ni nobenih novih omejitev«. 

Verjamemo, da je bilo za Vlado RS in ministrico to tudi vodilo pri oblikovanju novega odloka, vendar poudarjamo, da trenutna dikcija, ki dovoljuje treninge nekaterim rangom vrhunskim športnikov, ne le popolnoma onemogoča delovanje nogometnih klubov in škoduje njihovemu poslovanju ter športnemu razvoju njihovih igralcev, temveč zaradi pravil kategorizacije v neenakovreden položaj v odnosu do ostalih postavlja poklicne nogometaše, nogometnim klubom pa onemogoča konkurenčnost na mednarodnem trgu.

Ne nazadnje so se ravno iz razloga, da je nogomet gospodarska dejavnost, ki pa se lahko uspešno izvaja nadzorovano in s spoštovanjem vseh ukrepov, vse države nacionalnih zvez pod okriljem Uefe (vse skupaj 55 članic), razen Malte in Norveške, ki tekmovanja še ni pričela, kljub slabšanju epidemiološke slike in sprejemu strogih omejitev na področju javnega življenja odločile, da se profesionalni nogomet v teh državah lahko še naprej odvija. V nadaljevanju predstavljamo ukrepe in omejitve v nekaterih evropskih državah.

Vlado RS tako na podlagi predstavljenih argumentov pozivamo k takojšnji spremembi dikcije odloka, ki bo omogočila izvajanje nogometnih tekmovanj, ki predstavljajo gospodarsko dejavnost, oziroma ustrezno interpretacijo odloka na način, da so treningi enako kot za vrhunske športnike omogočeni tudi vsem poklicnim športnikom.     

Kot sklep smo mnenja, da je zaostrovanje ukrepov smiselno, pri čemer predlagamo zaostritev protokolov in zahtev za izvajanje gospodarske dejavnosti, ne pa zaustavitev le-te.

S spoštovanjem,

Radenko Mijatović,Predsednik NZS

Država proti športu

Kot trenutno vodilni slovenski nogometni klubi želimo s skupno izjavo izpostaviti pomisleke, ki jih imamo v povezavi s t. i. zaprtjem države za obdobje najmanj naslednjih 11 dni. Klubi, ki bi ob zdajšnji razvrstitvi na lestvici zastopali našo državo v novi sezoni v evropskem klubskem tekmovanju, izražamo veliko zaskrbljenost, kaj bi to pomenilo za vsak posamezni klub, za nogomet pri nas nasploh, kot predstavnike Slovenije pa bi nas spravilo v neenakovreden položaj s konkurenco, saj bomo ob napovedanem ukrepu kot edina država ustavili profesionalno tekmovanje, kar pomeni, da bi v hitro bližajoče se poletne kvalifikacije, ki z namenjenim finančnim skladom lahko pomenijo vir preživetja ali neprimerno olajšajo nadaljnje delovanje, vstopili s slabšim izhodiščem kot vsi preostali tekmeci po stari celini.

Pod skupno izjavo sta se podpisala predsednika Maribora in Olimpije, Drago Cotar in Milan Mandarić ... Pod skupno izjavo sta se podpisala predsednika Maribora in Olimpije, Drago Cotar in Milan Mandarić ... Foto: Vid Ponikvar Popolnoma se zavedamo, da je zdravje ljudi na prvem mestu in mora biti prioriteta vseh, ki odločajo. Vendar enostavno ne moremo prezreti dejstva, da ukrepi med seboj niso usklajeni in med drugim škodijo tudi slovenskemu športu. Odločitev, da se prekinejo vsa nogometna tekmovanja in celo treningi, vključno s prvo slovensko ligo, razumemo kot nepoznavanje položaja športnikov v Sloveniji. Če posplošimo, lahko namreč brez težav rečemo, da gre pri športu za svojevrstno gospodarsko panogo, ki je bila v zadnjem letu bistveno okrnjena, finančno oslabljena in zdaj celo odpovedana.

Šport je doslej poskrbel za neprecenljivo prepoznavnost Slovenije v svetu brez izdatnih vlaganj, ampak z neizmernim trudom vsakega posameznega športnika in športnega delavca. Zato bi tovrstna odločitev bila neprimerna in podcenjujoča do panoge, ki najbolj promovira državo daleč izven naših meja.

Kaj sledi? Ali lahko v tem primeru pričakujemo tudi propad kakšnega izmed nogometnih klubov, morda prvoligaškega? V kolikor bomo nadaljevali v tem ritmu – zagotovo. Seveda tukaj ne govorimo samo o nogometnih klubih kot športnih ustanovah, kot o znamkah lokalnega okolja. Govorimo o zaposlenih in odvisnih osebah, ki jim nogometno delovanje predstavlja glavni ter večinoma edini prihodek za preživetje. V to kategorijo poleg nogometašev in strokovnega štaba sodijo tudi trenerji, nogometne šole, zaposleni v upravah klubov, vzdrževalci objektov itd.

... in prvi mož Mure Robert Kuzmič. ... in prvi mož Mure Robert Kuzmič. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Kakšni so zgledi iz tujine? V drugih evropskih državah se državna prvenstva (na prvoligaški ravni) igrajo nemoteno ob upoštevanju ukrepov. V Sloveniji pa bomo poleg tekem prepovedali tudi treninge!? Istočasno pa bo druženje omogočeno v času velikonočnih praznikov, prav tako je dovoljena rekreacija … To je le eden izmed primerov med seboj nasprotujočih si ukrepov, ki jih je težko razumeti, še manj sprejeti. Vsi igralci, člani strokovnega štaba in zaposleni v klubu opravljajo redna testiranja na koronavirus, zato lahko zatrdimo, da je izvajanje treningov varno ter poteka ob doslednem upoštevanju vseh ukrepov.

Ob napovedanih ukrepih, ki pomenijo nepopravljivo škodo športu in so v popolnem nasprotju z načelom o športu kot načinu življenja, se nam porajajo mnoga vprašanja. Kdo bo kril finančno škodo klubov, kako dolgo se lahko to 11-dnevno zaprtje še podaljša, kdaj bomo ob pestrem reprezentančnem in evropskem ritmu sploh uspeli nadomeščati tekme ...? Paradoks pa je, da smo imeli primere, ko so posamezni klubi prejeli kazen s strani inšpekcije za delo zaradi zamujenega izplačila plač v vrednosti 1.500 EUR, na drugi strani pa je prav država tista, ki nam ne dovoljuje, da opravljamo našo dejavnost.

Zato izražamo enotno stališče in menimo, da odločitev s strani pristojnih organov izkazuje nepremišljenost ali, kot že zapisano, nepoznavanje trenutnih razmer v športu. Vodilni slovenski nogometni prvoligaši podpiramo poziv kolektivnih panožnih športnih zvez za nadaljevanje tekmovanj. Šport ni problem. Šport je rešitev!

Milan Mandarić, NK Olimpija Ljubljana
Drago Cotar,  NK Maribor
Robert Kuzmič,  NŠ Mura

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin