Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 5. 2020,
16.15

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

4

Natisni članek

Koronavirus Nogometna zveza Slovenije

Torek, 5. 5. 2020, 16.15

3 leta, 11 mesecev

Do kdaj bodo imeli kolektivni športi zavezane roke?

NZS v skrbeh: Izguba se bo štela v milijonih, ogrožen je obstoj klubov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

4

V Sloveniji so se po epidemije novega koronavirusa že začeli rahljati ukrepi predvsem za individualne športe, bolj ali manj pa je še vedno vse ustavljeno pri kolektivnih športih. Tudi nogometu. Na Nogometni zvezi Slovenije (NZS) menijo, da je čas, da se postopno sprosti tudi kolektivno področje. V nasprotnem primeru bo škoda zelo velika, za nekatere klube celo usodna.

"NZS se zaveda, da situacija ni enostavna in da je najpomembnejše zdravje državljank in državljanov, kljub temu pa mislimo, da je napočil čas za postopno sproščanje ukrepov, ki bo omogočalo tudi nadaljevanje profesionalnega ekipnega športa. V nasprotnem primeru bo škoda, ki bo nastala na nogometnem področju, nepopravljiva. Ocenjujemo, da bo izguba znašala tudi do deset milijonov evrov," pravijo na zvezi.

Spoštovali so odločitev države in NIJZ

Koronavirus bi lahko povzročil desetmilijonsko izgubo. | Foto: Getty Images Koronavirus bi lahko povzročil desetmilijonsko izgubo. Foto: Getty Images Poudarjajo, da so kot krovna nogometna organizacija spoštovali vse odločitve države in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, enako pa so priporočili tudi vsem svojim deležnikom.

"Ker pa se ukrepi vlečejo in ker pravih smernic za ekipne športe še ni na vidiku, je situacija v klubih iz dneva v dan težja. Nogomet kot panoga ima svoje zakonitosti in nogometašem kot samostojnim športnim delavcem je v trenutnih razmerah onemogočeno opravljanje njihovega poklica, po drugi strani pa stroški za profesionalne nogometne klube ostajajo fiksni, tako kar zadeva plačila igralcev, trenerjev, zaposlenih in drugih," pojasnjujejo pri NZS.

NZS se zavzema, da se sprostijo ukrepi tudi pri kolektivnih športih. | Foto: Vid Ponikvar NZS se zavzema, da se sprostijo ukrepi tudi pri kolektivnih športih. Foto: Vid Ponikvar

Zavedajo se, da čez mesec ali dva ne bo veliko bolje

Opozarjajo, da pa so prihodki profesionalnega nogometnega kluba odvisni od tega, ali je klub, in s tem njegove ekipe, v pogonu in sodeluje v tekmovanju in s tem izpolnjuje svoje pogodbene obveznosti do sponzorjev in partnerjev. Klubi se zaradi tega hitro znajdejo v likvidnostnih težavah, saj pogodb z nogometaši ne morejo enostransko spreminjati ali prekinjati, pravijo pri NZS in dodajajo, da je nogomet nekoliko bolj kot preostali športi odvisen od opravljanja lastne dejavnosti, saj drugi prihodki, bodisi od države bodisi iz drugih virov, predstavljajo le majhen delež v proračunih klubov in nogometnih deležnikov.

"Zavedamo se, da celotna slika v boju s pandemijo ne bo bistveno drugačna čez mesec ali dva, zato bo ob trenutnem razmišljanju in pogledu tudi takrat igranje nogometa predstavljalo svojevrstno tveganje. A ker je lahko kolateralna škoda ukrepov zaradi epidemije covida-19 bistveno večja kot neposredna škoda, je absolutno smiselno, da se začne sproščanje ukrepov tudi za profesionalni šport v kolektivnih panogah," menijo pri NZS.

Pri NZS so prepričani, da je lahko kolateralna škoda ukrepov zaradi epidemije covida-19 bistveno večja kot neposredna škoda. | Foto: Vid Ponikvar Pri NZS so prepričani, da je lahko kolateralna škoda ukrepov zaradi epidemije covida-19 bistveno večja kot neposredna škoda. Foto: Vid Ponikvar

V tujini ugašajo klubi:  "Tudi domači nogomet ne bo prenesel nedejavnosti."

Pri tem se obračajo tudi na izkušnje iz tujine, ko so nekateri klubi že ugasnili zaradi koronavirusa. "Tudi domači nogomet ne bo prenesel nedejavnosti skozi jesenski del. Klubi zaradi posebnosti panoge nimajo rezerv, s tem je ogrožen njihov obstoj, posledično pa tudi obstoj profesionalnega športa, kot ga poznamo."

Drugje po Evropi se že premika

Kot pravijo pri NZS, so v naši neposredni bližini in drugod po Evropi vlade in nogometne zveze že sprejele terminske načrte za ponovni zagon nogometa. "Madžarska bo 23. maja začela tekme madžarskega pokalnega tekmovanja, 30. maja pa se bo nadaljevala liga. Zadnji konec tedna v maju naj bi se vrnila tudi hrvaška nogometna liga, nemška pa celo 15. maja, Španci začenjajo v začetku junija. Nadaljevanje s konkretnimi datumi so že določili tudi na Poljskem, v Bolgariji, na Portugalskem, treninge pa so začeli že klubi v Avstriji, Srbiji in pa tudi v Italiji, ki jo je pandemija najbolj pretresla."

V Sloveniji je več kot 50 tisoč registriranih nogometašev. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida V Sloveniji je več kot 50 tisoč registriranih nogometašev. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Nogomet najbolj množična športna panoga v Sloveniji

''Pod okriljem NZS se trenutno v različnih kategorijah udejstvuje več kot 50.000 registriranih nogometašev, zaradi česar je nogomet najbolj množična športna panoga v Sloveniji, od leta 2015 do danes leta 2019 se je število registriranih nogometašev povečalo kar za več kot 16.000. NZS ob tem združuje še 274 klubov, 1.565 trenerjev, 875 sodnikov in 5.712 ljudi, ki delujejo v klubih, vsi pa so na tak ali drugačen način odvisni od prihodnosti te športne panoge v Sloveniji,'' so v obširnem pismu še zapisali pri NZS.

Preberite še:

Liverpool - Mane, Salah
Sportal Združenje igralcev v Angliji predlaga skrajšanje nogometnih tekem
Dejan Dončić
Sportal NZS se je odločila, Dončić dvignil palec novostim
Sportal Po osmih letih znova razburkala javnost: Nisem nimfomanka #video
Jan Oblak
Sportal Jan Oblak bo kmalu lahko začel trenirati
Sportal Hrvat, ki verjame v teorijo zarote. Bizarna poteza novinarke in ... Wanda Icardi, seveda.
Ne spreglejte