Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 5. 2020,
13.21

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

nogomet Premier League

Torek, 5. 5. 2020, 13.21

3 leta, 11 mesecev

Združenje igralcev v Angliji predlaga skrajšanje nogometnih tekem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Liverpool - Mane, Salah | Foto Reuters

Foto: Reuters

Želja po zaključevanju sezon državnih nogometnih prvenstev spodbuja številne razmisleke o načinu izvedbe preostalih tekem. Kot kaže, bo v primeru igranja razpored tekem izredno zgoščen, zato je zelo aktualna razprava o ukrepih za preprečevanje poškodb. V Angliji je združenje igralcev tako med drugim predlagalo igranje skrajšanih tekem.

Predsednik angleškega združenja poklicnih igralcev Gordon Taylor je kot enega mogočih ukrepov za izvedbo preostalih tekem prve lige po prekinitvi zaradi izbruha novega koronavirusa za britansko javno radiotelevizijo BBC omenil skrajšanje polčasa na manj kot 45 minut.

Skrajšanje tekem bi bil po mnenju Taylorja eden od načinov za zmanjšanje možnosti poškodb v času, ko bodo morali nogometaši po daljšem premoru igrati večje število tekem v kratkem obdobju.

Po njegovem mnenju namreč nogometaše upravičeno skrbi varnost, predvsem možnost poškodb. "Nogometaši niso neumni," je dejal Taylor za britanski BBC Radio 4 in dodal: "Prepričani morajo biti, da je njihova vrnitev na zelenice varna, z njo pa se morajo strinjati."

V zvezi z ukrepi za zmanjšanje možnosti poškodb po vrnitvi na nogometne zelenice se je pred kratkim oglasila tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa), ki kot mogoč ukrep predlaga povečanje števila dovoljenih menjav na tekmi.

Premier League | Foto: Reuters Foto: Reuters Vodstvo angleške zveze zanikalo skrajšanje tekem

Vodstvo prve angleške lige je sicer zanikalo, da bi se med mogočimi ukrepi za preprečevanje poškodb razmišljalo o igranju skrajšanih tekem, ob tem poroča BBC.

Tudi nekdanji šef prve lige Rick Parry, ki trenutno vodi krovno organizacijo druge, tretje in četrte angleške lige, Football League, je dejal, da ni bilo uradnega govora o tem. A je v nastopu pred parlamentarnim odborom za kulturo, medije in šport poslancem dodal, da je treba pretehtati "vse kreativne rešitve".

Nogomet splošna | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Zdravniki imajo zadržke za zagon nogometa

Vprašanje poškodb v času povečanega števila tekem pa ni edina stvar, ki nogometašem povzroča skrb. Mnogi v Angliji se sprašujejo tudi o varnosti igranja zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom.

Zato so zdravniki več moštev v prvi angleški ligi v preteklih dneh izrazili zadržke pri načrtih za ponoven zagon nogometa v Angliji oziroma predvsem skrb zaradi odsotnosti jasnih načrtov za izvedbo tekmovanja. Zdravnike skrbita predvsem zagotavljanje varnosti in možnost lastne odgovornosti v primerih, ko bi se igralci okužili z virusom.

Zaradi tega pred ponovnim igranjem od vodstva premiere lige zahtevajo jasne zdravstvene protokole in načrt za testiranje in zagotavljanje varnosti igralcev, še poroča BBC.

Nogomet splošna
Sportal Sosedje bodo igrali nogomet že spet 23. maja
Koronavirus, maska, zaščita, oprema
Sportal V prvih dveh nemških ligah deset pozitivnih primerov
Old Trafford, Manchester United
Sportal Old Traffordu dovoljenje za poskusne varnostne protikoronske tribune
Francoska liga
Sportal Predsednik francoske nogometne zveze: Predčasen konec sezone je pravilna odločitev
Ne spreglejte