Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2019,
10.23

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

2

Natisni članek

NK Rijeka UEFA liga prvakov Ajax Barcelona Johan Cruyff Nikica Milenković Safet Hadžić Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija

Torek, 23. 4. 2019, 10.23

1 leto

Pomočnik trenerja NK Olimpija Nikica Milenković

Hrvat, ki je v Stožice preselil dušo Barcelone, razkril načrte #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

2

Ko se je Safet Hadžić vrnil na vroči trenerski stolček Olimpije, se je odločil, da na položaj pomočnika povabi Nikico Milenkovića. Z izkušenim Hrvatom, ki je pred leti deloval tudi v Barceloni in se največ naučil od legendarnega Nizozemca Johana Cruyffa, ga veže dolgoletno prijateljstvo. Milenković se noče preveč izpostavljati v medijih. Veliko raje govori na igrišču.

NK Olimpija NK Aluminij
Sportal Vršič z mojstrovino Mariborčane popeljal v finale, kjer jih čaka Olimpija #foto

Če se dan pozna po jutru, je kombinacija glavnega trenerja Safeta Hadžića in njegovega pomočnika Nikice Milenkovića dobitna. Olimpijo sta vodila na dveh tekmah. Najprej sta v Stožicah premagala Aluminij (2:0), nato še Gorico (3:1), danes pa ju čaka še pokalni izziv, kjer lahko zmaje popeljeta v finale. V Stožicah bodo ob 20. uri gostovali Kidričani.

Safet Hadžić
Sportal Dobri angel Olimpije z veliko srčno napako #video

Sodeloval s svetovno znanimi nogometnimi imeni

Nikica Milenković se je ogromno naučil od Johana Cruyffa. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nikica Milenković se je ogromno naučil od Johana Cruyffa. Foto: Guliverimage/Getty Images Kdo je sploh Hadžićev pomočnik? Ima 59 let, odraščal je v Crikvenici, bil v času nekdanje Jugoslavije vrsto let obrambni steber Rijeke, nato pa se preselil v Španijo, zaigral v drugi ligi, po koncu igralske kariere pa mu je vrata odprla slovita Barcelona. Sprva je trenerske izkušnje vpijal pri legendarnem Johanu Cruyffu, nato pa mu je katalonski velikan zaupal še delo v mladinski akademiji La Masia, kjer je sodeloval s številnimi bodočimi zvezdniki ne le španskega, ampak kar svetovnega nogometa. To je bilo konec devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Nato je opravljal vlogo agenta Fife, se vrnil na Reko, kjer je bil športni direktor. Njegovo življenje je bilo razpeto med Hrvaško in Barcelono, kjer živi njegov sin, zdaj pa se je preselil v Ljubljano, kjer je rade volje sprejel povabilo Hadžića. Želi pomagati Olimpiji, da se vrne na slovenski prestol, tja, kamor jo je pred slabim letom popeljal njegov rojak Igor Bišćan, zdaj pa za Mariborom osem krogov pred koncem prvenstva zaostaja 12 točk.

Bolje 5:4 kot 1:0

Želi si, da bi navijači Olimpije zapuščali stadion zadovoljni in še dolgo razpredali o tem, kaj se je zgodilo na igrišču. | Foto: Planet TV Želi si, da bi navijači Olimpije zapuščali stadion zadovoljni in še dolgo razpredali o tem, kaj se je zgodilo na igrišču. Foto: Planet TV Milenković se raje drži v ozadju. Na uvodnem treningu NK Olimpija ni želel stopiti pred mikrofon, po uvodnih zmagah nad Aluminijem in Gorico pa je le ugodil prošnji Planet TV in predstavil lastno filozofijo nogometa. "Ne želim biti preveč na televiziji, niti v časopisih. Želim, če lahko, pomagati na igrišču. Da jim pokažem, kaj sem se naučil v vseh teh letih."

Največ se je v Barceloni od tedanjega trenerja članske ekipe, legendarnega Johana Cruyffa, ki je pred desetletji postavil nove smernice, s katerimi ni spremenil le genskega zapisa Barcelone, ampak tudi Ajaxa. Dveh polfinalistov lige prvakov, ki navdušujeta z lepoto igre in bi se lahko 1. junija pomerila v velikem finalu v Madridu.

Ko je sodeloval s Cruyffom, je Barcelona postala evropski prvak. Zgodilo se je leta 1992, ko so Katalonci v finalu prekrižali načrte Katančevi Sampdorii na kultnem, prejšnjem Wembleyju.

Ajax je v ligi prvakov v tej sezoni izločil tako Real Madrid kot Juventus.  | Foto: Reuters Ajax je v ligi prvakov v tej sezoni izločil tako Real Madrid kot Juventus. Foto: Reuters

"Videli ste, kaj zmore Ajax. To je še vse Cruyffova dediščina. Pa Josep Guardiola (trener Manchester Cityja, op. p.). Cruyff je bil nogometni revolucionar, to je neka druga dimenzija," priznava, da ga je legendarni Nizozemec z znamenito številko 14 navdušil s svojim pogledom na nogomet.

"Tudi Ajax mi je pri srcu. Za vse, kar sem se naučil, se lahko najbolj zahvalim Johanu Cruyffu. On je vedno igral za gol več. Vedno je govoril, da je boljši rezultat 5:4 kot 1:0. Da ljudje, ki kupijo vstopnico, imajo kaj videti in gredo domov zadovoljni. Da se potem ves teden govori o nogometu."

Vrhunci srečanja med Olimpijo in Gorico (3:1):

Tako miselnost poskuša vcepiti nogometašem Olimpije, s tem pa pripraviti najlepše možno vabilo za navijače, ki jih zanima všečna, napadalna igra. "Z igro in borbenostjo moramo tako navdušiti svoje navijače, da pridejo na tekmo. Da bomo igrali za gol več, da bodo s tekme odhajali zadovoljni."

Domžale Krško
Sportal Domžale z mojstrovino Jamajčana pahnile Krško v hude težave #video

Safet Hadžić je zelo pozitivna oseba

Danes čaka dvojec Hadžić - Milenković nov izziv. V Stožicah bodo gostovali Kidričani, vložek tekme pa je ogromen, vstopnica za finale pokala. | Foto: Planet TV Danes čaka dvojec Hadžić - Milenković nov izziv. V Stožicah bodo gostovali Kidričani, vložek tekme pa je ogromen, vstopnica za finale pokala. Foto: Planet TV "Z Nikico se poznava že dlje časa in že dlje časa tudi sodelujeva. Zelo mu zaupam, zato sem ga poklical. Verjamem, da bo v klub prinesel modernejši koncept in nadgradil našo igro," je Safet Hadžić pojasnil, zakaj je izbral 59-letnega Hrvata.

"Safet je zelo pozitivna oseba. Je priden, čustven, zelo se trudi. Vsi v strokovnem štabu, ki mu pomagamo, želimo narediti vse, da popravimo igro Olimpije," pa je o glavnem trenerju, ki ga letos na klopi Olimpije za zdaj spremlja stoodstotni točkovni izkupiček, spregovoril njegov pomočnik, v nogometnih krogih znan pod vzdevkom Dido.

Sportal Poletna Olimpija pokazala zobe in Goričanom primazala novo klofuto #video

Zagotavlja, da bo v prihodnje zelo zavzeto spremljal tudi nastope mlajših kategorij kluba. "Mladi igralci so prihodnost kluba. To je sveta stvar," pojasnjuje Hrvat, ki je prepričan, da lahko mladi igralci z energijo, starejši igralci pa z izkušnjami pri Olimpiji ustvarijo pozitivno kombinacijo. Tako pozitivno, da bodo uresničeni cilji. Danes ob 20. uri bodo na veliki preizkušnji, saj se bodo potegovali za finale pokala Slovenije. Olimpija bo branila prednost, ki si jo je priigrala na prvi polfinalni tekmi v Kidričevem (2:1). Takrat je zmaje vodil še Robert Pevnik

Špiro Peričić
Sportal Zahović pojasnil, zakaj je "ponagajal" Muri
 
Ne spreglejte