Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
14. 3. 2019,
18.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

2

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Aleksander Rajčević Darko Milanič NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 14. 3. 2019, 18.00

5 let, 1 mesec

Iz Ljudskega vrta pred večnim derbijem

Mariborčani želijo v Ljubljano prinesti hudo zimo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

2

Darko Milanič | Mariborčani sporočajo, da v Ljubljano prihajajo po zmago in 13 točk prednosti na vrhu lestvice pred Olimpijo. | Foto Vid Ponikvar

Mariborčani sporočajo, da v Ljubljano prihajajo po zmago in 13 točk prednosti na vrhu lestvice pred Olimpijo.

Foto: Vid Ponikvar

"Ne glede na to, da imamo res visoko prednost, v Ljubljano prihajamo po tri točke," je na današnji novinarski konferenci pred vrhuncem 23. kroga Prve lige Telekom Slovenije, velikim derbijem med Olimpijo in Mariborom, ki bo v soboto ob 20.30, povedal Darko Milanič. Trenerju Maribora, ki ima na vrhu lestvice pred Ljubljančani deset točk prednosti, je prikimal tudi branilec Aleksander Rajčević.

Po spodrsljaju Olimpije v Kranju in pričakovani zmagi Maribora nad Gorico v prejšnjem krogu je razlika med večnima tekmecema slovenskega nogometa, ki krojita sam vrh prvenstvene razpredelnice tudi letos, narasla na deset točk.

Nadvse domiselne in nepričakovane opazke o tem, da je v Ljubljani zima in je Olimpija zamrznjena na minus 10 (stopinj Celzija), so tako kot vedno spet postale aktualne. Nič drugače, a na žalost Olimpije precej manj pogosto, ni seveda niti, ko je stanje obratno in so na vrhu nogometaši iz Ljubljane.

Ta je bila v zadnjem času pogosto obsijana s soncem in počasi koraka v pomlad, a če bodo Mariborčani izpolnili svoj cilj, se bo Ljubljana v nedeljo zbudila v hudo zimo. V zraku bo minus 13, če ostanemo pri besednjaku, s katerim duhovičijo nogometni navijači.

Kako se bo razpletel sobotni večni derbi?

  • zmagala bo Olimpija
    19,89 %
    189 glasov
  • zmagal bo Maribor
    71,37 %
    678 glasov
  • brez zmagovalca
    8,74 %
    83 glasov
Oddanih 950 glasov

"V derbi gremo, kot da je to tekma, ki odloča, s tem da v nobenem trenutku ne smemo pozabiti, da imamo deset točk prednosti, kar je velika razlika. To pomeni, da se lahko, kar zadeva strategijo, vedemo tudi drugače. Kar zadeva odločnost in želje, pa morata biti ti dve taki, kot bi bili, če bi bil položaj drugačen," je na tiskovni konferenci pred derbijem povedal Darko Milanič, ki Olimpijo kljub visoki prednosti zelo spoštuje.

"To je moštvo, ki ima zelo veliko individualno kakovost. Mi smo do prednosti prišli, ker smo bili uporni pri svojem delu. To in kakovost te pripelje do tega. Morali bomo biti dobri v vseh delih igre. Olimpija igra na določen način. Poskuša izkoristiti lastnosti svojih nogometašev. Hitro se vidi, kako igra Olimpija, a na igrišču je treba opraviti delo, ki ni lahko. Nikoli v naši ligi ni lahko. Moraš biti napet, odgovoren. Moraš si upati v vseh fazah igre. Več je stvari, na katere moramo biti pozorni. V tekmo gremo z jasnim ciljem. Domov si želimo prinesti tri točke. Vedeti moramo, da je to derbi. Morali bomo biti zelo dobri. Takšni bomo tudi poskušali biti," se je razgovoril in še enkrat ponovil Primorec, ki se po tekmi suspenza zaradi kritiziranja sodnikov vrača na klop Maribora.

Olimpija prvenstvenega derbija ni dobila že celo večnost

Ta je v zadnjem času na derbijih, sploh prvenstvenih, v Stožicah zelo uspešen. Resda je Olimpija leta 2017 dvakrat, najprej aprila in potem še novembra, v pokalu Maribor pred domačimi navijači dvakrat premagala, a njena domača zmaga na prvenstvenem derbiju je oddaljena kar deset derbijev. Pred petimi leti, takrat še pod vodstvom srbskega strokovnjaka Milorada Kosanovića, je vijoličaste premagala z 2:0.

Takole so se Mariborčani veselili po zmagi s 3:0 na derbiju v Stožicah avgusta lani. | Foto: Grega Valančič/Sportida Takole so se Mariborčani veselili po zmagi s 3:0 na derbiju v Stožicah avgusta lani. Foto: Grega Valančič/Sportida

Od takrat Maribor v Stožicah, ko je šlo za točke, na devetih tekmah ni izgubil niti enkrat. Štirikrat je zmagal, nazadnje avgusta lani s 3:0, in petkrat remiziral.

"To pove, da smo sposobni igrati zelo dobro v gosteh. Da znamo dobro prestati trenutke, ki se zgodijo med tekmo, in smo trdno odločeni, da izpeljemo svoj načrt. To je zmaga tudi v tej tekmi," je Primorec na klopi 14-kratnih slovenskih prvakov povedal o izjemnem nizu prvenstvenih bitk na največjem slovenskem štadionu in še tretjič ponovil, po kaj prihaja z nogometaši.

Zadnjih deset prvenstvenih derbijev v Stožicah:

19. avgust 2018 (5. krog sezone 2018/19):
Olimpija : Maribor 0:3 (0:1)
Mlakar 26., Dervišević 49., Hotić 70.

31. marec 2018 (25. krog sezone 2017/18):
Olimpija : Maribor 1:1 (0:0)
Apau 69.; Zahović 82.

27. avgust 2017 (7. krog sezone 2017/18):
Olimpija : Maribor 0:0

29. april 2017 (31. krog sezone 2016/17):
Olimpija : Maribor 0:0

15. oktober 2016 (13. krog sezone 2016/17):
Olimpija : Maribor 1:3 (0:1)
Kronaveter 86.; Novaković 35., Pihler 49., Zahović 94.

7. maj 2016 (33. krog sezone 2015/16):
Olimpija : Maribor 1:2 (1:0)
Kronaveter 19.; Novaković 80./11m, Tavares 93.

21. november 2015 (15. krog sezone 2015/16):
Olimpija : Maribor 2:2 (1:2)
Šporar 26., 92.; Bajde 7., Stojanović 21.; R.K.: Stojanović 65./Maribor

8. april 2015 (zaostala tekma 3. kroga sezone 2014/15):
Olimpija : Maribor 0:0

4. marec 2015 (21. krog sezone 2014/15):
Olimpija : Maribor 0:1 (0:1)
N'Diaye 41.; R.K.: Kapun 84./Olimpija

15. marec 2014 (22. krog sezone 2013/14):
Olimpija : Maribor 2:0 (2:0)
Rodić 2., Trifković 45.

Derbi je drugačna, evropska tekma

Aleksander Rajčević je odigral že kar nekaj derbijev. | Foto: Vid Ponikvar Aleksander Rajčević je odigral že kar nekaj derbijev. Foto: Vid Ponikvar S podobnimi pričakovanji se pred tokratnim derbijem spogleduje tudi izkušeni branilec Maribora Aleksander Rajčević.

"Mogoče nam Stožice ležijo. Upam, da nam bodo tudi v soboto. Treba bo odigrati dobro tekmo, da se vrnemo z zmago," je povedal 32-letni povratnik po hudi poškodbi, spet je ujel ritem nastopanja in bo tudi v soboto zvečer zagotovo pomemben člen najbolj zmagovitega slovenskega kluba.

"Ko je na sporedu derbi, je to nekaj drugačnega. Tako je z mano in tudi z mojimi soigralci. To je drugačna, evropska tekma. Ne glede na to, kakšno je stanje na lestvici, gremo na derbijih vsi vedno 200-odstotno. Tudi tokrat bo tako. Hočemo tri točke," je z zimo, če se spet vrnemo na začetek, "zagrozil" Koprčan, ki je v Mariboru že skoraj desetletje in počasi postaja legenda Ljudskega vrta.

Maribor bo lahko računal tudi na strelca osmih prvenstvenih golov Dina Hotića, ki se vrača po kazni. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Maribor bo lahko računal tudi na strelca osmih prvenstvenih golov Dina Hotića, ki se vrača po kazni. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Maribor je veliko močnejši, kot je bil pred tednom dni

V tem je bil v zadnjem času med najbolj zaposlenimi klubski zdravnik. Precej nogometašev je imelo težave s poškodbami, nekaj tudi s kaznimi.

Kako je pred derbijem? Precej boljše, kot je bilo še pred tednom dni. V akcijo se po kazni ne vrača samo trener, ampak tudi Dino Hotić in Aleks Pihler. Po poškodbah so z ekipo začeli trenirati Mitja Viler, Marko Šuler in Martin Milec. Jan Mlakar in Blaž Vrhovec še ne, tako kot tudi ne Luka Uskoković, Gregor Bajde in Aljaž Cotman, ki pa so v zdajšnji Milaničevi zgodbi precej manj pomembni.

Maribor je torej pripravljen. Da nadaljuje dobro prvenstveno serijo v Stožicah in Olimpijo zamrzne na minus 13. S tem pa verjetno razpoči še tisti zadnji, majhen mehurček upanja v Ljubljani, da boj za prvenstveno lovoriko še ni odločen. Na polnih policah klubske vitrine z lovorikami pa tam, kjer stoji napis "prvenstvene", počasi začne delati prostor za novo, 15.

Damir Skomina, Marcos Tavares
Sportal Mariborsko blatenje slovenskega nogometa, ki ga je počasi dovolj

Začetek ob 20.30, sodil bo najboljši slovenski sodnik

V Stožicah bo sodil Damir Skomina. | Foto: Reuters V Stožicah bo sodil Damir Skomina. Foto: Reuters Po številnih obtožbah Mariborčanov na račun sojenja v prvih treh spomladanskih krogih nove sezone je bilo za marsikoga zanimivo vprašanje, kdo bo sodil na tokratnem derbiju.

Pri Nogometni zvezi Slovenije so se odločili, da bo to najboljši slovenski sodnik Damir Skomina, ki ga deset dni za tem, ko se je na tekmi lige prvakov med PSG in Manchester Unitedom v Parizu znašel v središču svetovne javnosti, čaka še pomembna vloga v najboljšem, kar ponuja slovenski nogomet.

Njegova pomočnika bosta Robert Vukan in Matej Žunić. Nejc Kajtazović, ki je v zadnjem času nekajkrat razjezil Mariborčane, bo četrti sodnik. Vlogi petega in šestega sodnika sta pripadli Mateju Jugu in Dragoslavu Peroviću.

Tekma v Stožicah se začne v soboto ob 20.30.

Preberite še:

NK Maribor, ND Gorica, Prva liga Telekom Slovenije
Sportal Mariborski navijači še naprej praznijo klubsko blagajno
Sportal Luka Zahović meri na strelsko krono in pametno molči #video
NK Maribor, ND Gorica, Prva liga Telekom Slovenije
Sportal Z dvema hitrima zadetkoma še poglobil hudo krizo Goričanov #video
NK Triglav NK Olimpija
Sportal Vratar Olimpije prejel kazen v najhujši obliki #video
Sportal Je sodnik pogledal skozi prste Mariboru in oškodoval Gorico? #video
NK Rudar Velenje, NK Mura
Sportal Domžale pokazale Aluminiju, kdo je št. 3, Požeg Vancaš prehitel Zahovića #video

Planet 2. Prva liga. Programsko mesto. Prva liga Telekom Slovenije. | Foto:

Ne spreglejte