Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 4. 2019,
17.19

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

zimske olimpijske igre

Sobota, 6. 4. 2019, 17.19

5 let

ZOI 2026 v Italiji s 83-odstotno podporo javnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
olimpijske igre | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kandidatura Milana in Cortine d'Ampezzo za zimske olimpijske 2026, ki jo je v petek z garancijo podprla tudi italijanska vlada, ima v javnosti kar 83 odstotno podporo, kaže anketa Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok).

Podatke je danes ob pregledu obeh lokacij razkril predsednik evaluacijske komisije Moka Octavian Morariu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ta je skupno kandidaturo italijanske finančne prestolnice in dolomitskega območja s Cortino označil "kot zelo konkurenčno".

"Po petih dneh tukaj lahko rečem, da me velika podpora ne čudi," je dejal Morariu. Ta je razložil, da v samem Milanu projekt podpira 87 odstotkov vprašanih, v Lombardiji pa 81. V Benečiji, kamor sodi Cortina, je podpora 80-odstotna.

Podobne ankete je Mok opravil tudi na Švedskem. Edini protikandidat italijanski kandidaturi je namreč Stockholm in tam ima zimsko druženje pod okriljem petih olimpijskih krogov le 53 odstotno podporo državljanov.

zimske olimpijske igre, logo
Sportal Italijanska vlada odobrila garancijo za OI 2026

Nazadnje je projekt potreboval le še podporo Rima, vlada pa ga je v petek podprla z garancijami v višini 415 milijonov evrov. Mok bo projekt podprl z 920 milijoni evrov, je danes na novinarski konferenci še dejal Morariu. Zaenkrat pa manjkajo garancije švedske vlade, časa pa imajo tam še do 12. aprila.

Mok bo prireditelja iger izbral junija. Italijani upajo, da bodo igre gostili še četrtič. Leta 1956 v Cortini in 2006 v Torinu so gostili zimske igre, leta 1960 v prestolnici pa letne.

Slovenskim ljubiteljem smučanja dobro poznana Cortina bo leta 2021 prizorišče svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, na katerem bo slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec napadala tretji zaporedni naslov svetovne prvakinje v smuku.

Ne spreglejte