Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2024,
12.47

Osveženo pred

1 ura, 32 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
olimpijske igre

Natisni članek

Sreda, 24. 7. 2024, 12.47

1 ura, 32 minut

Zimske olimpijske igre 2030 francoskim Alpam, štiri leta pozneje Salt Lake Cityju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Olimpijski krogi, MOK, olimpijske igre, splošna | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Zimske olimpijske igre leta 2030 bodo potekale v francoskih Alpah. Mednarodni olimpijski komite (Mok) je Franciji po pričakovanjih na generalni skupščini pred začetkom poletnih OI v Parizu dodelil organizacijo zimskih, vendar pod pogojem, da francoska vlada in regionalne oblasti zagotovijo finančna in organizacijska jamstva. Štiri leta pozneje (2034) pa so zimske olimpijske igre zaupali Salt Lake Cityju.

Odločitev o izboru prireditelja je prišla po tem, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron članom Moka zatrdil, da bo od naslednjega francoskega premierja zahteval finančno "jamstvo" za organizacijo iger, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macron je dva dni pred otvoritveno slovesnostjo poletnih olimpijskih iger v Parizu dejal: "Želim potrditi svojo popolno zavezanost in popolno zavezanost francoskega naroda. Zagotavljam vam, da bom od naslednjega predsednika vlade zahteval, da med prednostne naloge nove vlade vključi ne le tega jamstva, ampak tudi olimpijski zakon."

Macron je dodal, da želi Francija "preostanku sveta pokazati, da zimske igre niso le zgodovina - in mi smo ponosni, da smo del nje -, ampak tudi del naše prihodnosti."

Odzval se je tudi predsednik Moka Thomas Bach, ki je danes napovedal, da bo "moral bodoči francoski premier Moku zagotoviti državno jamstvo za organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2030 pred 1. oktobrom".

Tako bodo v Franciji v šestih letih še druge olimpijske igre po poletnih, ki se bodo začele v petek v Parizu.

Pogodba o organizaciji zimskih OI z Mokom za zdaj še ni podpisana in bo šele po izpolnitvi zahtevanih pogojev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izbor je še pred 142. zasedanjem Moka veljal za formalnost, saj je bila Francija že novembra imenovana za prednostno kandidatko. Vodstvo Moka jo je generalni skupščini priporočilo junija.

Francija ima že veliko olimpijskih izkušenj. V francoskih Alpah so zimske igre potekale v Chamonixu (leta 1924), Grenoblu (1968) in Albertvillu (1992). Letos Pariz že tretjič po letih 1900 in 1924 gosti poletne OI.

Lindsey Vonn, nekdanja vrhunska alpska smučarka, se je veselila, ko so Salt Lake Cityju dodelili organizacijo olimpijskih iger za leto 2034. | Foto: Guliverimage Lindsey Vonn, nekdanja vrhunska alpska smučarka, se je veselila, ko so Salt Lake Cityju dodelili organizacijo olimpijskih iger za leto 2034. Foto: Guliverimage

Zimske olimpijske igre 2034 v Salt Lake Cityju

Mednarodni olimpijski komite (Mok) Franciji je za organizacijo OI leta 2034 zaupal Salt Lake Cityju. Smučarsko središče v ameriški zvezni državi Utah je igre gostilo že leta 2002.

Mok je ob dodelitvi zimskih iger 2034 Američane opozoril, da jim igre lahko odvzame, če ameriške oblasti ne bodo spoštovale "vrhovne avtoritete" Svetovne protidopinške agencije Wade.

Tudi izbor Salt Lake Cityja za igre 2034 ni presenečenje, potekale pa bodo šest let po poletnih v Los Angelesu. O imenovanju glavnega mesta Utaha, ki je že gostil olimpijske igre leta 2002 in ima vso infrastrukturo, za organizatorja 2034 ni bilo dvoma, saj ga je Mok novembra lani označil kot prvi izbor. Izbor so delegati na skupščini potrdili s 83 glasovi, 6 proti in 6 vzdržanimi glasovi.

"Pripravljeni smo, vse je na svojem mestu," je članom Moka, zbranim v Parizu na 142. generalni skupščini, zagotovil vodja kandidature Fraser Bullock.

Toda med olimpijski svet in ZDA se je usedla senca, ki se je prebila v današnje razprave skupščine in celo v novo pogodbo o mestu gostitelju: afera 23 kitajskih plavalcev, ki so bili leta 2021 pozitivni, pa so jo odnesli brez sankcij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V potezo brez primere je Mok v pogodbo s Salt Lake Cityjem vključil odpovedno klavzulo "v primeru, da se vrhovni organ Svetovne protidopinške agencije ne spoštuje v celoti", je pojasnil John Coates, podpredsednik Moka.

2024 poletne OI - Pariz (Francija)
2026 zimske OI - Milano/Cortina d'Ampezzo (Italija)
2028 poletne OI - Los Angeles (ZDA)
2030 zimske OI - francoske Alpe (Francija)
2032 poletne OI - Brisbane (Avstralija)
2034 zimske OI - Salt Lake City (ZDA)
Ne spreglejte