Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 11. 2019,
18.08

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

2

Natisni članek

doping

Sreda, 6. 11. 2019, 18.08

4 leta, 5 mesecev

Z genskim testiranjem nad doping

Resna grožnja: Želimo si, da se grešniki nikoli, nikjer in nikdar ne bi počutili varne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

2

gensko testiranje | Na Univerzi Brighton v Angliji razvijajo novo protidopinško metodo, ki bi manipulacijo krvi zaznala tudi več mesecev po dejanju. Če bo vse po načrtih, naj bi metoda zaživela že na olimpijskih igrah v Tokiu.

Na Univerzi Brighton v Angliji razvijajo novo protidopinško metodo, ki bi manipulacijo krvi zaznala tudi več mesecev po dejanju. Če bo vse po načrtih, naj bi metoda zaživela že na olimpijskih igrah v Tokiu.

Iz Katovic na Poljskem, kjer v teh dneh gostijo Svetovno konferenco o dopingu v športu, prihajajo novice o novi dopinški metodi, s katero bi krvni doping lahko izsledili tudi več mesecev po dejanju. Revolucionarna metoda bi lahko zaživela že na olimpijskih igrah v Tokiu prihodnje leto, si obeta predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. "Želimo si, da se grešniki nikoli, nikjer in nikdar ne bi počutili varne," je zagrozil goljufom.

Novi testi naj bi krvni doping in zlorabo prepovedanih substanc, vključno z eritropoetinom (EPO), zaznali tudi več mesecev po dejanju. Novo metodo razvijajo znanstveniki na Univerzi Brighton v Angliji, Mednarodni olimpijski komite (MOK) pa je nad prihajajočo novostjo v boju proti dopingu navdušen.

"Če bo testiranje potrdila tudi Svetovna protidopinška agencija, bi ga lahko uporabili že na olimpijskih igrah v Tokiu prihodnje leto. Nova metoda bo okrepila odvračanje od prepovedanih dejanj. Želimo si, da se grešniki nikoli ne bodo počutili varne, kjerkoli in kadarkoli," je Bach požugal goljufom.

Z razvijanjem nove metode odkrivanja dopinga se že od leta 2006 ukvarja Yannis Pitsiladis. Foto: Univerza Brighton. | Foto: Z razvijanjem nove metode odkrivanja dopinga se že od leta 2006 ukvarja Yannis Pitsiladis. Foto: Univerza Brighton.

Avtor genskega testiranja je Yannis Pitsiladis, profesor športnih znanosti in genetike na Univerzi Brighton, ki se z razvojem testiranja ukvarja vse od leta 2006.

S pomočjo številnih prostovoljcev iz športnih vrst se je Pitsiladis z ekipo lotil identificiranja genov, ki se aktivirajo v primeru manipulacije krvi, ali z uporabo prepovedanih substanc (vključno z EPO kot najbolj pogosto uporabljeno snovjo s seznama prepovedanih), ki spodbujajo rast rdečih krvnih celic, ali transfuzijo.

Pitsiladis, član zdravstvene in znanstvene komisije pri MOK, je prepričan, da gre po uvedbi biološkega potnega lista leta 2002 za eno od najbolj učinkovitih protidopinških metod.

Prvi mož Slovenske protidopinške organizacije SLOADO Jani Dvoršak morebitne učinkovitosti nove metode ni mogel komentirati.

Za test bo zadostoval že manjši odmerek krvi, ki jo bodo shranili na posebnem filtrirnem papirju (Dried-blood-spot (DBS), kar bo bistveno olajšalo shranjevanje in transport vzorcev ter znižalo stroške.

Tudi v primeru, da testiranje do Tokia še ne bi stopilo v veljavo, MOK namerava zbrati čim več vzorcev in jih čez nekaj let, ko bodo metode odkrivanja dopinga še bolj sofisticirane kot danes, znova testirati.

Bach je še napovedal, da bo protidopinško testiranje pred olimpijskimi igrami v Tokiu najobsežnejše do zdaj. MOK naj bi mu namenil več kot devet milijonov evrov. Približno polovico sredstev bodo vložili v objekte, kjer bodo pred olimpijskimi igrami shranjevali odvzete vzorce krvi.

Zavzel se je za ničelno dopinško toleranco za vse, tako športnike kot njihovo spremstvo. "To pomeni, da moramo pri vsakem dopinškem primeru identificirati vse vpletene. Ne smemo sankcionirati zgolj športnikov, ostalih pa pustiti pri miru. Gre za vprašanje kredibilnosti in pravice," je poudaril Bach.

Poletne olimpijske igre v Tokiu se bodo začele 24. julija 2020, končale pa 9. avgusta.

Ne spreglejte