Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 8. 2018,
11.14

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Tokio 2020 olimpijske igre

Torek, 7. 8. 2018, 11.14

5 let, 8 mesecev

V Tokiu bodo prvič v zgodovini olimpijskih iger uporabili to vrhunsko tehnologijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Na naslednjih olimpijskih igrah, ki jih bo leta 2020 gostil Tokio, bodo prvič v zgodovini iger vstopi na vsa tekmovalna prizorišča opremljeni tudi s tehnologijo za prepoznavo obraza, so se danes pohvalili organizatorji. Ta naj bi precej skrajšala vrste ob vstopih in izstopih s tekmovališč, menijo organizatorji.

Približno 300 tisoč športnikov, trenerjev in spremljevalnega osebja iger bo prejelo posebne kartice, opremljene s čipom, ki bo ob vstopih na tekmovališča avtomatsko potrdil njihovo identiteto.

S tem naj bi bila vstop in izstop precej bolj pretočna, prepoznava obraza pa bo obenem služila kot pomoč, da na tekmovališča ne bo mogoče vstopiti z izposojeno, ukradeno ali ponarejeno akreditacijo, so sporočili iz elektronskega giganta NEC, ki je razvil omenjeno tehnologijo.

Tokio OI maskoti
Sportal Mok potrdil program za Tokio 2020, rekordnih 339 kolajn

Nova tehnologija bo na vseh objektih, vključno s 43 tekmovališči, olimpijsko vasjo in novinarskimi središči, a za obiskovalce še ne bo na voljo. Gledalci bodo še vedno morali skozi detektor kovin, osebno preiskavo in rentgen. Vsako tekmovališče bo obdano tudi z ograjo, visoko od dva in pol do tri metre, ves čas pa bodo na tekmovališčih delovali infrardeči senzorji in kamere.

"Prvič v zgodovini iger bo na voljo tehnologija prepoznave obraza za vse, ki so kakorkoli vpleteni v olimpijske igre na vseh prizoriščih," je dejal vodja varnosti pri OI 2020 Tsuyoshi Iwashita.

Tokyo 2020
Sportal Tokio 2020: Zaradi nižanja stroškov selitev tekmovališč

Tehnologija potrebuje le 0,3 sekunde, da prepozna obraz glede na fotografijo v bazi, je zatrdil Masaaki Suganuma, eden od zaposlenih pri podjetju NEC, in dodal, da gre za zdaj za najhitrejši tovrsten sistem na svetu. Japonski prireditelji so lani izvedli preizkus in testirali vstope na prizorišča z osebno identifikacijo ter tehnologijo za prepoznavo obraza.

Izkazalo se je, da je omenjeni sistem 2,5-krat hitrejši od tradicionalnega preverjanja s črtnimi kodami in vizualnimi pregledi na prejšnjih olimpijskih igrah.

Tokio
Sportal Nasvidenje, Rio de Janeiro 2016, dobrodošel, Tokio 2020

Poleg tega naj bi v izjemno vlažnem poletnem času v Tokiu z avtomatično prepoznavo obraza precej pospešili in olajšali vstop vsem športnikom in drugim uradnim osebam.

Olimpijske igre v Tokiu bodo od 24. julija do 9. avgusta 2020, paraolimpijske igre pa od 25. avgusta do 6. septembra.

Ne spreglejte