Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
11. 9. 2015,
11.56

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rio de Janeiro Blaž Perko OKS Tina Mrak Veronika Macarol

Petek, 11. 9. 2015, 11.56

5 let, 3 mesece

V tako umazanem morju kot v Riu še nista jadrali

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rio de Janeiro se pripravlja na poletne olimpijske igre. Delegacija OKS je preverila utrip v Braziliji, tekmovališče pa sta na predolimpijski regati preizkusili jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol.

Pred kratkim se je iz domovine sambe vrnila delegacija Olimpijskega komiteja Slovenije, ki se je sprehodila po tekmovališčih in preverila, kako se prireditelji pripravljajo na največji športni dogodek. Rio de Janeiro se temeljito pripravlja, saj ga od začetka poletnih olimpijskih iger loči le še 11 mesecev.

"Mesto je organizacijsko pripravljeno na igre. Priprave vodi izkušena ekipa, ki ima izkušnje z organizacijo olimpijskih in panameriških iger. V sodelovanju z lokalnimi prireditelji, ki so znani po gostoljubnosti in odprtosti, bodo igre po naši oceni na visoki ravni," je dejal Blaž Perko, pomočnik vodje slovenske delegacije na OI 2016.

Na lastne oči se je prepričal, da v brazilskem velemestu pod znamenito Sladkorno štruco potekajo sklepne faze gradbenih del. Tiste na tekmovališčih so že skoraj pri koncu, ogromno naporov pa vlagajo v reševanje prometno-infrastrukturnih zagat, ki jih rešujejo na različne načine. Gradijo predor, ki bo omogočil bistveno lažji dostop športnikov in športnic iz olimpijske vasi do tekmovališč.

Prebivalci Ria že oddajajo stanovanja

"Rio je specifično mesto. Vladal bo poseben prometni režim, del prebivalcev bo med igrami zapustil mesto in tako omogočil lažji pretok vozil po mestnih cestah. Nekateri so se znašli in že zdaj oddajajo svoja stanovanja za dvakratni, trikratni znesek," je razkril način, s katerim želijo prebivalci Ria ponuditi prebivališče športnim turistom in zaslužiti na račun iger.

"Veselimo se že začetka. Na tekmovališčih so dela pri koncu. Na nekaterih objektih že potekajo testna tekmovanja, takšna so tudi pravila. Verjamem, da bodo igre uspešne."

Izpostavil je tudi težave, ki so se pojavljale v medijih in na katere prireditelji niso ponosni. Največ govora je bilo o onesnaženosti voda, zlasti morja na olimpijskem regatnem polju, kjer bodo tekmovali jadralci ter v jezeru, kjer se bodo za olimpijska odličja potegovali veslači. "Trudijo se. Ne zatiskamo si oči, da je to zelo pomembno področje, saj sta varnost in zdravje športnikov vedno na prvem mestu," je izpostavil Perko.

Govorice o onesnaženosti niso izvite iz trte

O tem, kakšni so pogoji na tekmovališču, kjer se bodo prihodnje leto na olimpijskih igrah predstavili jadralci, sta več povedali Tina Mrak in Veronika Macarol. Evropski prvakinji v ženskem olimpijskem dvosedu 470 sta se udeležili predolimpijske regate in se prepričali, da govorice o onesnaženosti morja niso bile izvite iz trte. "Voda je res umazana. V tako umazanem morju letos še nisva jadrali. Smrdi, videli sva tudi, kako se kanalizacija ob obali izliva v morje. Tega ni bilo težko opaziti," je dejala flokistka Macarolova.

Varovanki Tomaža Čopija in članici JK Pirat sta potrdili, da so morali prireditelji eno izmed etap zaradi prevelike onesnaženosti morja prestaviti. Priznali sta, da se v takšnem morju ne bi kopali, da pa je čistost vode neprimerno boljša na priljubljenih mestnih plažah, ki jih v Rio de Janeiru ne manjka, med njimi pa najbolj izstopa znamenita Copacabana.

Srečanje s šestmetrskim valom

Nekateri tekmovalci so imeli težave z bakterijami, zaradi katerih jih je obšla slabost, imeli so tudi povišano telesno temperaturo. "O tem se bova še posvetovali z zdravnikom. Zdravje je vendarle na prvem mestu," meni krmarka Mrakova, ki je olimpijske igre izkusila že v Londonu.

Na predolimpijski regati sta se prepričali o tem, da bodo na olimpijskem tekmovališču vladali zahtevni pogoji. Morski tok je zelo močen, zlasti na odprtem morju, imeli sta tudi bližnje srečanje z visokim valom, ki je bil visok šest metrov in je poskrbel, da je postala njuna jadrnica za trenutek nevidna, podobno se je godilo tudi tekmicam.

"Zahtevno bo, zato se morava v Rio še vrniti, da bolje spoznava razmere," sporočata Primorki, ki ju letos čaka še velik izziv, svetovno prvenstvo v Izraelu. Preostale posadke, ki spadajo med favoritinje, so opravile že veliko treningov. V Rio se pred začetkom OI želita vrniti še dvakrat, prvič letos decembra, drugič pa julija prihodnje leto. Portorožanki držita pesti, da se jima bo načrt zaradi velikih finančnih zahtev posrečil, do Ria pa bosta pilili formo še z nastopi na regatah po Evropi.

Ne spreglejte