Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
9. 2. 2014,
22.51

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Soči 2014 Ilka Štuhec Ilka Štuhec Maruša Ferk

Nedelja, 9. 2. 2014, 22.51

2 leti, 2 meseca

Slalomski del Tini Maze odnesel odličje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko je Maria Höfl-Riesch ubranila naslov olimpijske prvakinje v superkombinaciji, pa je Tina Maze pristala na nehvaležnem četrtem mestu.

Smukaška konkurenčnost Tine Maze pred superkombinacijo kot prvo disciplino ženskega smučarskega olimpijskega programa ni bila vprašljiva, zato pa se je na podlagi dozdajšnjih dosežkov sezone porajal dvom o ravni slalomske nabrušenosti. Žal se je izkazal za upravičenega, saj je 30-letna Korošica prav med količki iz rok izpustila prvo kolajno na ZOI 2014.

S sedmim časom slaloma je namreč predse spustila Nemko Mario Höfl-Riesch, ki je ponovila podvig iz Vancouvra in postala olimpijska prvakinja, ter Avstrijko Nicole Hosp, medtem ko je Američanka Julia Mancuso ohranila dovolj smukaške prednosti za tretje mesto. Mazejeva je bila na četrtem mestu od svoje tretje olimpijske kolajne oddaljena za pičlo desetinko sekunde.

Ob Tini sta slovenske barve branili še Ilka Šuhec, ki je po spodbudnem smuškem nastopu (11.) v slalomskem delu odstopila, in Maruša Frek, na koncu deseta, s čimer je vsekakor upravičila ozirom kar presegla pričakovanja.

Odlično smukaško izhodišče

Najboljša slovenska alpska smučarka je sicer v dopoldanskem delu superkombinacijskega programa prišla do vrhunskega izhodišča. Odlično ji je uspel predvsem srednji del smukaške proge, kjer je bila celo najhitrejša, skupno pa je postavila tretji čas. Hitrejši sta bili le Mancusova, in sicer za 86 stotink sekunde, ter Švicarka Lara Gut za dobri dve desetinki. A že tedaj je bilo jasno, da se mora Tina paziti tudi zasledovalk …

Če smo se ob nedeljski srebrni kolajni skakalca Petra Prevca razpisali o tem, da je mladenič pravi specialist za velika tekmovanja, torej za svetovna prvenstva in olimpijske igre, pa to vsekakor drži tudi za Mazejevo. Pri tem velja dodati, da se je v tej vlogi znašla šele pred šestimi leti, ko se je skupaj z Andreo Massijem podala na samostojno pot. Do takrat je bila namreč Črnjanka prava osmoljenka velikih tekem. Od svetovnega prvenstva leta 2009 v Val d'Iseru pa se v domovino vselej vrača s kolajnami.

Še štiri priložnosti

Svojevrstna točka preloma je bil odmor med obema veleslalomskima vožnjama v Val d'Iseru. Tedaj se je namreč vrnila iz že skoraj povsem izgubljenega položaja in se zavihtela na drugo stopničko. Skupno je na zadnjih treh svetovnih prvenstvih osvojila kar šest kolajn, od tega dve zlati. Na olimpijski igrah je bila do zdaj dvakrat srebrna, upanje na nadaljevanja niza pa je povsem upravičeno.

V smučarskem središču Roza Hutor nad olimpijskim Sočijem jo namreč čakajo še štiri priložnosti za obogatitev že tako vsega spoštovanja vredne zbirke odličij. Prva že v sredo, ko bo na sporedu smuk.

Ne spreglejte