Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2024,
20.20

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Matjaž Han Franjo Bobinac olimpijske igre Pariz 2024 OKS

Četrtek, 16. 5. 2024, 20.20

1 mesec

Nagrade OKS za kolajne slovenskih olimpijcev

Pariško zlato bo slovenskemu olimpijcu prineslo 70 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
OI Pariz 2024, zlata kolajna | Za posamično olimpijsko slovensko zlato na igrah v Parizu bo na voljo 70 tisoč evrov, v kolektivnih panogah pa bo ekipa dobila 390 tisoč evrov. | Foto Guliverimage

Za posamično olimpijsko slovensko zlato na igrah v Parizu bo na voljo 70 tisoč evrov, v kolektivnih panogah pa bo ekipa dobila 390 tisoč evrov.

Foto: Guliverimage

Za posamično olimpijsko slovensko zlato na igrah v Parizu bo iz državnega proračuna in Olimpijskega komiteja Slovenije na voljo 70 tisoč evrov, trener bo dobil 67 tisoč, v kolektivnih panogah bo ekipa dobila 390 tisoč evrov, je povedal predsednik OKS Franjo Bobinac ob robu delovnega srečanja s predstavniki nacionalnih panožnih športnih zvez.

Na dobro obiskanem posvetu je bil tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Dejal je, da bo desetletni nacionalni program sprejet jeseni. Zvezam je obljubil, da bodo v naslednjih desetih dnevih dobili odločbe, da bodo lahko dobili denar iz proračuna za zaključne priprave in nastope v olimpijskem letu iz državnega proračuna.

S Franjem Bobincem sta poudarila dobro sodelovanje med slovenskim olimpijskim gibanjem, ministrstvom in tudi vlado v zadnjih dveh letih, ko je šport prišel na novo ministrstvo s šolskega.

Plod tega sodelovanja bo tudi Slovenska hiša, ki bo poleti ob pomoči države v francoski prestolnici središče slovenskega olimpijskega dogajanja. Tam bo na voljo tudi prostor za praznovanje slovenskih odličij reprezentance, ki bo po prepričanju Bobinca najštevilčnejša doslej.

Posamični dobitnik srebrne medalje bo iz letnega programa športa in od OKS dobil 58.125 evrov (trener 55.500), bronaste pa 49.250 (trener 47 tisoč). Za zlato v ekipnih individualnih športih bo športnik dobil 53 tisoč (trener 64.750), za srebro 44.500 (trener 53.250), za bron pa 37.500 (trener 45.125) evrov. V kolektivnih panogah bo ekipa za zlato dobila 390 tisoč evrov (vodstvo 171.00), za srebro 318.750 (vodstvo 140.250), za bron pa 267.500 (vodstvo 118.500) evrov.

Minister Matjaž Han je v izjavi po posvetu dejal, da je sodelovaje z OKS in športnimi organizaciji tisto, kar je obljubil že v času, ko je šport prišel pod ministrstvo, ki ga vodi.

Ministrstvo je lani za več kot 20 odstotkov povečalo sredstva za šport, letos pa še za dodatnih devet odstotkov na skupaj 45 milijonov evrov.

Predsednik OKS Franjo Bobinac ter minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.  | Foto: Bor Slana/STA Predsednik OKS Franjo Bobinac ter minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Foto: Bor Slana/STA

"Lani smo imeli prvo srečanje, tokrat pa smo lahko zvezam že predstavili konkretne rezultate skupnega dela, tudi več sredstev za šport. V OKS našim članicam, še posebej manjšim, nudimo podporo, tudi finančno, računovodsko, pravno, logistično, medijsko in marketinško. Dobro pa je bilo tudi, da nismo samo mi govorili, ampak smo dobili tudi odziv in predloge zvez," je dejal Bobinac.

"Vesel sem, da smo začeli športu vračati tisto, kar si zasluži. Ne samo v denarju, ampak tudi s priznanjem njegovega pomena v družbi. Panožnim športnim zvezam smo predstavili dosedanje delo in načrte za naprej, slišali pa smo tudi dobre predloge za v prihodnje. Med drugim, da moramo čim več mladih talentov pritegniti v šport in finančno razbremeniti njihove starše," je navedel Han.

Preberite še:

Pariz 2024 olimpijska kolekcija
Sportal Slovenski športniki v Pariz elegantni z baretkami
Uroš Mohorič
Sportal Imenovan vodja slovenske olimpijske reprezentance za Pariz 2024
Ne spreglejte