Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 8. 2024,
21.54

Osveženo pred

24 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Gianmarco Tamberi Hamish Kerr Haruka Kitaguchi Faith Kipyegon Jakob Ingebrigtsen Masai Russell Emmanuel Wanyonyi Pariz 2024 Pariz 2024 olimpijske igre

Natisni članek

Sobota, 10. 8. 2024, 21.54

24 minut

Olimpijske igre, atletika, 10. avgust

Američanom zadnji atletski večer tri zlate medalje. Kaj pa ostali?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Emmanuel Wanyonyi | Emmanuel Wanyonyi je novi olimpijski prvak v teku na 800 metrov. | Foto Reuters

Emmanuel Wanyonyi je novi olimpijski prvak v teku na 800 metrov.

Foto: Reuters

Kenijec Emmanuel Wanyonyi je bil v soboto na olimpijskih igrah v Parizu najboljši na 800 m, Američanka Masai Russell na 100 metrov ovire, Norvežan Jakob Ingebrigtsen na 5000 m, Kenijka Faith Kipyegon na 1500 m, Američani v štafeti 4 x 400 m, Japonka Haruka Kitaguchi v metu kopja, Novozelandec Hamish Kerr v skoku v višino, Američanke pa v štafeti 4 x 400 metrov.

Eliud Kipchoge
Sportal Tamirat Tola z olimpijskim rekordom do zlata, konec ere Kipchogeja

Kenijec Emmanuel Wanyonyi je na olimpijskih igrah v Parizu osvojil zlato medaljo in je s časom 1:41,19 sedaj tretji najhitrejši v zgodovini teka na dva stadionska kroga. Svoji državi je na tej razdalji pritekel peto zaporedno zmago na OI. Drugi je bil s kanadskim rekordom Marco Arop (1:41,20), bron pa je osvojil Alžirec Djamel Sedjati (1:41,50).

Hitrejša od šele 20-letnega Wanyonyija sta bila le rojaka, svetovni rekorder iz leta 2012 David Rudisha (1:40,91) ter Wilson Kipketer, ta je nastopal za Dansko (1:41,11). Sedjati je bil doslej tretji in ni veliko zaostal za osebnim rekordom (1:41,46), ki ga je dosegel julija letos v Monaku. Sedaj je pred njim tudi Arop.

Wanyonyi se je izkazal že lani na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, kjer je osvojil srebro. Tam ga je ugnal Arop, ki je bil še tretji na svetovnem prvenstvu leto prej v Eugenu. V Kanado je iz Sudana z družino pribežal kot najstnik. Sedjati je na velikih tekmah osvojil drugo medaljo, pred dvema letoma je bil svetovni podprvak, tega leta je v domačem Oranu osvojil tudi sredozemski naslov.

Američanka za stotinko prehitela Francozinjo

Atletinja Masai Russell iz ZDA si je na olimpijskih igrah v Parizu nekoliko presenetljivo pritekla zlato medaljo na 100 metrov ovire. S časom 12,33 sekunde je za stotinko ugnala Cyreno Samba-Mayelo (12,34), ki je za gostitelje iger osvojila prvo atletsko medaljo. Bron je osvojila branilka naslova Jasmine Camacho-Quinn iz Portorika (12,36).

Masai Russell je bila najhitrejša na 100 m ovire, ravno v disciplini, v kateri je Brigita Bukovec pred 28 leti pritekla Sloveniji srebrno olimpijsko odličje. | Foto: Reuters Masai Russell je bila najhitrejša na 100 m ovire, ravno v disciplini, v kateri je Brigita Bukovec pred 28 leti pritekla Sloveniji srebrno olimpijsko odličje. Foto: Reuters

Štiriindvajsetletna Russell je osvojila prvo medaljo na velikih tekmah. Leto dni mlajša Samba-Mayela je pred dvema mesecema postala evropska prvakinja v Rimu, bila pa je tudi druga na dvoranskem svetovnem prvenstvu na 60 metrov ovire marca letos v Glasgowu, kjer je branila naslov.

Camacho-Quinn je poleg olimpijskega naslova v Tokiu prišla na visokih ovirah še do srebra lani na svetovnem prvenstvu v Budimpešti in brona leto prej na svetovnem prvenstvu v Eugenu.

Ingebrigtsen upravičil vlogo favorita

Norvežan Jakob Ingebrigtsen je osvojil zlato medaljo na olimpijskih igrah v Parizu v teku na 5000 m. Že pred ciljno ravnino je imel veliko prednost za gladko zmago s časom 13:13,66. Drugi je bil Kenijec Ronald Kwemoi (13:15,04), tretji Grant Fisher iz ZDA (13:15,13), že tretji na teh igrah na dvakrat daljši razdalji.

Na 1500 metrov mu v Parizu ni uspelo, je pa Jakob Ingebrigtsen prehitel vse tekmece na 5000 metrov. | Foto: Reuters Na 1500 metrov mu v Parizu ni uspelo, je pa Jakob Ingebrigtsen prehitel vse tekmece na 5000 metrov. Foto: Reuters

Ingebrigtsen je bil glavni favorit na teh igrah že na 1500 metrov, kjer mu ne le ni uspelo ubraniti naslova iz Tokia, ampak je ostal brez medalje na četrtem mestu. Zato pa je do zmage prišel na razdalji, na kateri je dvakratni zaporedni svetovni prvak. Pred dvema mesecema je v Rimu na obeh razdaljah osvojil evropska naslova, kar mu je uspelo tudi že na dveh prvenstvih stare celine leta 2018 in 2022.

Kwemoi, nastopa tudi v krosih, je na stadionih prišel do prve medalje na velikih tekmovanjih. Fisher, ki je bil rojen v Kanadi, je iz ozadja po notranji strani prišel do drugega brona v Parizu.

Kenijka Kipyegon do tretjega zaporednega zlata na OI

Kenijska atletinja Faith Kipyegon je na olimpijskih igrah v Parizu osvojila drugo medaljo. Po srebru v teku na 5000 m je predzadnji dan iger osvojila zlato na 1500 m z olimpijskim rekordom 3:51,29. Na tej razdalji je bila tridesetletnica prva tudi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016 in pred tremi leti v Tokiu.

Faith Kipyegon je na olimpijskih igrah v Parizu osvojila drugo medaljo. Po srebru v teku na 5000 m je predzadnji dan iger osvojila zlato na 1500 m z olimpijskim rekordom. | Foto: Reuters Faith Kipyegon je na olimpijskih igrah v Parizu osvojila drugo medaljo. Po srebru v teku na 5000 m je predzadnji dan iger osvojila zlato na 1500 m z olimpijskim rekordom. Foto: Reuters

Druga je bila Avstralka Jessica Hull (3:52,56), bron pa je z britanskim rekordom osvojila Georgia Bell (3:52,61).

Sedemindvajsetletna Hull je po četrtem mestu marca letos na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu vendarle osvojila odličje na velikih tekmah. Prvič je bila na slednjih na zmagovalnem odru tri leta starejša Bell pred dvema mesecema na evropskem prvenstvu v Rimu, ko si je pritekla srebro, tokrat je končala mesto nižje.

Japonka Kitaguchi najboljša v metu kopja

Japonska atletinja Haruka Kitaguchi je osvojila zlato medaljo v metu kopja s 65,80 metra, kar je zmogla že v prvi seriji ter svoji državi priborila prvo olimpijsko odličje v tej disciplini. Druga je bila Južnoafričanka Jo-Ane van Dyk (63,93 m), tretja pa Čehinja Nikola Ogrodnikova (63,68 m).

Medalje v metu ženskega kopja so osvojile predstavnice Južne Afrike, Japonske in Češke. | Foto: Reuters Medalje v metu ženskega kopja so osvojile predstavnice Južne Afrike, Japonske in Češke. Foto: Reuters

Hrvatica Sara Kolak, olimpijska zmagovalka iz Ria 2016, je bila četrta (63,40 m) in je bron zgrešila za 28 centimetrov.

Kerr iz Nove Zelandije osvojil zlato v skoku v višino, Tamberi po težavah v solzah

Hamish Kerr iz Nove Zelandije je osvojil zlato v skoku v višino na olimpijskih igrah v Parizu z 2,36 m. Toliko je zmogel tudi Shelby McEwen iz ZDA, ki je osvojil srebro, bron pa je osvojil Katarec Mutaz Esa Barshim z 2,34 m. Slednji je v Tokiu leta 2021 skupaj z Italijanom Gianmarcom Tamberijem osvojil zlato.

Hamish Kerr iz Nove Zelandije je v tesnem dvoboju ugnal Američana Shelbyja McEwna.  | Foto: Reuters Hamish Kerr iz Nove Zelandije je v tesnem dvoboju ugnal Američana Shelbyja McEwna. Foto: Reuters

Kerr in McEwen sta bila popolnoma izenačena na Stade de Franceu, ko sta v prvih poskusih presegla 2,36 m, a nista bila nato uspešna na 2,38 m. Potem se nista odločila, da bi si segla v roko in oba stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, kot se je zgodilo tri leta prej. V dodatnih skokih so nižali višino do 2,34 m, ki jo je v prvem v skoku zmogel le Novozelandec in s tem zmagal.

Tamberi je moral nekaj ur pred finalom v bolnišnico, ker je dobil napad ledvičnih kamnov in je od tam potrdil nastop v finalu. Tamberi je povedal, da je izkašljal kri zaradi novega napada. "Pravkar so me z rešilnim vozilom odpeljali na urgenco, potem ko sem dvakrat bruhal kri," je prek družbenih omrežij sporočil Italijan. 

Gianmarco Tamberi  je olimpijski nastop zaradi zdravstvenih težav sklenil v solzah. | Foto: Guliverimage Gianmarco Tamberi je olimpijski nastop zaradi zdravstvenih težav sklenil v solzah. Foto: Guliverimage

Tamberi, ki je lani postal tudi svetovni prvak, je imel težave že pred odhodom na olimpijske igre v Pariz. Dvaintridesetletnik je tedaj že moral v bolnišnico zaradi ledvičnih kamnov. Najprej je moral odpovedati prvotni let v francosko prestolnico, nato pa je vendarle prispel in nastopil v sredinih kvalifikacijah, ki jih je konča z delitvijo šestega mesta. V prvih poskusih je preskočil 2,20 in 2,24 m, na 2,27 m pa je letvico trikrat podrl. V finalu je bil tretjič prek letvice na 2,22 m, na 2,27 m je izčrpan, vidno bled in brez energije neuspešen v vseh treh poskusih za 11., predzadnje mesto.

tamberi thumb
Sportal Gianmarco Tamberi: Žal tokrat verjamem, da je zmagala usoda

Štafetna naslova 4 x 400 metrov v ZDA

Četverica atletov ZDA je osvojila zlato v štafeti 4 x 400 m v Parizu in z olimpijskim rekordom 2:54,43 le za 14 stotink zaostala za najhitrejšim časom v zgodovini iz leta 1993 (2:54,29). Srebro je osvojila štafeta Bocvane z afriškim rekordom (2:54,53), Velika Britanija je za bron tekla evropski rekord (2:55,83). Za ZDA so tekli Christopher Bailey, Vernon Norwood, Bryce Deadmon in olimpijski zmagovalec na 400 m ovire Rai Benjamin.

Američani so postavili olimpijski rekord. | Foto: Reuters Američani so postavili olimpijski rekord. Foto: Reuters

Kmalu za njimi so uspeh ponovile tudi ameriške atletinje. Bile so brez pravih tekmic na poti do zlate medalje ter so z 3:15,27 le za desetinko zaostale za svetovnim in olimpijskih rekordom Sovjetske zveze iz Seula leta 1988 (3:15,17). V zmagoviti štafeti sta bili tudi Sydney McLaughlin-Levrone, na teh igrah je zmagala na 400 metrov ovire, in Gabby Thomas, zlata na 200 metrov, ter še Shamier Little in Alexis Holmes. Velik boj pa se je odvijal za preostali odličji. Femke Bol je Nizozemski v zadnji predaji pritekla srebro z državnim rekordom (3:19,50). Britanski rekord je bil potreben za bron (3:19,72).

Veselje Američank po zmagi v štafeti na 400 metrov. | Foto: Reuters Veselje Američank po zmagi v štafeti na 400 metrov. Foto: Reuters

Izidi:

Moški:
- 800 m:

1. Emmanuel Wanyonyi (Ken)           1:41,19
2. Marco Arop (Kan)                  1:41,20
3. Djamel Sedjati (Alž)              1:41,50
4. Bryce Hoppel (ZDA)                1:41,67
5. Mohamed Attaoui (Špa)             1:42,08
6. Gabriel Tual (Fra)                1:42,14
7. Tshepiso Masalela (Boc)           1:42,82
8. Max Burgin (VBr)                  1:43,84

- 5000 m:
1. Jakob Ingebrigtsen (Nor)          13:13,66
2. Ronald Kwemoi (Ken)               13:15,04
3. Grant Fisher (ZDA)                13:15,13
4. Dominic Lokinyomo Lobalu (Beg)    13:15,27
5. Hagos Gebrhiwet (Eti)             13:15,32
6. Biniam Mehary (Eti)               13:15,99
7. Edwin Kurgat (Ken)                13:17,18
8. Isaac Kimeli (Bel)                13:18,10

- 4 x 400 m:
1. ZDA                               2:54,43 (OR)
(Christopher Bailey, Vernon Norwood, Bryce Deadmon, Rai Benjamin)
2. Bocvana                           2:54,53
(Bayapo Ndori, Busang Collen Kebinatshipi, Anthony Pesela, Letsile Tebogo)
3. Velika Britanija                  2:55,83
((Alex Haydock-Wilson, Matthew Hudson-Smith, Lewis Davey, Charles Dobson)
4. Belgija                           2:57,75
5. Južnoafriška republika            2:58,12
6. Japonska                          2:58,33
7. Italija                           2:59,72
8. Zambija                           3:02,76

- maratoni:
1. Tamirat Tola (Eti)                2:06,26
2. Bashir Abdi (Bel)                 2:06:47
3. Benson Kipruto (Ken)              2:07:00
4. Emile Cairess (VBr)               2:07:29
5. Deresa Geleta (Eti)               2:07:31
6. Akira Akasaki (Jap)               2:07:32
7. Tebello Ramakongoana (Les)        2:07:58
8. Conner Mantz (ZDA)                2:08:12

- višina:
1. Hamish Kerr (NZl)                 2,36
2. Shelby McEwen (ZDA)               2,36
3. Mutaz Esa Baršim (Kat)            2,34
4. Stefano Scottile (Ita)            2,34
5. Ryoichi Akamatsu (Jap)            2,31
6. Oleg Doroščuk (Ukr)               2,31
7. Sanghyeok Woo (JKo)               2,27
8. Tihomir Ivanov (Bol)              2,27

Ženske:
- 1500 m:

1. Faith Kipyegon (Ken)              3:51,29 (OR)
2. Jessica Hull (Avs)                3:52,56
3. Georgia Bell (VBr)                3:52,61
4. Diribe Welteji (Eti)              3:52,75
5. Laura Muir (VBr)                  3:53,37
6. Susan Lokayo Ejore (Ken)          3:56,07
7. Nikki Hiltz (ZDA)                 3:56,38
8. Elle St. Pierre (ZDA)             3:57,52

- 100 m ovire (veter: -0,3 m/s):
1. Masai Russell (ZDA)               12,33
2. Cyréna Samba-Mayela (Fra)         12,34
3. Jasmine Camacho-Quinn (PRi)       12,36
4. Nadine Visser (Niz)               12,43
5. Grace Stark (ZDA)                 12,43
6. Devynne Charlton (Bah)            12,56
7. Alaysha Johnson (ZDA)             12,93
odstop Ackera Nugent (Jam)

- 4 x 400 m:
1. ZDA                               3:15,27
(Sydney McLaughlin-Levrone, Gabby Thomas, Shamier Little, Alexis Holmes)
2. Nizozemska                        3:19,50
(Lieke Klaver, Cathelijn Peeters,     Lisanne    de Witte, Femke Bol)
3. Velika Britanija                  3:19,72
4. Irska                             3:19,90
5. Francija                         3:21,41
6. Kanada                            3:22,01
7. Belgija                           3:22,40
odstop Jamajka

- kopje:
1. Haruka Kitaguchi (Jap)            65,80
2  Jo-Ane van Dyk (JAR)              63,93
3. Nikola Ogrodnikova (Češ)          63,68
4. Sara Kolak (Hrv)                  63,40
5. Flor Denis Ruiz Hurtado (Kol)     63,00
6. Yulenmis Aguilar (Špa)            62,78
7. Kathryn Mitchell (Avs)            62,63
8. Maria Andrejczyk (Pol)            62,44

Janja Garnbret
Sportal Janja Garnbret ubranila zlato, Patrik Divkovič obstal v osmini finala, Pia Babnik izgubila nekaj mest
Ne spreglejte