Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 7. 2024,
15.26

Osveženo pred

2 uri, 50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,56
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 Nemčija slovenska odbojkarska reprezentanca olimpijski odbojkarski turnir

Natisni članek

Sobota, 27. 7. 2024, 15.26

2 uri, 50 minut

Olimpijske igre, moški odbojkarski turnir, 1. krog

Za uvod presenečenje, derbi v skupini smrti Italijanom, Slovenci se pripravljajo na krst

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,56
nemška odbojkarska reprezentanca, olimpijske igre | Nemci so za uvod odbojkarskega turnirja priredili lepo presenečenje, na kolena so spravili Japonce. | Foto Guliverimage

Nemci so za uvod odbojkarskega turnirja priredili lepo presenečenje, na kolena so spravili Japonce.

Foto: Guliverimage

Moški odbojkarski turnir se je začel s presenetljivim porazom Japoncev proti Nemcem po petih setih. Derbi dneva v skupini smrti med Italijo in Brazilijo je s 3:1 pripadel azzurrom. Pozneje bosta na sporedu še dve tekmi. Slovenci bodo olimpijski debi dočakali v nedeljo ob 21. uri proti Kanadi.

Tine Urnaut
Sportal Tine Urnaut: Bila je dolga in vse prej kot lahka pot #video

Na odbojkarskem olimpijskem turnirju sodeluje 12 reprezentanc, ki so po novem sistemu v skupinskem delu razdeljene v tri skupine. V skupini vsak z vsakim odigra tri tekme, po koncu skupinskega dela sledi četrtfinale. Vanj se uvrstita prvo- in drugouvrščena reprezentanca iz vsake skupine ter najboljši dve tretjeuvrščeni zasedbi. 

Danes dvoboji prvega kroga potekajo v skupinah B in C. Za presenečenje so poskrbeli Nemci, ki so po pravem trilerju in petih setih na kolena spravili favorizirane JaponceGyorgy Grozer je k zmagi prispeval 24 točk, Anton Brehme pa 15. 

V tej skupini se bosta zvečer pomerili še ZDA in Argentina.

Italijani so v skupini smrti premagali Brazilce. | Foto: Reuters Italijani so v skupini smrti premagali Brazilce. Foto: Reuters

V skupini smrti, skupini B, so se na prvi tekmi udarili aktualni svetovno prvaki Italijani in Brazilci, s 3:1 so do pomembne zmage prišli slovenski zahodni sosedi. Yuri Romano se je ustavil pri 20 točkah, Alessandro Michielleto 13, Daniele Lavia 12. Ob 17. uri sledi dvoboj Poljske in Egipta.

Slovenci bodo krst dočakali v nedeljo

Prvič v zgodovini bo na olimpijskih igrah nastopila tudi slovenska moška reprezentanca, ki ji je žreb namenil skupino A, v kateri so gostitelji in branilci naslova Francozi, Srbi in Kanadčani. Prav zadnji bodo v nedeljo ob 21. uri prvi slovenski tekmec v Parizu.

Slovenski odbojkarji bodo olimpijsko premiero dočakali v nedeljo ob 21. uri proti Kanadi. | Foto: www.alesfevzer.com Slovenski odbojkarji bodo olimpijsko premiero dočakali v nedeljo ob 21. uri proti Kanadi. Foto: www.alesfevzer.com

Krog favoritov za odličja je širok. "Mislim, da bo na tem turnirju celo 11 ekip, ki lahko osvojijo kolajno. Med favorite uvrščam tiste, ki so morda po nekih mojih mišljenjih še en korak pred nami. To so v tem trenutku Poljaki, Italijani, Francozi in Japonci. Pa ne gre zgolj za moj pogled, oni so na splošno objektivni favoriti tega turnirja. Potem so tu Brazilci, Američani, pa tudi Argentinci, ki so bili nazadnje bronasti na olimpijskih igrah, tu sta zelo motivirani Kanada in Srbija, pa Nemčija, ki je zelo delovna ekipa in je vedno težko igrati proti njej. Ni lahke tekme, lahkega nasprotnika," je v sobotnem intervjuju dejal kapetan Tine Urnaut.

Ob tem je dodal: "Verjamem, da bo za osvajanje kolajn treba igrati še boljšo odbojko, kot smo jo kadarkoli do zdaj, pa tudi, da smo tega sposobni. A naš prvi cilj je preboj v četrtfinale. Vse bomo naredili za to, da se tja uvrstimo. Pred tem pa se želim osredotočiti samo na tekmo s Kanado, ker bo že ta zelo pomembna."

Olimpijski odbojkarski turnir, 1. krog

Sobota, 27. julij

Nedelja, 28. julij

Lestvice:

Preberite še:

Pariz 2024 rokomet Slovenija Španija
Sportal Jeza in razočaranje v slovenskem taboru
Pariz 2024 košarka Avstralija Španija  Jack McVeigh
Sportal Kakšen začetek košarkarskega turnirja: poraz evropskih prvakov, svetovni prvaki niso dopustili presenečenja
Jan Tratnik
Sportal Težave Tratnika, Bujakova 16. na kronometru, rokometaši po preobratu izgubili
Ne spreglejte