Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
24. 6. 2015,
7.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tara Vovk Sara Isaković

Sreda, 24. 6. 2015, 7.29

7 let, 12 mesecev

Najstnica, ki želi posnemati veliko vzornico Saro Isaković

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenijo je prvi dan plavalnih tekmovanj v Bakuju v dobro voljo spravila Tara Vovk. Na 50 metrov prsno se je uvrstila v finale, v katerem je z osebnim rekordom priplavala do šestega mesta.

Na začetku je treba poudariti, da se na evropskih igrah v Bakuju za medalje potegujejo le mladinke. Vse države udeleženke so namenoma "pozabile" na članice in v Azerbajdžan poslale najbolj nadarjene plavalke, Slovenija pa je bila prvi dan tekmovanj najbolj ponosna na mlado najstnico Taro Vovk. Na 50 metrov prsno je osvojila šesto mesto in dokazala, da se lahko kosa z evropsko elito.

"Zelo sem zadovoljna z rezultati. Te uvrstitve nisem pričakovala. Šesto mesto v Evropi je odlično," se je razveselila odmevnega rezultata, ki ga je začinila z osebnim rekordom. "Moj cilj je bil finale. Dosegla sem ga in uresničila željo. Za finale sem se zelo tresla, saj sem bila v svoji polfinalni skupini peta, tako da sem čakala razplet v drugi skupini. Izšlo se je, saj so me prehitele le tri tekmovalke, tako da sem presrečna," se je smejalo 15-letni Ljubljančanki, odličnjakinji bežigrajske gimnazije. Priznala je, da v tako lepem bazenu, kot ga premore letošnji gostitelj evropskih iger, še ni nastopila. Podobno je razmišljala malodane vsaka udeleženka plavalnih dogodkov v Bakuju, ki je svetu predstavil prvovrstno središče vodnih športov. Prvi dan plavalnih tekmovanj v Bakuju je bila Tara edina slovenska finalistka. Finalni nastop je začela imenitno in bila po polovici proge celo med najboljšimi. "Imam dober skok in podvodni del, potem pa so me druge tekmice dohitele," je namignila, kje se skrivajo največje rezerve, ki jih želi izboljšati, saj jo v prihodnosti zanimajo še hitrejši rezultati.

Medalja je za Slovenijo še predaleč

V Bakuju je popravila svoj osebni rekord (32,29 sekunde), za državnim rekordom v svoji starostni kategoriji pa zaostala le dve desetinki sekunde. Če bi ga podrla na evropskih igrah, bi osvojila bronasto medaljo. "Medalja je za Slovenijo v Bakuju vendarle še predaleč, saj vlada ta čas v Evropi premočna konkurenca," ocenjuje mlada plavalka, zagreta članica PK Ljubljana. Njeno največje orožje predstavlja prsna tehnika. Če ji kdo omeni, da plava "žabico", ki je med rekreativci zelo udomačen in razširjen izraz, začne od nelagodja kar malce zavijati z očmi. Veliko bolj spoštljiv ji je izraz, da plava prsno.

V Bakuju, ki v času evropskih iger gosti več kot šest tisoč športnikov, ji je zelo všeč. "Vzdušje je krasno. Zelo sem vesela, da sem del teh iger. Se pa pozna, da smo plavalci mladinci, preostali športniki pa člani, zato se manj družimo. V bistvu se skoraj ne družimo. Bolj se družimo s tujimi plavalci, našimi vrstniki, kot pa z drugimi slovenskimi športniki," je opozorila na generacijsko razliko, ki je prišla do izraza tudi med druženjem športnikov v atletski vasi. Ko se bo vrnila iz Bakuja, jo čaka konec avgusta svetovno mladinsko prvenstvo v Singapurju. Cilj, da se uvrsti na njega, je na evropskih igrah že izpolnila. V Aziji želi poskrbeti za nov odmeven rezultat.

Edina Slovenka, ki je na olimpijskih igrah priplavala do odličja, je Sara Isaković. Medaljo je osvojila pred sedmimi leti v Pekingu. "Sara je moja velika vzornica. Rada bi šla po njenih stopinjah. Obožujem pa tudi Američanko Rebecco Soni, ki je v Londonu (2012) podrla svetovni rekord na 200 metrov prsno. Zelo mi je simpatična," je navedla imeni plavalk, ki ju želi posnemati in se postopno približati svetovnemu vrhu.

V Bakuju bo do konca tedna nastopila še na 100 in 200 metrov, pomagala pa bo tudi mešani slovenski štafeti. Zgodbo o evropskih igrah je odprla kot slovenska plavalska junakinja dneva, zdaj želi le še napredovati.

Ne spreglejte