Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
11. 2. 2014,
17.57

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vesna Fabjan Soči 2014

Torek, 11. 2. 2014, 17.57

2 leti, 2 meseca

Na kolajno je prvič pomislila šele tik pred ciljem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vesna Fabjan priznava, da je bila kolajna Petra Prevca svojevrstna motivacija, a pot do šprinterskega brona si je vendarle morala utreti izključno sama.

Dan po prihodu v olimpijski Soči ji novinarko vprašanje o možnostih za kolajno ni bilo pretirano več. Kot vse kaže, je sicer globoko v sebi vedela, da je zrela za ta največji korak v karieri, a javno razglabljanje o možnih scenarijih, ki bi jo popeljali na stopničke, vendarle ni bilo skladno z njeno idejo psihološke priprave na tekmo. "Če napoveš kolajno, nastane v tvoji glavi povsem po nepotrebnem popolna zmeda. Predvsem pa v mojem primeru. Navsezadnje sem bila po slabši lanski sezoni letos le enkrat med trojico, kar pa seveda še ni dovolj, da bi spadala v ožji krog favoritinj. Ena lastovka pač še ne prenese pomladi," pravi Vesna Fabjan zdaj neizmerno vesela, da poljska lastovka ni bila zavajajoča.

"Olimpijska kolajna je cilj vsakega športnika. Jaz sem ga izpolnila, s čimer so poplačana vsa leta trdega dela in premagani vsi slabi trenutki. Ta kolajna ni le moja. Je delo vseh, ki mi stojijo ob strani. To so trenerji, serviserji, fizioterapevti … Jasno, zahvala gre tudi moji družini," nikogar, ki ji je nudijo oporo, ni želela izpustiti Besničanka in se v isti sapi zahvalila tudi hrvaški ekipi, s katero so Slovenci zelo povezani. "Tudi oni so verjeli vame," je pristavila.

Ni še konec

Vesnin osnovni cilj dneva je bil preboj v finale, torej med najboljših šest, kjer pa so, kot pravi nepisano tekaško pravilo, nato odprte prav vse možnosti. Na poti do finala se je morala sicer večkrat krepko potruditi, poleg zahtevnih tekmic z občasno nenavadnimi manevri pa se je spopadala tudi z zahtevno podlago. Snežno strukturo so namreč dodobra zmehčale visoke temperature, tako da je morala biti še toliko bolj pazljiva.

Na kateri točki pa je začela verjeti, da lahko tekmo zaključi med najboljšo trojico? Verjela je bržčas vseskozi, na kolajno pa je zavestno pomislila na zadnjem zavoju finalnega teka, torej tik pred ciljno ravnino 1250 metrov dolge proge. "Ciljni šprint …V mislih sem takrat res že imela tudi kolajno. Kazalo je celo na bolj žlahtno. A nič ne de … Od sebe sem dala več, kot pa sem bila pravzaprav zmožna. Nisem pa se želela obremenjevati s tem, kaj se dogaja v ozadju. Želela sem teči tek svojega življenja," pravi nova junakinja slovenske reprezentance in dodaja, da iger še ni konec, z že osvojeno kolajno pa bo bolj neobremenjena.

"Nisem obupala!"

Fabjanovi se je v trenutkih velikega uspeha spomin vrnil tudi v krizne trenutke, denimo v zanjo nič kaj prijetno zadnjo zimo. "Po ponesrečeni lanskoletni sezoni so mnogi dvomili o meni. Jaz nisem. Nikoli nisem obupala. Vedela sem, zakaj so bili rezultati slabši. Obenem pa sem vedela tudi, da prihaja olimpijka sezona. Vseskozi sem garala za to tekmo. Na njej sem dokončno dokazala, da se lahko na stopničke zavihtim tudi tedaj, ko so na štartu vse najboljše tekmovalke in ne le na tekmah z okrnjeno konkurenco. Ponosna sem. Zdržala sem vse pritiske," je bila zadovoljna 28-letna Gorenjka, ki želi v nadaljevanju iger zares doživeti tudi pravi olimpijski utrip. Tako je že napovedala, da si bo ogledala vsaj eno tekmo hokejske reprezentance. Tam kolajne bržčas ne bo, dobra volja pa zanesljivo.

Ne spreglejte