Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2020,
13.32

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

4

Natisni članek

Tokio 2020 olimpijske igre Olimpijske igre 2020 Koronavirus

Torek, 24. 3. 2020, 13.32

4 leta, 1 mesec

TOKIO 2021

Japonci priznali premoč: Tokio 2021! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

4

Tokio | Olimpijske igre v Tokiu bodo leta 2021. | Foto Getty Images

Olimpijske igre v Tokiu bodo leta 2021.

Foto: Getty Images

Japonski predsednik vlade Shinzo Abe je sporočil, da je na predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja zaradi pandemije koronavirusa, ki vlada po vsem svetu, naslovil predlog prestavitve poletnih olimpijskih iger v Tokiu na leto 2021. Prvi mož mednarodne olimpijske družine Thomas Bach se je s predlogom za enoletni zamik strinjal.

Da je vrag odnesel šalo, so naposled spoznali tudi v deželi vzhajajočega sonca. Shinzo Abe je dejal, da olimpijskih iger letos ne morejo organizirati v pravšnji meri, saj po svetu vlada pandemija koronavirusa. Japonski predsednik vlade se je pogovarjal s predsednikom MOK Thomasom Bachom, potem ko je nedavno podal stališče, da se bodo o usodi olimpijskih iger odločili v prihodnjih štirih tednih.

Spomnimo, še pred dnevi so vse strani vztrajale, da ne želijo prestavljati olimpijskih iger v Tokiu. A se je zdaj zgodba obrnila. Na Japonskem so predlagali leto 2021 in ob tem dobili podporo.

Koronavirus
Novice V Sloveniji zaradi koronavirusa zdaj že štirje mrtvi in 480 potrjenih okužb #video
Dick Pound
Sportal OI 2020 bodo postale OI 2021, pravi član MOK

Ob Sloveniji še Nemčija, Brazilija ...

"Verjamem, da je za ljudi, športnike, trenerje, delavce in navijače to šokantno, vendar je bila ta odločitev edino pravilna in ji moramo slediti," je potezo japonskega kolega prvi javno pozdravil kanadski predsednik vlade Justin Trudeau. Kanadčani so sicer že v začetku tedna zagrozili, da na igre ne bodo potovali, če bodo organizirane letos. 

Tokio 2020 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kanadčani še zdaleč niso bili osamljeni. Vrh svetovne atletike, olimpijski komiteji Slovenije, Brazilije in Nemčije, kakor tudi ameriška plavalna zveza in še drugi so prav tako izrazili svoje mnenje o prestavitvi olimpijskih iger. Športniki se v teh kriznih časih, ki vladajo v svetu, ne morejo normalno pripravljati na dogodek, ki za marsikoga predstavlja vrhunec kariere.

Uradna prestavitev le še vprašanje časa

Da je uradna prestavitev iger le še vprašanje časa, poudarjajo tudi pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Vprašanje je pravzaprav le še termin v letu 2021. "Pri OKS smo že nekaj časa trdili, da je treba igre prestaviti, odločitev pa sprejeti kar se da hitro. To tezo smo zagovarjali tudi na delovno-operativni ravni z mednarodnim komitejem. Tudi selitev v poznejši termin letošnjega leta že nekaj dni ni več realna," pravi generalni sekretar OKS Blaž Perko, ki pričakuje, da bodo zdaj skupne poteze potegnili tudi organizatorji v Tokiu in vodstvo mednarodnega komiteja na čelu s predsednikom Bachom.

Pozno, a pravilno

"Čeprav je Mednarodni olimpijski komite odreagiral relativno pozno, pa je odločitev edina pravilna. Očitno so tudi veljaki v MOK-u spoznali, da bi bile igre, organizirane po prvotnem načrtu, povsem neregularne,2 je v prvem odzivu poudaril predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

Niz odprtih vprašanj

Tokio 2021, torej ... Dolgotrajni postopki selitve največjega športnega dogodka so posledica usklajevanja med številnimi panožnimi zvezami, ki za prihodnje leto načrtujejo svetovna ali celinska prvenstva, zagotavljanje televizijskih prenosov, dogovori s pokrovitelji in partnerji ter spopadanje z velikanskim japonskim logističnim zalogajem.

Blaž Perko, generalni sekretar OKS | Foto: Vid Ponikvar Blaž Perko, generalni sekretar OKS Foto: Vid Ponikvar "Organizatorji in vlada so v priprave vložili veliko denarja. So v zahtevnem položaju. Prav z OI je premier želel pokazati nov zagon Japonske. Tako so igre tudi zastavili, saj bi del priprav reprezentanc potekal na različnih koncih Japonske. Škoda bo na tej ravni velika. Nadaljujemo lahko s turizmom in drugim gospodarstvom, saj ni preprosto dogodka kar zamakniti," navaja Perko in kot ilustrativni primer težav, s katerimi se bo soočila Japonska, navaja olimpijsko vas. Ta je bila zgrajena z namenom, da v letu 2021 postane stanovanjska soseska. Stanovanja že imajo kupce.

Vprašanje, ki se s tem odpira, je tudi sistem kvalificiranja na igre. Kaj bo z že podeljenimi kvotami? Kakšna bo usoda kvalifikacijskih turnirjev? "Da, veliko je vprašanj brez odgovorov. Tudi pri nas imamo nekaj vrhunskih športnikov, ki se bodo morali vprašati, ali lahko zdržijo še dodatno leto. Veliko realnih težav in tudi krivic, jasno, v danem razumljivem položaju, se bo pojavilo," pravi prvi "operativec" slovenske olimpijske družine.  

Tokio | Foto: Reuters Foto: Reuters

In zdaj …

In kaj to pomeni za OKS? "Jasno, zdaj je prioriteta zdravje. Aktivnosti so zaustavljene. O olimpijskih igrah 2021 v tem trenutku težko konkretno govorim. Delamo simulacije. Predvsem pa čakamo na uradno prestavitev tekmovanja. Zavedamo pa se, da bomo tudi mi nosili del stroškov," odgovarja Perko, ki ob tem ne skriva skrbi nad prihodnostjo slovenskega športa.

"Kako naprej? OKS se v veliki meri financira s strani gospodarstva. Upam, da v luči reševanja gospodarske krize, ki bo sledila zdajšnjemu stanju, ta sponzorstva ne bodo usahnila. Ob tem smo Vladi RS predlagali, da gospodarstvu pomaga s spodbudami, ki bi ohranile podporo športu. Govorim za celotno področje športa," še dodaja generalni sekretar.

Prvič v zgodovini prestavljene, trikrat odpovedane

Igre letos ne bi bil zdrave in pravične pravične, saj zaradi koronavirusa v državah udeleženk vladajo različne omejitve glede gibanja, kar je ključno pri pravi na največji poletni spektakel.

Gledali so na varnost vseh ljudi. | Foto: Reuters Gledali so na varnost vseh ljudi. Foto: Reuters

Tudi zdravniška stroka pozdravlja potezo. "Vendarle je zdravje na prvem mestu," poudarja Lawrence Waterman, ki je bil na olimpijskih igrah v Londonu 2012 zadolžen za zdravje in varnost iger: "Te igre morajo prestaviti. Prej, ko se bodo odločili, boljše bo. Ni varno organizirati iger, v svetu pa vlada pandemija. Varnost ljudi in njihovo zdravje mora priti na prvo mesto."

V vsej 124-letni zgodovini iger moderne dobe se bo tako prvič zgodilo, da bodo olimpijske igre prestavljene. Zato pa so bile odpovedane v letih 1916, 1940 in 1944, ko sta šport na stranski tir postavili obe svetovni vojni.

Velika finančna izguba

Za Japonsko bo to velik finančni udarec. Država je za igre predvidela 12 milijard dolarjev, po nekaterih ocenah pa naj bi jih zaradi prestavitve izgubila približno 4,5 milijarde.

Zaradi koronavirusa bodo velike finančne izgube občutili tudi na Japonskem. | Foto: Getty Images Zaradi koronavirusa bodo velike finančne izgube občutili tudi na Japonskem. Foto: Getty Images

The Nikkei, japonski dnevni finančni časnik, je v ponedeljek poudaril, da so voditelji G7 že prejšnji teden predlagali prestavitev iger, vendar se Abe takrat s tem ni strinjal. Dejal je, da bodo igre v Tokiu simbol zmage nad koronavirusom.

Ta teden je spremenil svoje mišljenje in sprva izjavil, da obstaja možnost prestavitve igre, v torek pa se je odločil za korak, ki ga je večina tudi pričakovala.

Tokio
Sportal Olimpijski nudizem v vrvežu koronavirusa
gore planinstvo PZS
Sportal Poziv ljubiteljem gora: Odpovejte se goram in se ne izpostavljajte tveganju
koronavirus, Tokio 2020
Sportal Japonski premier prvič o možnosti prestavitve OI, Bach vztraja: Prezgodaj je še za odločitev
Ne spreglejte