Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 1. 2021,
9.37

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Olimpijske igre 2020 MOK OKS Thomas Bach

Četrtek, 28. 1. 2021, 9.37

3 leta, 2 meseca

Bodo slovenski olimpijci dočakali cepljenje pred olimpijskimi igrami?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Thomas Bach | Prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach (na fotografiji med lanskim obiskom olimpijske vasi v Tokiu) je bodoče olimpijce in njihove spremljevalce pred prihodom na olimpijsko prizorišče pozval k cepljenju proti novemu koronavirusu.  | Foto Guliverimage/Getty Images

Prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach (na fotografiji med lanskim obiskom olimpijske vasi v Tokiu) je bodoče olimpijce in njihove spremljevalce pred prihodom na olimpijsko prizorišče pozval k cepljenju proti novemu koronavirusu. 

Foto: Guliverimage/Getty Images

Od poletnih olimpijskih iger v Tokiu nas loči manj kot šest mesecev. Kako bo med slovenskimi olimpijci poskrbljeno za cepljenje proti novemu koronavirusu? Bo to obvezno ali priporočljivo? Na Olimpijskem komiteju Slovenije so na ministrstvo za zdravje že 11. januarja 2021 naslovili poseben predlog, a še niso dočakali odgovora. Kaj točno so predlagali?

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach je po včerajšnjem zasedanju izvršnega odbora MOK v izjavi za javnost dejal, da cepivo proti novemu koronavirusu samo ne bo rešilo vseh težav, si pa želi, da bi bilo čim več od predvidenih 10.500 športnikov, trenerjev in preostalega osebja, ki bodo pripotovali v olimpijsko vas, pred prihodom cepljenih.

"Ne le zaradi njihove varnosti, ampak tudi zaradi solidarnosti z japonskimi prebivalci in sotekmovalci," je že večkrat poudaril prvi mož MOK.

Tokio 2021 olimpijske igre
Sportal Bach prosi za potrpežljivost in ostaja optimist, da OI letos bodo

Cepljenje ne bo obvezno, brez preskakovanja vrste

Kot je dejal, cepljenje ne bo obvezno, niti si pri MOK ne želijo, da bi športniki preskakovali čakalne vrste.

"Najprej morajo priti na vrsto najbolj tvegane skupine, zdravstveni delavci in tisti, ki skrbijo za osnovno delovanje družbe. To smo povedali že septembra lani. Tedaj smo si želeli tudi globalnega odziva, ampak realnost je, da se zdaj večinoma vsaka državna vlada zase spopada s temi težavami. Zato smo pozvali vse nacionalne olimpijske komiteje, da se povežejo s svojimi vladami in ugotovijo, kdaj bi lahko športniki prišli na vrsto za cepljenje," je po poročanju STA pojasnil Bach.

Olimpijske komite Slovenije - Združenje športnih zvez je na ministrstvo za zdravje že 11. januarja naslovilo predlog uvrstitve kandidatov olimpijske reprezentance in njihovega strokovnega spremljevalnega osebja na prednostni seznam upravičencev do cepljenja proti virusu SARS-CoV-2, in sicer takoj za prednostnimi ranljivimi skupinami. | Foto: Aleš Fevžer Olimpijske komite Slovenije - Združenje športnih zvez je na ministrstvo za zdravje že 11. januarja naslovilo predlog uvrstitve kandidatov olimpijske reprezentance in njihovega strokovnega spremljevalnega osebja na prednostni seznam upravičencev do cepljenja proti virusu SARS-CoV-2, in sicer takoj za prednostnimi ranljivimi skupinami. Foto: Aleš Fevžer

OKS že 11. januarja podal predlog na ministrstvo za zdravje

Kako se bodo celotne zadeve lotili pri Olimpijskem komiteju Slovenije? 

Kot so nam sporočili, so na ministrstvo za zdravje že 11. januarja naslovili predlog uvrstitve kandidatov olimpijske reprezentance in njihovega strokovnega spremljevalnega osebja na prednostni seznam upravičencev do cepljenja proti virusu SARS-CoV-2, in sicer takoj za prednostnimi ranljivimi skupinami.

Tudi Janja Garnbret, ena od favoritinj za olimpijsko medaljo, si želi čim prej opraviti cepljenje:

Janja Garnbret Domen Škofic Trbovlje
Sportal Skrivnost, ki jo je težko ohranila zase

Komisija za medicino športa cepljenje priporoča, ne zahteva

Na vprašanje, ali bo cepljenje za potnike v Tokio obvezno ali priporočljivo, so nam odgovorili, da komisija za medicino športa OKS - ZŠZ cepljenje športnikom priporoča.

Tudi glede časovnice morebitnega cepljenja in vrste cepiva, ki bi ga morda uporabili, je še veliko neznank, saj kot pravijo na OKS, odgovora ministrstva za zdravje na pobudo o uvrstitvi olimpijcev na prednostni seznam še niso prejeli.

Tokio cepljenje | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Kaj bo s slovenskimi novinarji?

Na dodatno vprašanje, ali bodo poskušali na podoben način priskočiti na pomoč tudi slovenskim novinarjem, ki bodo olimpijske igre spremljali na prizorišču, so nam odgovorili, da bo to verjetno ena od točk naslednjega kolegija.  

OKS: Karantena ni predvidena za nikogar, bodo pa veljali strogi ukrepi

Preverili smo tudi informacijo, da bi olimpijci, ki ne bi opravili cepljenja, v Tokiu morali v 14-dnevno karanteno. Nazadnje je o tem govoril Denis Masseglia, predsednik francoskega olimpijskega komiteja, ki je po poročanju AFP izjavil, da bo "za necepljene športnike ob prihodu na Japonsko obvezna 14-dnevna karantena in bodo vsak dan, zjutraj in zvečer, morali biti testirani".

Olimpijski krogi, olimpijske igre - splošna
Sportal Za necepljene športnike bo na OI v Tokiu zelo težko

Na OKS v zvezi s tem pravijo, da karantena ni predvidena za nikogar, bodo pa veljali strogi preventivno-varnostni ukrepi.

"Športniki in spremljevalno osebje bodo na prizorišča lahko pripotovali pet dni pred nastopom in ga zapustili dva dni po nastopu. Več bo znanega po 1. februarju, ko bodo nacionalni olimpijski komiteji prejeli 'playbook' oz. t. i. brošuro s pravili igre," so nam še povedali na OKS. 

Olimpijske igre v Tokiu se bodo začele 23. julija, paralimpijske igre pa 24. avgusta 2021.

 

Ne spreglejte