SiolNET. Sportal Olimpizem
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bach verjetno še za en mandat na čelu Moka, posvaril pred možnostmi bojkota OI

0,01

termometer

Thomas Bach
Thomas Bach bo verjetno kandidiral še za en mandat. Foto: Reuters

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je v uvodu 136. generalne skupščine mednarodnega olimpijskega komiteja, ki zaradi pandemije novega koronavirusa prvič doslej poteka prek video konference, dejal, da bo verjetno na naslednjih volitvah kandidiral še za en mandat, posvaril pa je proti možnim bojkotom olimpijskih iger.

"Če boste vi, člani Moka, želeli, sem pripravljen na nov mandat predsednika ter nadaljevati služenje vam in olimpijskemu gibanju, ki ga imamo vsi zelo radi," je uvodoma delegatom na dušo popihal Bach. Na čelu Moka je Belgijca Jacquesa Roggeja nasledil leta 2013 in tedaj za osem let postal prvi mož olimpijskega gibanja, šele deveti po vrsti.

Šestinšestdesetletni Nemec, dobitnik olimpijskega zlata v sabljanju leta 1976, bo tako verjetno kandidiral na kongresu, ki je predviden leta 2021 pred olimpijskimi igrami v Tokiu. Toda po sedanji olimpijski listini Moka bo njegov drugi mandat lahko dolg štiri leta. V uvodnem nagovoru je opozoril tudi na vse večji egoizem in zavzemanje za zgolj lastne interese posameznih držav, kar se je posebej izkazalo v času korona krize. "Vidimo vse več zlorab športa v politične namene. Ta nevarnost postaja vse večja."

Bach je ob tem spomnil na prvi bojkot olimpijskih iger leta 1980 v Moskvi, ki se jih ni udeležilo 42 držav kot odgovor na invazijo nekdanje Sovjetske zveze v Afganistan. "Tovrstni bojkoti na športnem področju nimajo nobenega političnega pomena in vpliva." Dodal je, da so tovrstna dejanja zgolj kazen, naložena nič krivim športnikom v državah, ki bojkotirajo. "Olimpijske igre so edini dogodek, ki povežejo ves svet v miru, solidarnosti in brez diskriminacije," je ocenil Bach.

Že uvodoma je izvedbo iz letos na naslednje leto prestavljenih OI ocenil kot "mamutski izziv", ki ga skušajo opraviti skupaj z japonskimi organizatorji. "Nihče ne ve, kakšen bo svet julija in avgusta naslednje leto. Zato moramo pripraviti več možnih scenarijev za izvedbo teh iger. Skupaj z japonskimi prijatelji bomo igre pripravili tako, da bodo v skladu z globalno krizo in bodo obenem ohranile posebno poslanstvo in sporočilo olimpizma," je izpostavil Bach.

Dosedanji predsedniki Moka

1894 - 1896 Demetrius Bikilas (Grčija)
1896 - 1925 Pierre de Coubertin (Francija)
1925 - 1942 Henri de Baillet-Latour (Belgija)
1942 - 1952 Sigfrid Edström (Švedska)
1952 - 1972 Avery Brundage (ZDA) 
1972 - 1980 Michael Killanin (Irska)
1980 - 2001 Juan Antonio Samaranch (Španija)
2001 - 2013 Jacques Rogge (Belgija) 
2013 - Thomas Bach (Nemčija)

Preberite še:

Thomas Bach Sportal Bach znova zatrdil, da je cilj izvedba OI v Toku naslednje leto olimpijske igre London Sportal Po osmih letih podelili dve zlati olimpijski kolajni Tokio 2021 Sportal Japonska razmišlja o omilitvi ukrepov za olimpijce

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin