Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 8. 2021,
16.00

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

12

Natisni članek

Mia Krampl Janja Garnbret Janja Garnbret

Sreda, 4. 8. 2021, 16.00

2 leti, 8 mesecev

Tokio, športno plezanje, kvalifikacije, ženske

Janja Garnbret je zmagovalka olimpijskih kvalifikacij, v petek lov na odličje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

12

Janja Garnbret | Janja Garnbret se z zmago v olimpijskih kvalifikacijah suvereno podaja v petkov finale.  | Foto Guliverimage

Janja Garnbret se z zmago v olimpijskih kvalifikacijah suvereno podaja v petkov finale.

Foto: Guliverimage

Prva dama športnega plezanja Janja Garnbret je zmagovalka olimpijskih kvalifikacij in se bo v petek (10.30) v finalu najboljše osmerice borila za olimpijska odličja. Druga slovenska predstavnica Mia Krampl je olimpijsko premiero, kjer plezalci tekmujejo v pravem plezalnem triatlonu, ki združuje hitrostno, balvansko in težavnostno plezanje, končala na 18. mestu.

Janja Garnbret
Sportal Zgodovinski trenutek je blizu. Ne, je že tu!

22-letna Korošica je dan v športnem parku Aomi Urban Sports začela s 14. mestom v hitrostnem plezanju, kar je bilo manj od pričakovanj (v obeh tekih je rahlo zdrsnila z oprimka).

Solze po prvem delu tekmovanja

"Bila sem tudi daleč od osebnega rekorda, zato sem malo tudi zajokala. A mislim, da je bilo vse skupaj tudi dobro. Naložila sem si prevelik pritisk in morala sem se spraviti k sebi. Nato sem balvane odplezala dobro, s težavnostjo pa nisem povsem zadovoljna. A dobro je tudi to, saj imam še rezerve za petkov finale," je v pogovoru za STA dejala najbolj raznovrstna športna plezalka na svetu.

Brezhibna na balvanih

V balvanskem delu je prikazala tisto, kar smo od nje vajeni - brezhibno predstavo, v kateri je vse štiri balvane preplezala v prvem poskusu, in prevzela skupno vodstvo.

"Bilo je res težko. Imela sem kar nervozen start v to tekmovanje, dvakrat mi je spodrsnilo že pri hitrosti. Tega od sebe ne bi pričakovala, saj na svetovnih prvenstvih in pokalih nikoli nisem bila tako nervozna kot danes," je po tekmi dejala slovenska plezalka.

Garnbretova je z odliko opravila z balvani. Vse štiri vrhove je osvojila v prvem poskusu. | Foto: Anže Malovrh/STA Garnbretova je z odliko opravila z balvani. Vse štiri vrhove je osvojila v prvem poskusu. Foto: Anže Malovrh/STA

Odlično se je lotila tudi zadnje discipline, težavnostnega plezanja, nato pa na višini 30 zdrsnila, in pristala na 4. mestu. Zmnožek dosežkov iz vseh treh disciplin (14. mesto v hitrosti, 1. v balvanih in 4. v težavnosti) ji je prinesel končnih 56 točk, kar je najboljši dosežek kvalifikacij in fantastična priložnost za naskok na olimpijsko medaljo, ki jih bodo podelili po petkovem finalu najboljše osmerice.

V steni za težavnost želela le, da se čim prej konča

Po ponesrečenem uvodu je 22-letna športnica le še uživala. "Bila sem povsem zbrana. Tako v svojem svetu, da niti ne vem, kako sem denimo splezala tretji balvan. S štirimi 'flashi' (plezanje v prvem poskusu na pogled) sem navdušila tudi sama sebe. Takrat mi je odleglo in čutila sem, da sem v finalu. Tudi zato v težavnosti nisem odplezala najboljše, saj sem si želela, da je čim prej konec."

Janja Garnbret Mia Krampl | Foto: Anže Malovrh/STA Foto: Anže Malovrh/STA

Prešerno nasmejana tekmovalka je imela predvsem po prvem delu tekme vsaj za nekaj trenutkov resne pomisleke. "Na srečo sem verjela vase. Nisem zastonj tako trenirala zadnji dve leti. Ob sebi sem imela tudi trenerja Romana Krajnika, da mi je dal tiste vzpodbudne besede, ki sem jih takrat rabila. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, zbrala sem se in odplezala."

Vloga favoritinje je breme in vzpodbuda hkrati

Kot pravi, je vloga prve favoritinje istočasno breme in vzpodbuda. "Vem, da sem s pripravljenostjo tam, kjer moram biti. A glava se igra s tabo. Razmišljaš o 100 in enem scenariju kaj bo, če bo, kaj bo, če se to zgodi, .... A danes sem spoznala tudi, da imam zelo dobro glavo."

Nastop v prvem delu tekmovanja, hitrostnem plezanju, se je ji povsem ponesrečil. V obeh tekih je zdrsnila z oprimka in precej zaostala za osebnim rekordom.  | Foto: Reuters Nastop v prvem delu tekmovanja, hitrostnem plezanju, se je ji povsem ponesrečil. V obeh tekih je zdrsnila z oprimka in precej zaostala za osebnim rekordom. Foto: Reuters

"To, da sem favoritinja, pa mi je samo vzpodbuda in motivacija. Ljudje verjamejo vame in da bom zmagala in tudi zato še bolj sama verjamem vase. Veliko mi jih je reklo, da sem tako ali tako najboljša. In ni jim važno, kako se bo razpletlo na olimpijskih igrah. Za njih bom še vedno najboljša. To mi daje veliko moč."

Konkurenca je po oceni Garnbretove nespremenjena glede na sezono. Za petek pa po sredinem uvodu s prvim mestom pravi: "Vem, kaj si želim, napovedati pa si ne upam nič."

Mia Krampl je olimpijske kvalifikacije končala na 18. mestu.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mia Krampl je olimpijske kvalifikacije končala na 18. mestu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
 

Elitna osmerica

Poleg Garnbretove so se v finale uvrstile še Korejka Seo Chae-hyun, zmagovalka težavnosti, Japonki Miho Nonaka in Akiyo Noguchi, ki bo po olimpijskih igrah zaključila kariero, Američanka Brooke Raboutou, Avstrijka Jessica Pilz in dve izraziti specialistki za hitrostno plezanje Poljakinja Aleksandra Miroslaw, ki je v hitrostnem delu skorajda postavila svetovni rekod in Francozinja Anouck Jaubert.

Brez finala sta ostali 28-letna Britanka Shauna Coxsey, ki se po olimpijskih igrah poslavlja od profesionalnega plezanja, in Italijanka Laura Rogora, svetovna mladinska prvakinja v kombinaciji.

Japonka Miho Nonaka je kvalifikacije končala na 3. mestu.  | Foto: Anže Malovrh/STA Japonka Miho Nonaka je kvalifikacije končala na 3. mestu. Foto: Anže Malovrh/STA

Mia Krampl po slovesu z iger: Tekma ima sladko-grenak priokus

Druga slovenska predstavnica na olimpijski premieri športnega plezanja Mia Krampl je kvalifikacije končala na 18. mestu. Najboljši dosežek je dosegla v težavnosti, kjer je zasedla 7. mesto. V hitrosti je dosegla 18. čas, balvanski del preizkušnje pa je končala na 14. mestu. Njen zmnožek je znašal 1764 točk.

Poljakinja Aleksandra Miroslaw se je po zaslugi zmage v hitrostnem plezanju, kjer je zgolj za stotinko zgrešila svetovni rekord, uspela prebiti v petkov finale.  | Foto: Anže Malovrh/STA Poljakinja Aleksandra Miroslaw se je po zaslugi zmage v hitrostnem plezanju, kjer je zgolj za stotinko zgrešila svetovni rekord, uspela prebiti v petkov finale. Foto: Anže Malovrh/STA

Po tekmi je v pogovoru za STA priznala, da ima tekma zanjo sladko-grenak priokus. "Zelo sem vesela, da sem dobila priložnost ob premieri plezanja na olimpijskih igrah. Vem pa, da sem sposobna več, kot sem pokazala danes, zato je tudi malo grenko," je dejala 21-letna Gorenjka, ki si je drugo slovensko olimpijsko kvoto v plezanju priborila v internem boju z Lučko Rakovec.

"Vem, da sem sposobna več," sporoča Kramplova. | Foto: Anže Malovrh/STA "Vem, da sem sposobna več," sporoča Kramplova. Foto: Anže Malovrh/STA

"V hitrosti mi je dvakrat spodrsnilo, posebej v drugem poskusu sem se dobro zagnala in dosegla bi boljše izhodišče za naprej. Nato sem se zbrala, šla naprej s čisto glavo, na balvanih mi je malo zmanjkalo za dober izid. En vrh bi potrebovala. Je dobro, ne pa dovolj dobro za to tekmo. V težavnosti je bilo nato težko, saj sem bila že malo utrujena."

"Dala sem vse od sebe. Tudi pritisk ni bil prevelik, morda zaradi pandemije, saj ni bilo gledalcev in brez težav sem se umirila. Vesela sem, da sem med najboljšimi plezalkami v kombinaciji na svetu, to mi veliko pomeni," je strnila Kramplova.

Olimpijski finale deklet bo na sporedu v petek, moški pa se bodo v boj za odličja podali jutri.

Kako poteka olimpijska kombinacija?

Olimpijska kombinacija je sestavljena iz hitrostnega, balvanskega in težavnostnega plezanja. Pri hitrostnem plezanju tekmovalci premagujejo vedno enako postavljene oprimke na 15-metrski steni, tekmujejo v parih in v dveh tekih. Odloča čas, ki ga plezalci dosežejo ob dotiku gumba štoparice na vrhu smeri.

Sledi balvanski del kombinacije, v katerem tekmovalci rešujejo balvanske probleme. V kvalifikacijah so balvani štirje, odloča pa število doseženih vrhov ali bonus oprimkov in število poskusov. Tekmovalci imajo za en balvan pet minut časa.

Zadnja disciplina, ki sestavlja olimpijsko kombinacijo, je težavnostno plezanje. V nasprotju z balvani, kjer so oprimki nameščeni na nižjih stenah in plezalci niso pripeti, na steni za težavnost (lead) plezajo pripeti z vrvjo. O rezultatu odloča dosežena višina. Tekmovalci imajo za smer šest minut časa.

Zmaga tisti, ki ima najmanjši zmnožek uvrstitev. Na primer, če je nekdo prvi v hitrosti, drugi na balvanih in tretji v težavnosti, je zmnožek 1 x 2 x 3 = 6.

Športno plezanje je prvič na olimpijskih igrah in prvič ter zadnjič v tem formatu tekmovanj. Na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024 bosta dve ločeni disciplini z dvema kompletoma odličij. Hitrostno plezanje bo ločeno od balvanov-težavnosti, ki bosta na sporedu kot združeni disciplini.

Preberite še:

Janja Garnbret Mia Krampl
Sportal Garnbretova napovedala boj za zlato, Mišmaš Zrimšek šesta, jadralki peti
Janja Garnbret
Sportal Zlata Janja: Večjega bremena mi ne more naložiti nihče
Ne spreglejte