Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
23. 7. 2021,
3.56

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,34

2

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Luka Dončić Luka Dončić Eva Terčelj Darko Jorgić Darko Jorgić Bojan Tokić Tokio 2020

Petek, 23. 7. 2021, 3.56

2 leti, 9 mesecev

BOJAN TOKIĆ

Izbral bi sebe, Dončić in Pogačar pa bosta že prišla na vrsto

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,34

2

Vasilij Žbogar Rio 2016 | Leta 2016 je Slovenijo v olimpijsko areno popeljal Vasilij Žbogar. Tokrat jo bosta Bojan Tokić in Eva Terčelj | Foto Reuters

Leta 2016 je Slovenijo v olimpijsko areno popeljal Vasilij Žbogar. Tokrat jo bosta Bojan Tokić in Eva Terčelj

Foto: Reuters

"Nikjer ne piše, da mora zastavo nositi najboljši. Tudi v nogometu se kapetanski trak ne znajde vedno na roki tistega, ki zabije največ golov," o vlogi (so)nosilca slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Tokiu razmišlja namiznoteniški igralec Bojan Tokić, ki bo v četrtem dejanju svoje olimpijske zgodbe nato lopar vihtel tako med posamezniki kot v konkurenci ekip.

Od našega poročevalca (sportal) | Foto:

Peking, London, Rio, Tokio. Svoj olimpijski poker bo Bojan Tokić v deželi vzhajajočega sonca sklenil na edinstven način. V nekoliko drugačnem mimohodu držav udeleženk bo na otvoritveni slovesnosti iger 32. olimpijade na osrednji štadion v Tokiu vkorakal s kajakašico Evo Terčelj, skupaj pa bosta v rokah držala slovensko zastavo. "Google zdaj že izpiše, da je Bojan Tokić zastavonoša," se je ob omembi nove vloge nasmehnil 40-letni veteran v slovenski odpravi. "Čast in breme, predvsem pa zame tudi presenečenje. Kot nosilec se bom zanesljivo poskušal še dodatno rezultatsko dokazati. Sem pa hvaležen Olimpijskemu komiteju Slovenije, ki je prepoznal vrednote moje kariere. S ponosom bom korakal, še bolj ponosno pa pogledal na to, kdo hodi za menoj," je še dodal.

Bojan Tokić | Foto: OKS/Aleš Fevžer Foto: OKS/Aleš Fevžer A če Google hitro pokaže, kdo bo nosilec zastave, pa družbena omrežja še hitreje postrežejo tudi z odzivom. Izbor OKS je namreč znova dvignil kar nekaj spletnega prahu, saj je krovna organizacija odločitev sprejela in naznanila še pred začetkom košarkarskih kvalifikacij, ki so ponujale možnost, da del olimpijske odprave postane tudi najbolj priljubljen in svetovno poznan slovenski športnik Luka Dončić.

Koga pa bi, če bi imel to možnost, za nosilca izbral Tokić? "Sebe! Ha ha … Poglejte, zastave ne nosi vedno tisti, ki je najboljši ali najbolj priljubljen. Tu sem najstarejši. Kapetan. Četrtič sem na OI. Mnogi so od mene mlajši tudi 20 let. Verjamem, da bodo tudi oni imeli možnost, da v prihodnje popeljejo Slovenijo v olimpijsko areno," odgovarja in dodaja: "Vsekakor pa ne bi bil jezen, če bi zastavo nosil kdo drug. Luka Dončić, Primož Roglić ali Tadej Pogačar? V tem primeru bi dejal, da je izbor povsem normalen in pričakovan. Toda kapetan ni vedno tisti, ki zabija največ golov."

Kmalu po odprtju OI 2021 pa Tokića, ki je v zadnjem dobrem desetletju Slovenijo postavil na olimpijski namiznoteniški zemljevid, čaka tudi prva tekmovalna preizkušnja. V prvem krogu turnirja posameznikov bo njegov tekmec Kanadčan Jeremy Hanzin, zmagovalca para pa nato v drugem krogu že čaka Hrvat Tomislav Pucar. Verjame, da sta obe oviri premostljivi, kar pomeni, da bi ga nato v tretjem krogu pričakal močno favorizirani Brazilec Hugo Calderano. Predvsem o kanadskem tekmecu ni izgubljal prav veliko besed, za Hrvata pa je dejal: "Na njegovi strani je mladost, na moji izkušnje in medsebojni rezultat. Ni me še premagal. Verjamem, da lahko napredujem."

Slovenijo bo na otvoritveni slovesnosti v mimohodu predstavljalo 21 športnikov in šest spremljevalcev. Svetovni javnosti se bodo ob tem predstavili tudi člani košarkarske reprezentance.

Prvič pa je Tokić pozorno spremljal tudi žreb ekipnega tekmovanja, kjer se mu bosta pridružila Deni Kožul in trenutno najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorkić, kot rezerva pa na morebitno priložnost čaka še Peter Hribar. "Doslej sem bil na OI vedno deklica za vse. Vse je bilo na meni. Tukaj sem prepuščen ekipi. Sem povsem sproščen in osredotočen na igro. Še več, če ne bi imel ekipe, dvomim, da bi znal izpolniti vse formularje," pravi Tokić.

Na OI prvič kot del ekipe | Foto: Urban Urbanc/Sportida Na OI prvič kot del ekipe Foto: Urban Urbanc/Sportida

V prvem krogu Slovenijo čaka Južna Koreja, ob zmagi pa boljši iz para Srbija – Brazilija. "Če bi izbirali, bi v prvem krogu raje igrali z  Brazilci. A vseeno … To so olimpijske igre. Dejstvo je, da bi v vsakem primeru naleteli na močnega tekmeca. Imamo pa fantastičnega Darka, ki lahko proti vsaki reprezentanci osvoji dve točki. To vedo tudi Korejci. Nekaj morava dodati še z Denijem," je žreb komentiral kapetan, Jorgić pa je optimistično pristavil: "Kdor želi kolajno, mora za začetek premagati eno 'top' ekipo. Verjamem, da lahko premagamo Južno Korejo. Nato pa bomo videli, kako in kaj."

Poletne olimpijske igre Zimske olimpijske igre
Barcelona 1992: Rajmond Debevec (strelstvo) Albertville 1992: Franci Petek (skoki)
Atlanta 1996: Brigita Bukovec (atletika) Lillehammer 1994: Jure Košir (smučanje)
Sydney 2000: Iztok Čop (veslanje) Nagano 1998: Primož Peterka (skoki)
Atlanta 2004: Beno Lapajne (rokomet) Salt Lake City 2002: Dejan Košir (deskanje)
Peking 2008: Urška Žolnir (judo) Torino 2006: Tadeja Brankovič (biatlon)
London 2012: Peter Kauzer (kajak) Vancouver 2010: Tina Maze (smučanje)
Rio 2016: Vasilij Žbogar (jadranje) Soči 2014: Tomaž Razingar (hokej)
Tokio 2020: Bojan Tokić/Eva Terčelj Pjongčang 2018: Vesna Fabjan (tek)
Hannah Kuechler
Sportal Brez "drame" tudi v vročem Tokiu ne gre
olimpijske kolajne Tokio 2020
Sportal ZDA nesporni favorit. Kaj pa Slovenci?
Luka Dončić
Sportal Zaradi Dončića pod posebnim drobnogledom
Japonski cesar Naruhito
Sportal Naruhito: Izvesti igre v teh razmerah je zelo težko
olimpijske igre Tokio
Sportal Preobrat: Gvineja vendarle na OI
Luka Dončić
Sportal Ko je korona na slovenski strani
Ne spreglejte