Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 10. 2017,
19.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

1 DOL Nova KBM Branik Calcit Volley OK Formula Formis Ljubljana Ankaran

Petek, 6. 10. 2017, 19.30

6 let, 6 mesecev

Pred začetkom 1. DOL za ženske

Lahko kdo ogrozi močne Mariborčanke?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Nova KBM Branik Calcit Volleyball odbojka | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V soboto se bodo slovenski odbojkarice in odbojkarji vrnili na igrišča in s tekmami prvega kroga odprli letošnje državno prvenstvo. Pri ženskah se v boj za naslov, ki ga bo branila mariborska ekipa Nova KBM Branik, podaja deset ekip, prvakinje za sezono 2017/18 bomo dobili maja prihodnje leto.

Na slovenskem odbojkarskem trgu je bilo poleti precej pestro, tako da bomo ekipe v letošnji sezoni lahko spremljali v precej spremenjenih sestavah. Prvoligaši sicer še naprej ostajajo Nova KBM Branik, Calcit Volley, GEN-I Volley, Ljubljana, Formula Formis, Aliansa-Šempeter, Zgornja Gorenjska, Kema Puconci in Luka Koper, novinke so igralke Ankarana-Hrvatini, v prvoligaški konkurenci ni več Mislinje.

Kdo bo državni prvak?

  • Nova KBM Branik
    28,13 %
    9 glasov
  • Calcit Volley
    9,38 %
    3 glasov
  • Nekdo drug.
    62,50 %
    20 glasov
Oddanih 32 glasov

Bankirke z Miklavcem na papirju velike favoritinje

Samo Miklavc je prevzel vodenje Nove KBM Branika. | Foto: Vid Ponikvar Samo Miklavc je prevzel vodenje Nove KBM Branika. Foto: Vid Ponikvar Slovenske prvakinje, Novo KBM Branik, bo v letošnji sezoni vodil Samo Miklavc, ki veliko dela z uigravanjem ekipe ni imel, saj je ta ostaja nespremenjena. Od mariborskega dresa se je namreč poslovila le Saša Planinšec, ki je odšla v Nemčijo, jedro ekipe pa tako še naprej sestavljajo reprezentantke, na čelu z Mlakarjevo, Sobočanovo in Pintarjevo so ob njih še Najdičeva in Blagnetova ter prosta igralka, Finka Roosa Koskelo.

Precej več sprememb je v Calcitu Volleyju, ki bo tekme po dveh sezonah v Ljubljani znova igral v Kamniku. V ekipi namreč ni več nobene od treh tujk, ki so barve Calcita branile dve sezoni, letos bodo v Calcit Volleyju računali le na ameriško podajalko Amando Petersen. V klubu ostajajo Grudina, Pahorjeva, Mihevčeva, Igličarjeva in Zatkovićeva, iz Ljubljane so prišle Mijočeva, Mihalinčeva in Janežičeva, ekipi pa sta se pridružili še mladi Eva Pogačar in Manja Jerala. Kamničanke imajo tudi novega trenerja Gregorja Rozmana.

Ljubljano bo vodil nekdanji slovenski selektor

Novogoriški GEN-I Volley, ki je lani osvojil tretje mesto, tudi letos bolj ali manj ostaja v enaki sestavi, le da je namesto Teje Bavdaž, ki je odšla v Formis, prišla Nuša Ferlinc. Na klopi bo še naprej sedel Alen Bektašević.

V vrstah Ljubljane od udarne sedmerice ostaja le Maša Arnež, ob njej pa še podajalka Petra Flego. Pri edinem ljubljanskem prvoligašu, ki ga bo vodil Oleg Gorbačov, so se namreč odločili za pomladitev in ekipo dopolnili z igralkami iz mladinskega in kadetskega pogona. Na domači kader se letos zanašajo tudi pri Kemi iz Puconcev. Trener Sebastjan Lenarčič namreč ne more več računati na kar šest igralk iz lanske sezone, zato bodo priložnost, ob izkušenih Škrabanovi, Ajniharjevi in Kovačevi ter reprezentantki Miklovi, dobile mlajše odbojkarice.

odbojka žoga | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Velike spremembe pri Formisu

Še več sprememb je v vrstah rogoške Formule Formis, za katero ne bo več nastopalo kar devet igralk, med drugim izkušene Maja Vahen, Tamara Borko in Sara Valenčič. Klub je zapustila tudi edina tujka, Vojinovićeva, sta pa prišli Hrvatica Valentina Vrbanc in Belorusinja Hanna Tupikina. Poleg njiju so štajersko moštvo, ki ga bo vodil Matevž Kamnik, okrepile še tri slovenske odbojkarice Teja Bavdaž, Žana Zdovc Sporer in Špela Bukovec.

Nevarne bodo tudi Koprčanke

Močno ekipo so sestavili tudi v Kopru, od koder so odšle Šantljeva, Poropatova in Dakinova, prišlo pa je pet odbojkaric, vse iz OK Izola, med njimi tudi Jelena Pešić. Novinka je še Nina Đukić, ki je doslej igrala za SA Volley iz Sarajeva, novi trener Luke Koper, Sebastjan Mavrič, bo lahko računal tudi na dolgoletne članice koprske vrste, Dajano Lucas, Tino Kaker, Saro Kušar in Lano Jović.

Za Koprčanke bo nastopala tudi Jelena Pešić, ki jo zelo dobro poznamo po predstavah na mivki. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Za Koprčanke bo nastopala tudi Jelena Pešić, ki jo zelo dobro poznamo po predstavah na mivki. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Povsem spremenjena je tudi Aliansa-Šempeter. Kariero sta končali Ines Udrih in Patricija Napotnik, ekipo pa je ob tem zapustilo tudi osem igralk, med njimi obe podajalki Manca Lenart in Urša Hren. Bo pa imel Beno Božič na voljo kar nekaj zvenečih okrepitev, predvsem Mojco Božič, Petro Vrhovnik, Tali Lekše in Jernejo Lakovšek.

Ekipa Zgornje Gorenjske bo v sezoni 2017/18 prav tako sestavljena iz nekaj izkušenejših igralk, Mete Jerala, Katjuše Rozman in Ivane Tanasković, ekipo je okrepila še Klara Kregar. Novi trener Aleš Centa ima v kadru kar nekaj perspektivnih odbojkaric, ki bodo po odhodu sedmerice igralk zapolnile vrzel v ekipi.

Novinke v prvoligaški konkurenci bodo odbojkarice ekipe Ankaran-Hrvatini, ki bodo igrale pod taktirko Sebastjana Mikše. Ta bo lahko računal na izkušeni podajalko Taro Cerovac in prosto igralko Katjo Medved, na korektorico Arijano Lucas ter na mlajše igralke iz mladinske ekipe.

Kdo s kom v prvem krogu?

Aktualne prvakinje, Nova KBM Branik, se bodo za uvod v prvenstvo pomerile s Formulo Formis, Calcit Volley bo gostil Ljubljano, spremljali pa bomo lahko tudi primorski dvoboj med GEN-I Volleyjem in Ankaranom Hrvatini. Med seboj se bosta udarili še Zgornja Gorenjska in Aliansa-Šempeter, Luka Koper bo gostovala pri Kemi Puconci.

V drugi državni odbojkarski ligi bo nastopalo 24, v tretji ligi pa 20 ekip.

Ne spreglejte